Logo image
Logo image

Care este diferența dintre diazepam și alprazolam?

6 minute
Diazepamul și alprazolamul sunt medicamente din familia benzodiazepinelor, așa că au multe în comun. Citiți mai departe și aflați cum și pentru ce sunt folosite!
Care este diferența dintre diazepam și alprazolam?
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Diazepamul și alprazolamul fac parte din familia benzodiazepinelor, împreună cu clonazepamul, nitrazepamul, clordiazepoxidul și altele. Sunt utilizate în tratamentul diferitelor tulburări, inclusiv depresia și anxietatea. Care este diferența dintre diazepam și alprazolam?

În general, aceste medicamente au caracteristici similare, deși există și diferențe între diazepam și alprazolam. Primul medicament este mai eficient ca relaxant și al doilea ca anxiolitic și hipnotic.

Cu toate acestea, dacă sunt utilizate pe termen lung, benzodiazepinele pot avea diverse consecințe și efecte secundare. Sunt considerate medicament ce produc dependență, de aceea sunt recomandate pentru tratamente de scurtă durată. De asemenea, utilizarea lor în combinație cu alcool ar trebui evitată.

Ce sunt benzodiazepinele?

Benzodiazepinele sunt un grup sau o familie de medicamente. Cele mai utilizate substanțe sunt diazepam, alprazolam, lorazepam, nitrazepam și clordiazepoxid. Ele afectează producția neurotransmițătorului cunoscut sub numele de acid gamma-aminobutiric (abreviat GABA).

Când producția acestui mesager chimic care acționează în întregul corp este deficitară, apar simptome de anxietate și nervozitate. Prin creșterea nivelului de GABA din creier, aceste medicamente produc un efect relaxant, ajutându-vă să dormiți și ameliorând anxietatea, agitația și stresul.

Odată consumate, benzodiazepinele sunt distribuite rapid și pe scară largă în organism, atingând nivelurile maxime în decurs de o oră sau două. Timpul de înjumătățire este de 12 până la 15 ore. Rămășițele sunt apoi excretate prin urină.

Care este diferența dintre diazepam și alprazolam?

Diazepamul este un derivat al 1,4-benzodiazepinei. Formula sa este C 16 H 13 CIN 20. Vine sub formă de tablete, care pot avea 2.5, 5, 10 și până la 25 de miligrame (mg). Există și picături administrate pe cale orală, cu o concentrație de 2 miligrame per mililitru (mg/ml). Este comercializat sub denumiri precum Valium®, Ansium®, Aneurol® și Tepazepan®.

În afară de substanța activă, care este diazepamul, comprimatele au și alte componente. Acestea includ lactoză, amidon de porumb, tartrazină, carmeloză de sodiu, povidonă, indigotină, dioxid de siliciu coloidal, stearat de magneziu, talc și eritrozină.

Alprazolamul este și el un medicament care aparține familiei benzodiazepinelor. Formula sa este C 17 H 13 CIN 4, foarte asemănătoare cu diazepamul. De asemenea, vine sub formă de tablete care variază de la 0.25 mg la 2 mg. Cele mai comune mărci sunt Xanax®, Niravam®, Trankimazin® și Tafil®.

În ceea ce privește excipienții, alprazolamul este însoțit de lactoză, benzoat de sodiu, celuloză microcristalină, amidon de porumb, povidonă, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal, oxid de aluminiu, indigotină și altele.

Citiți și: Ce este clonazepam și pentru ce se folosește

Some figure
Unele tulburări de somn sunt tratate cu benzodiazepine.

Doza recomandată

La diazepam, doza recomandată variază de la caz la caz. Aceasta trebuie individualizată în funcție de nevoile și caracteristicile pacientului.

În general, 2 până la 10 mg de diazepam de 2 sau 4 ori pe zi sunt recomandate adulților cu anxietate, cu spasme musculo-scheletice, în terapia anticonvulsivantă și, de asemenea, pentru ameliorarea simptomatică în timpul sevrajului alcoolic.

