Utilizarea Remimazolamului și dozajul corect - Doza de Sănătate
 

Utilizarea Remimazolamului și dozajul corect

Remimazolamul este un medicament nou în lumea anesteziei. Este foarte promițător pentru anumiți pacienți care nu pot suporta alte anestezice.
Utilizarea Remimazolamului și dozajul corect
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Remimazolamul este o inovație farmacologică în anestezie. Această inovație combină proprietățile a două medicamente care sunt deja utilizate – Midazolam și Remifentanil. În cele ce urmează, vom discuta despre utilizarea Remimazolamului și dozajul corect.

Deși anesteziologia ca specialitate a evoluat foarte mult, căutarea unui anestezic ideal continuă. Scopul este de a descoperi medicamente care să aibă cât mai puține efecte secundare. Din această cauză, cercetătorii încă studiază medicamentele pentru anestezie.

Ce este medicamentul Remimazolam și cum funcționează?

Acest medicament funcționează similar cu Midazolamul și se metabolizează la fel ca Remifentanilul. De asemenea, poate fi utilizat ca sedativ în unitatea de terapie intensivă și ca medicament pentru sedare în unele proceduri.

Este diferit din alte sedative intravenoase cu acțiune rapidă. Remimazolamul nu provoacă apnee. Cu alte cuvinte, Remimazolamul este un derivat al Midazolamului care are proprietăți asemănătoare cu cele ale Remifentanilului.

Utilizarea Remimazolamului și dozajul corect

În domeniul anesteziei, Remimazolamul este un medicament pe care medicii îl pot utiliza în patru circumstanțe:

  • Doză unică pentru premedicație
  • Bolus urmat de doze suplimentare pentru sedarea procedurală
  • Anestezie intravenoasă împreună cu un opioid, ca parte a anesteziei intravenoase totale
  • Sedare în unitatea de terapie intensivă (ATI)
Anestezist care apelează la utilizarea Remimazolamului

Doză unică pentru premedicație

Utilizat ca premedicație sau sedativ pre-inducție, Remimazolamul nu este mai bun decât Midazolamul. Cu toate acestea, efectele sale durează mai mult, ceea ce poate fi benefic dacă pacientul este anxios în timp ce așteaptă inducția. De asemenea, specialistul trebuie să-i ofere pacientului un tratament pentru anxietate chiar înainte de a intra în sala de operație.

În plus, Remimazolamul are avantajul de a putea fi utilizat la pacienții care au nevoie de sedare pe termen scurt. Este util și în cazurile în care utilizarea sedativelor mai puternice poate fi periculoasă.

Injectare de Remimazolam pentru sedare procedurală

Multe proceduri, cum ar fi endoscopiile gastrointestinale, pot utiliza o benzodiazepină cu acțiune scurtă, împreună cu un opioid cu acțiune scurtă, cum ar fi Fentanilul.

Efectul Remimazolamului apare după 1 până la 3 minute. Deși pare a fi un timp scurt, de fapt este lent. Acesta este un dezavantaj atunci când viteza este importantă pentru proces, deoarece majoritatea gastroduodenoscopiilor durează aproximativ 2-3 minute.

Deși acțiunea Remimazolamului poate fi accelerată folosind doze mai mari sau combinându-l cu Fentanil, acest lucru nu este o idee bună. În plus, această combinație poate duce la probleme respiratorii.

Anestezic IV împreună cu un opioid

Mulți specialiști în anestezie folosesc și își învață elevii să folosească o combinație care implică o benzodiazepină, un agent prin inhalare opioid și un relaxant muscular.

Remimazolamul produce hipnoză dependentă de doză. Medicamentul nu se acumulează în organism. În plus, dacă este necesar, efectul său poate fi inversat cu Flumazenil.

Medic care face o endoscopie

Sedarea în ATI cu Remimazolam

Adesea, pacienții cu afecțiuni critice au insuficiență hepatică sau renală. În prezent, majoritatea sedativelor se metabolizează hepatic sau renal. Întregul proces este o problemă, chiar dacă sedarea se oprește. În plus, majoritatea medicamentelor au un timp de înjumătățire semnificativ lung.

Medicamentul ideal pentru aceste cazuri este unul care are o acțiune scurtă și un metabolism care nu implică ficatul sau rinichii. Remimazolamul îndeplinește aceste cerințe, fiind medicamentul la acești pacienți cu afecțiuni critice.

Utilizarea și viitorul Remimazolamului

Remimazolamul este probabil sedativul viitorului. Există mari așteptări cu privire la rezultatele testelor care se desfășoară în întreaga lume. În plus, ar putea fi ideal pentru pacienții cu afecțiuni hepatice sau renale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Wesolowski, A. M., Zaccagnino, M. P., Malapero, R. J., Kaye, A. D., & Urman, R. D. (2016). Remimazolam: Pharmacologic Considerations and Clinical Role in Anesthesiology. Pharmacotherapy. https://doi.org/10.1002/phar.1806

  • Ilic, R. G. (2015). Fospropofol and remimazolam. International Anesthesiology Clinics. https://doi.org/10.1097/AIA.0000000000000053

  • Rogers, W. K., & McDowell, T. S. (2010). Remimazolam, a short-acting GABAA receptor agonist for intravenous sedation and/or anesthesia in day-case surgical and non-surgical procedures. IDrugs.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.