Când este necesară terapia de familie?
Scris și verificat de psihologul Andrés Carrillo
Când este necesară terapia de familie? Relațiile sociale umane sunt complexe, chiar și în rândul membrilor familiei. Terapia de familie este o abordare psihoterapeutică care urmărește îmbunătățirea interacțiunii dintre membrii familiei.
În acest articol, îți vom arăta când este necesară terapia de familie. În plus, vom analiza câteva dintre principiile de bază ale acesteia și îți vom spune în ce cazuri poate fi eficientă.
Ce este terapia de familie?
Scopul terapiei de familie este de a detecta principalele probleme care afectează membrii acesteia. Prin urmare, este un proces terapeutic care vizează îmbunătățirea coexistenței.
În timpul terapiei de familie, sunt abordate probleme precum comunicarea asertivă, toleranța la frustrare și recunoașterea emoțiilor proprii și a emoțiilor celor din jur. Acest lucru se face pentru a îmbunătăți capacitatea de adaptare a membrilor unei familii.
Psihologii autorizați, terapeuții și, în unele cazuri, asistenții sociali oferă acest tip de terapie. Terapia de familie nu durează mult, deoarece scopul său principal este de a rezolva probleme specifice.
Îți recomandăm:
Care sunt beneficiile terapiei de familie?
Mai jos, vom împărtăși o listă cu principalele avantaje ale consultării unui terapeut de familie. Pe lângă îmbunătățirea comunicării asertive, această formă de terapie are și alte beneficii importante.
1. Nu necesită participarea întregii familii
Deși această terapie se concentrează pe îmbunătățirea sistemului familial, nu toți membrii trebuie să fie prezenți. Doar cei care simt nevoia să facă acest lucru pot să meargă la terapie. Terapeutul va oferi resursele necesare celor care participă la terapie, astfel încât să poată fi agenți de schimbare în familiile lor.
2. Îmbunătățește comunicarea
Comunicarea asigură legături familiale sănătoase. În multe cazuri, o comunicare slabă duce la conflicte intense în familii. Dar, odată ce comunicarea se îmbunătățește, problemele se termină.
În timpul primelor sesiuni, terapeutul ar trebui să joace rolul de „traducător” pentru a asigura o comunicare eficientă între membrii familiei. Va încerca să înțeleagă ce se află în spatele modelelor de comportament și să le ofere pacienților instrumentele necesare pentru a se exprima.
3. Întărește încrederea în familie
Un alt aspect care duce la conflicte în familie este neîncrederea. Atunci când situațiile adverse distrug încrederea în familie, relațiile se deteriorează rapid.
Pentru a dezvolta încrederea, membrii familiei trebuie să înțeleagă că unele lucruri nu pot fi schimbate, motiv pentru care trebuie să le accepte și să meargă mai departe. Se vor simți mult mai bine odată ce vor face acest lucru.
În cele din urmă, vor putea să-și pună încrederea în ceilalți membri ai familiei. Acest proces nu are loc întotdeauna în același mod. În unele familii, relațiile se pot repara mai greu.
4. Previne problemele viitoare
În psihologie, există motive reale și aparente. Atunci când o persoană sau o familie merge la terapie, o face dintr-un „motiv aparent”. Pe măsură ce procesul continuă, terapeutul va descoperi motivele reale din spatele problemelor și le va împiedica să se agraveze.
5. Reduce agresivitatea
Agresivitatea este naturală la toți oamenii și le permite să facă față anumitor situații. Când spunem că cineva este agresiv, înseamnă că este hotărât. Nu este același lucru cu a fi violent.
În conflictele familiale, agresivitatea prost canalizată se transformă în violență domestică. De aceea, unul dintre obiectivele principale ale terapeutului familial ar trebui să fie reducerea agresivității și canalizarea sa către metode pașnice de soluționare a conflictelor.
Când este necesară terapia de familie?
O familie va avea nevoie de ajutorul unui terapeut atunci când este cufundată într-o situație care îi afectează pe toți membrii ei. Oamenii încearcă mai întâi să caute ajutor pe cont propriu. În acest caz, terapeutul ar trebui să sugereze terapia de familie.
După cum am menționat mai sus, nu toți membrii familiei vor decide să participe la proces. Cel mai bine este ca fiecare membru al familiei să meargă voluntar, cu dorința de a aplica resurse terapeutice în viața de zi cu zi.
Fiecare familie are probleme. Cu toate acestea, atunci când conflictele devin recurente și intense, unitatea familială s-ar putea prăbuși. Terapeutul de familie trebuie consultat atunci când disconfortul este de lungă durată și intens.
Vezi și:
Caracteristicile unei familii sănătoase
O familie sănătoasă, dacă există așa ceva, este una care își confruntă conflictele într-un mod funcțional, fără a lăsa legăturile să fie afectate permanent. Există o serie de caracteristici tipice familiilor sănătoase:
- Respectarea diferențelor individuale dintre membrii familiei
- Îngrijire adecvată, fără a cădea în supraprotejare sau neglijare
- Trai împreună cu reguli clare
- Reguli care nu sunt rigide și care pot fi relaxate atunci când este necesar
- Comunicare naturală, fără teama de a te exprima
Ce să faci dacă familia nu vrea să meargă la terapie
Dacă familia unei persoane refuză să meargă la terapie, aceasta poate decide să meargă singură pentru a dobândi abilități esențiale de comunicare. Apoi, ar putea încerca să-i determine pe ceilalți membri ai familiei să se implice voluntar în proces.
În unele cazuri, terapeutul poate contacta membrii familiei pentru a-i invita să vină la o sesiune. Nu contează dacă decizi să mergi singur la terapie, deoarece acest prim pas ar putea ajuta la îmbunătățirea situației familiei.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Andolfi, Profesor Maurizio. “Terapia Familiar.” Famila (2015): n. pag. Print.
- Martha Laura Gutiérrez Fraire. “Cambios Modestos, Grandes Revoluciones. Terapia Familiar Crítica.” Carta Económica Regional 0.124 (2019): 211–216. Carta Económica Regional. Web.
- “Psicopatología y Terapia Familiar: Una Relación Compleja.” Revista Mexicana de Investigación en Psicología 5.2 (2013): 175–183. Print.
- Ozorio, Luiz Carlos. Valle, Maria Elizabeth Pascual. “Manual de Terapia Familiar.” Artmed (2009): n. pag. Print.
- Minuchin, Salvador, and H Charles Fish Man. Técnicas De Terapia Familiar. Vol. 53. N.p., 2019. Print.
- Fernández Alonso, Mª. “Violencia doméstica.” Revista clínica electrónica en atención primaria 12 (2007): 0001-3.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.