Există doze speciale pentru copii, vârstnici sau pacienți cu insuficiență renală sau hepatică. Se recomandă maxim 2 până la 2.5 mg de 1 sau 2 ori pe zi, în funcție de nevoi și nivel de toleranță. Cu toate acestea, utilizarea produsului este interzisă la copiii sub 6 luni.

În cazul alprazolamului, cea mai mică doză eficientă trebuie determinată în funcție de severitatea simptomelor și de răspunsul pacientului. În acest sens, trebuie verificat dacă pacientul a primit anterior tratament psihotrop sau dacă este de vârstă înaintată.

Pentru ambele medicamente, doza poate crescută după cum este necesar. De preferință, se administrează după-amiaza sau seara. Durata tratamentului trebuie să fie cât mai scurtă posibil și să nu depășească 12 săptămâni. Retragerea medicamentului se face treptat.

Utilizări ale diazepamului și ale alprazolamului

Ca și alte benzodiazepine, diazepamul și alprazolamul măresc activitatea GABA, producând un efect relaxant general și ajutând în tratamentul tulburării bipolare, al tulburării de anxietate sau al altor boli similare.

Diazepamul este recomandat pentru suprimarea simptomatică a anxietății și a tensiunii nervoase. De asemenea, este util pentru ameliorarea agitației, tremurăturilor și halucinațiilor la pacienții aflați în sevraj alcoolic.

În plus, este un adjuvant al tratării tulburărilor convulsive și durerilor musculo-scheletice, fie că sunt cauzate de inflamație sau traume. De asemenea, poate fi utilizat pentru a trata spasticitatea în condiții precum paralizia cerebrală și paraplegia, atetoza și sindromul de rigiditate generalizată.

Alprazolamul este indicat în tratamentul stărilor de anxietate generalizată, asociate mai ales cu depresia. De asemenea, este recomandat în tratamentul atacurilor de panică.

Interacțiuni cu benzodiazepine

Efectul sedativ al diazepamului și al alprazolamului este sporit dacă acestea sunt consumate în același timp cu băuturi alcoolice. Prin urmare, nu este recomandat să beți alcool dacă sunteți sub tratament cu aceste medicamente.

În plus, există diverse medicamente care nu trebuie administrate concomitent. Compuși precum citocromul P450, care inhibă anumite enzime hepatice, sporesc activitatea benzodiazepinelor. La rândul său, diazepamul poate afecta eliminarea metabolică a fenitoinei.

Medicamentele care interacționează cu benzodiazepinele includ cisaprida, neurolepticele și antiepilepticele, hipnoticele, antidepresivele și analgezicele narcotice (opioide).

În cazul alprazolamului, administrarea concomitentă cu antifungice (cum ar fi ketoconazolul) nu este recomandată. De asemenea, acesta trebuie consumat cu grijă deosebită, chiar reducând doza, dacă sunteți sub medicație cu fluoxetină, cimetidină, contraceptive orale, diltiazem, antibiotice macrolide, ritonavir sau digoxină.

Efecte secundare

În cazul benzodiazepinelor, una dintre cele mai mari probleme este dependența pe care o pot dezvolta pacienții după câteva săptămâni de utilizare. Această probabilitate crește odată cu vârsta. De fapt, există mai multe repercusiuni pentru adulții în vârstă.

Pe de altă parte, există și riscul de a dezvolta toleranță în timp. Aceasta înseamnă că organismul va cere o doză mai mare pentru a menține efectele terapeutice.

