Când se poate întoarce o mamă la muncă?
Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz
Milioane de femei din întreaga lume, precum și partenerii lor, se întreabă când se poate întoarce o mamă la muncă. De ce este crucial să răspundem la această întrebare? Deoarece are mult de-a face cu sănătatea mamei și a micuțului ei.
Mai jos, vom vorbi despre factorii de care trebuie să ții cont atunci când te întorci la muncă după naștere și îți oferim câteva sfaturi care să te ajute să te organizezi mai bine atunci când va veni momentul.
Ce spun organizațiile internaționale?
Protejarea maternității la locul de muncă a fost o preocupare constantă pentru instituțiile din întreaga lume. Din acest motiv, Organizația Internațională a Muncii (ILO), împreună cu alte organizații, a stabilit când se poate întoarce o mamă la muncă.
O perioadă de 14 săptămâni este indicată drept concediu de maternitate. Cu toate acestea, se recomandă prelungirea acesteia la cel puțin 18 săptămâni.
Potrivit acestor informații de la OIM, durata concediului de maternitate este decisivă pentru recuperarea după naștere, în timp ce mama are grijă de nou-născut. Obiectivul este acela de a garanta revenirea la muncă în condiții de sănătate corespunzătoare, fără a-l neglija pe cel mic.
Dacă durata concediului ar fi prea scurtă, femeile și-ar abandona locurile de muncă. Acest lucru ar ajunge să dăuneze dezvoltării economice naționale și internaționale.
Citește și: Cum pregătești nașterea copilului
De ce este important concediul de maternitate?
Dacă ești mamă și muncești în același timp, vei ști că este greu să împaci ambele responsabilități. De obicei, femeia își asumă creșterea copiilor și sarcinile casnice. Totuși, trebuie să ai grijă și de angajamentele tale de muncă. Drept urmare, femeile trăiesc într-o stare constantă de stres și presiune.
Cu siguranță, perioada de după naștere este o etapă delicată în care femeia trebuie să-și revină după schimbările pe care corpul ei le-a suferit. În plus, ea trebuie să-și concentreze energia pe îngrijirea copilului, care depinde integral de ea.
Când se poate întoarce o mamă la muncă?
Există rapoarte ce spun că o femeie are nevoie de două până la trei săptămâni de odihnă înainte de a naște, deși în mod ideal ar trebui să fie trei până la patru săptămâni. Pe de altă parte, este nevoie de nouă săptămâni de recuperare înainte ca o mamă să se poată întoarce la serviciu. Această perioadă poate fi prelungită și mai mult în funcție de tipul de naștere, de complicațiile acesteia și de munca pe care o desfășoară femeia.
Totuși, aceste nouă săptămâni nu sunt suficiente pentru a realiza autoreglarea micuțului și nu sunt adecvate pentru procesul de alăptare. De fapt, este nevoie de mai mult timp pentru buna dezvoltare fizică și psihică a nou-născutului. Din acest motiv, nu este ciudat să vedem că unele instituții, publice și private, implementează printre beneficiile lor de angajare săli cu pătuțuri și concedii paternale.
Ce decid unele femei
Unele femei, dacă nu majoritatea, susțin că durata concediului este mică și nu se simt pregătite să se întoarcă la muncă. Prin urmare, dacă își permit, își iau o perioadă de concediu fără plată.
Alte femei decid să-și schimbe locul de muncă cu altul cu jumătate de normă sau să devină independente. Scopul acestui lucru este să petreacă mai mult timp cu micuții ei și cu familia.
Citește și: Contactul piele pe piele după naștere
Cum are loc întoarcerea mamei la muncă?
În primul rând, trebuie menționat faptul că, deși este complicat, este posibil să fii o mamă bună și un bun profesionist. Pentru a face acest lucru, va trebui să-ți gestionezi eficient timpul, să delegi responsabilități și să ai sprijinul familie.
Organizarea
Pentru o mamă cu nou-născut este dificil să aibă un program organizat și, mai ales, să-l poată respecta. Pentru început, este vital să faci o listă cu acele activități care trebuie efectuate.
Nu irosi energie. Îndeplinirea obiectivelor va servi ca un stimulent pentru a continua să lucrezi cu perseverență.
Serviciul potrivit
O mamă trebuie să fie conștientă că nu va putea fi responsabilă de îngrijirea bebelușului ei 24 de ore pe zi. Din acest motiv, alegerea unei îngrijitoare sau a unei creșe cu referințe bune îți va permite să lucrezi calm și eficient.
Evident, o bonă nu va servi doar pentru a-ți da o mână de ajutor, ci îl va ajuta și pe cel mic să socializeze cu alte persoane din afara familiei. Căutarea va fi puțin anevoioasă, dar va merita efortul.
Delegarea responsabilităților
Uneori, vor apărea angajamente urgente. În plus, este posibil ca serviciile de babysitting și de îngrijire a copiilor să nu fie disponibile. Este bine să ai o rețea de suport care sa te poată acoperi în caz de urgență.
De asemenea, prima persoană pe care ar trebui să te bazezi este partenerul tău. Și familia și prietenii pot fi de ajutor. Te vor putea sprijini în momentele dificile.
O mamă se întoarce la muncă: concluzie
Este dificil să spunem când se poate o mamă întoarce la muncă, deoarece fiecare femeie este diferită. Cu toate acestea, o bună organizare, sprijinul membrilor familiei, precum și cunoașterea drepturilor și beneficiilor în perioada maternității pot fi de mare ajutor în această etapă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- OIT. Convenio sobre la protección de la maternidad, 2000 (núm. 183). https://www.ilo.org/dyn/normlex/es/f?p=1000:12100:0::NO::P12100_ILO_CODE:C183
- OIT. (n.d.). La maternidad y la paternidad en el trabajo. La legislación y la práctica en el mundo. Organización Internacional del Trabajo. https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/—dgreports/—dcomm/documents/publication/wcms_242618.pdf
- Comisión Asesora Presidencial. (2010). Informe Comisión Asesora Presidencial Mujer, Trabajo y Maternidad. http://www.comunidadmujer.cl/wp-content/uploads/2011/03/NUEVO-Informe-Final-Comision-MTM-MGC-marzo-2011-2.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.