Sfaturi pentru prevenirea și detectarea chisturilor mamare
Pentru multe femei, termenul „chisturi” poate fi foarte alarmant, cu atât mai mult atunci când își examinează sânii. Deși această afecțiune este întotdeauna un motiv pentru a merge la medic, adevărul este că, în majoritatea cazurilor, este vorba despre o tumoare benignă care nu prezintă un risc mare pentru sănătate. Vă oferim cele mai bune sfaturi pentru prevenirea și detectarea chisturilor mamare!
Chisturile se simt ca niște „bulgări” care, la început, pot fi confundați cu cei cauzați de cancerul de sân. Prin urmare, este foarte important să știți despre ce este vorba și să consultați medicul pentru a primi un tratament adecvat și, mai important, în timp util.
Dacă doriți să știți cum să le preveniți, nu ezitați să citiți acest articol. Mai întâi, trebuie să știți ce sunt chisturile la sâni.
Ce sunt chisturile mamare?
Chisturile mamare sunt saci mici sau medii umpluți cu lichid, care cresc în interiorul sânilor atunci când glandele mamare se blochează sau se măresc. Pot apărea unul sau mai multe chisturi de dimensiuni diferite (la fel de mici ca un bob de mazăre sau la fel de mari ca o minge de ping pong).
Potrivit Societății Americane a Cancerului, acestea sunt mai frecvente la femeile între 40 și 49 de ani, deși pot apărea la femeile de orice vârstă. Schimbările hormonale din fiecare lună fac adesea ca chisturile să devină mai mari și mai dureroase. Uneori, sunt mai vizibile chiar înainte de menstruație.
Citiți mai mult: 6 recomandări pentru prevenirea cancerului mamar
Cum are loc detectarea chisturilor mamare?
Chisturile pot fi detectate prin palparea sânului sau prin autoexaminare. La atingerea unuia sau a ambilor sâni, se poate simți o „bilă” fermă sau moale în interior.
Dimensiunea chisturilor crește în timp și pot provoca dureri cu câteva zile înainte de menstruație, în timpul sindromului premenstrual (PMS), acesta fiind cel mai bun moment pentru a le detecta.
Cu toate acestea, există și chisturi foarte mici care pot fi detectate numai prin mamografie sau ultrasunete. Când prezența chisturilor este evidentă la mamografie, se efectuează o ecografie mamară pentru a determina dacă nodulul este umplut cu lichid sau este solid.
Acest ultim test este cel mai bun mod de a detecta problema, deoarece șansele de a le identifica și diagnostica sunt de 95% până la 100%.
Chisturile provoacă cancer?
Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări și preocupări ale femeilor, deoarece se știe că nodulii sânilor pot fi un semn al cancerului. Cu toate acestea, cele mai multe diagnostice sunt de „chisturi simple”, care nu devin niciodată canceroase.
Se estimează că doar 1 din 1.000 de chisturi conțin o tumoare și, în majoritatea cazurilor, detecția în timp util evită riscul de cancer mamar.
Din acest motiv, precum și pentru prevenirea cancerului, se recomandă o autoexaminare lunară a sânilor pentru a detecta orice schimbare ciudată.
Sfaturi de prevenire a chisturilor la sâni
În funcție de cauza chisturilor mamare, există unele alimente și obiceiuri care pot contribui la prevenție. Cu toate acestea, nu sunt „produse miraculoase” care vindecă sau previn total cancerul.
Fibre
Alimentele bogate în fibre nu ar trebui să lipsească din niciun plan alimentar, deoarece au multe beneficii pentru organism.
Printre cele recomandate pentru a ajuta la prevenirea chisturilor mamare găsim:
- Ovăz
- Legume
- Avocado
- Pere
- Mere
- Broccoli
- Orez integral
Legume crucifere
Legumele crucifere sunt cele care conțin un compus numit indol 3-carbinol, care poate ajuta la reducerea capacității estrogenilor de a se lipi de țesutul mamar.
Cele dintre care puteți alege sunt:
- Varză
- Varză de Bruxelles
- Broccoli
- Conopidă
- Ridiche
- Extract de ceai verde (o cană pe zi).
Conținutul ridicat de antioxidanți poate ajuta la combaterea acțiunii radicalilor liberi care se acumulează în organism și care sunt asociați cu apariția tumorilor benigne și maligne.
Citiți mai mult: Simptome timpurii de cancer mamar
Reduceți aportul de grăsimi și carbohidrați
Țesuturile mamare sunt sensibile la alimentele bogate în grăsimi și carbohidrați rafinați, deoarece acestea maximizează nivelul de estrogen. Prin producerea acestor hormoni în exces, țesutul mamar este stimulat și crește riscul de durere, inflamație și chisturi sau tumori.
Alimentele de evitat sunt:
- Carne procesată
- Carne roșie
- Lactate
- Margarină
- Mâncăruri prăjite și dulciuri
- Pâine albă
- Sirop de arțar
- Prăjituri
- Mâncăruri semipreparate
- Sosuri industriale
Detectarea chisturilor mamare: concluzie
După vârsta de 40 de ani, este cel mai bine să faceți un control medical regulat pentru a vă asigura că nu există anomalii mamare.
Pe scurt, ați învățat cum să detectați și să preveniți eventualele chisturi mamare. Deși ar trebui să consultați întotdeauna medicul, suntem siguri că sfaturile noastre vă vor fi de mare folos.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Dupont, W. D., & Page, D. L. (1985). Risk Factors for Breast Cancer in Women with Proliferative Breast Disease. New England Journal of Medicine, 312(3), 146–151. https://doi.org/10.1056/NEJM198501173120303
- Gupta, S., Kumar, D., & Sharma, A. (2011). Data Mining Classification Techniques Applied for Breast Cancer Diagnosis and Prognosis. Journal of Computer Science, 2(2), 188–195.
- Rauscher, G. H., Ferrans, C. E., Kaiser, K., Campbell, R. T., Calhoun, E. E., & Warnecke, R. B. (2010). Misconceptions about breast lumps and delayed medical presentation in urban breast cancer patients. Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention, 19(3), 640–647. https://doi.org/10.1158/1055-9965.EPI-09-0997