În al treilea rând, întreruperea acestor medicamente poate provoca simptome de sevraj, mai ales dacă se face brusc. Unele dintre simptomele ce apar sunt următoarele:

  • Crampe abdominale
  • Hiperhidroză
  • Convulsii
  • Tahicardie
  • Tremurături
  • Dezorientare și halucinații
  • Iritabilitate și nervozitate
  • Amnezie antegradă
  • Gânduri de sinucidere

Efectele diazepamului

În afară de cele menționate deja, pot exista și alte reacții adverse legate de consumul de diazepam. Acestea includ dureri de cap, slăbiciune musculară, tulburări gastro-intestinale și modificări ale libidoului. Există studii în care s-a stabilit o relație între disartrie și utilizarea susținută a diazepamului la adulții în vârstă.

Efectele alprazolamului

În funcție de doză, vârstă, sensibilitate și alți factori, alprazolamul poate afecta atenția, precum și capacitatea de reacție și manevră. Prin urmare, nu se recomandă conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor în timpul tratamentului.

Some figure

Contraindicații ale diazepamului și ale alprazolamului

Unii oameni nu ar trebui să ia diazepam sau alprazolam. Contraindicațiile sunt:

  • Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)
  • Insuficiență hepatică severă
  • Glaucom acut cu unghi închis
  • Miastenia gravis
  • Sarcină sau alăptare
  • Tulburare de stres post-traumatic
  • Alcoolism

Diazepamul nu trebuie utilizat dacă persoana în cauză are antecedente de dependență de droguri, sindrom de apnee în somn, hipercapnie cronică severă, intoleranță ereditară la galactoză, malabsorbție la glucoză sau zaharoză sau alergie la aspirină.

Citiți și: Ce este 5-HTP și pentru ce se utilizează?

Diferența dintre diazepam și alprazolam: care este mai bun?

Ambele medicamente au efecte similare atât în atenuarea anumitor simptome, cât și în privința reacțiilor adverse. Prin urmare, acestea sunt contraindicate în unele cazuri.

Diazepamul tinde să acționeze rapid și să rămână activ pentru o perioadă mai lungă, deoarece unele dintre forme conțin mai multe miligrame de substanță activă. Poate fi folosit pentru a trata copiii și este eficient pentru spasme musculare și convulsii. În schimb, alprazolamul este aprobat pentru panică, dar creează mai des dependență.

În ceea ce privește medicamentul cel mai bun sau cel mai potrivit, acesta va fi stabilit de medic pe baza caracteristicilor persoanei, istoricului tratamentelor anterioare și stărilor actuale. Amintiți-vă că ambele sunt medicamente psihotrope, adică sunt produse eliberate doar pe bază de rețetă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios [en línea]. España: Ficha técnica Diazepam Cinfa 5 Mg Comprimidos Efg. 2019. [Fecha de acceso: 12-11-2021]. URL disponible en: https://cima.aemps.es/cima/dochtml/ft/80698/FichaTecnica_80698.html
  • Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios. [en línea]. España: Ficha técnica Alprazolam Cinfa, 0,5 Mg Comprimidos Efg. 2021. [Fecha de acceso: 12-11-2021]. https://cima.aemps.es/cima/dochtml/ft/62791/FichaTecnica_62791.html
  • Barrios A, Mateos R. Patrón epidemiológico del uso de benzodiacepinas. Farma Journal. 2020; 5(2): 7-14.
  • Capafons, Antonio Tratamientos psicológicos eficaces para la ansiedad generalizada Psicothema. 2001; 13(3): 442-446.
  • Castro-Suarez S, Caparó-Zamalloa C, Meza-Vega M. Actualización en Miastenia gravis: An Update. Rev Neuropsiquiatr. 2017;  80(4): 247-260.
  • Domínguez V, Collares M, Ormaechea G, Tamosiunas G. Uso racional de benzodiacepinas: hacia una mejor prescripción. Rev. Urug. Med. Int.. 2016;  1(3): 14-24.
  • Gallego Úbeda M, Delgado Téllez L, Campos Fernández M, et al. Actualización del uso de fármacos durante el embarazo: categorías de riesgo. Farm Hosp. 2014;  38(4): 364-378.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.