Care sunt alimentele care îngrașă cel mai mult?
 

Care sunt alimentele care îngrașă cel mai mult?

Vă îngrijorează consumul de alimente care îngrașă? În acest articol, vă spunem care sunt acestea pentru a vă putea modera aportul.
Care sunt alimentele care îngrașă cel mai mult?

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Există mai multe studii care vorbesc despre alimentele care îngrașă. Este adevărat că există unele alimente care, din cauza valorii lor calorice sau felului în care sunt gătite, trebuie consumate cu moderație. Știți care sunt aceste alimente?

Alimentele care îngrașă cel mai mult

Iată o listă cu alimentele care sunt considerate cele mai dăunătoare siluetei. Desigur, acest lucru este direct legat de cantitatea pe care o consumați și de frecvența consumului. Dacă aveți îndoieli în acest sens sau doriți să începeți o dietă pentru a pierde în greutate, consultați medicul.

1. Cartofi prăjiți

Un studiu din 2015 a arătat că cartofii prăjiți creează dependență. Cu alte cuvinte, este să mănânci doar câțiva cartofi. Organismul cere din ce în ce mai mult. Aceștia duc la creșterea în greutate.

2. Chipsuri

Chipsurile conțin o cantitate mare de calorii și sare, care ne-ar putea face să ne îngrășăm. De asemenea, creează dependență!

3. Băuturi răcoritoare zaharoase

Alimentele care îngrașă includ sucuri

Consumul unui pahar sau două de suc în fiecare zi vă poate determina nu numai să vă îngrășați, ci și să vă creșteți nivelul de glucoză din sânge.

O investigație realizată de Current Developments of Nutrition a sugerat că ar exista o relație între consumul de sucuri și riscul crescut de diabet. La rândul lor, diferite studii au asociat diabetul cu excesul de greutate.

4. Carne neprocesată

Deși consumul de prea multă de carne de vită sau de porc procesată este asociat cu creșterea în greutate și creșterea colesterolului, un studiu din 2017 nu a găsit o relație directă între cei doi factori. Sunt necesare mai multe investigații.

5. Carne procesată (cârnați)

Cârnații oferă o cantitate semnificativă de grăsimi saturate, calorii, sodiu și coloranți. Din acest motiv, consumul lor trebuie să fie moderat.

6. Grăsimi trans

Sute de produse pe care le vedem în supermarket conțin grăsimi trans, substanțe care ne-ar putea afecta sănătatea, crescând colesterolul LDL și scăzând colesterolul HDL.

Acest lucru contribuie la creșterea riscului de apariție a bolilor de inimă și este asociat cu un risc crescut de a dezvolta diabet, potrivit datelor oferite de American Heart Association. În general, grăsimile trans se găsesc în alimentele semipreparate.

7. Cartofi

Cartofii sunt considerați alimente care îngrașă. Cu toate acestea, Fundația Spaniolă pentru Nutriție subliniază că oferă 88 Kcal/100 g, o cantitate de energie care nu este excesivă. Desigur, dacă îi prăjiți, le creșteți valoarea calorică. Din acest motiv, vă recomandăm să-i fierbeți sau să-i coaceți.

8. Dulciuri și deserturi

Fursecurile, prăjiturile, produsele de panificație, etc., conțin o cantitate semnificativă de zahăr și grăsimi. Tocmai din acest motiv se afla în vârful piramidei alimentare. Mai bine consumați fructe după masă.

9. Cereale rafinate

Orezul este un aliment caloric: oferă 381 Kcal/100 g. În general, nutriționiștii recomandă consumul de orez brun, deoarece este digerat mai lent, generând o perioadă mai lungă de sațietate.

10. Alimente prăjite

Alimentele care îngrașă includ fast food

Toate preparatele care sunt prăjite în ulei sau grăsime își măresc valoarea calorică. De altfel, diverse studii au asociat consumul regulat al acestora cu un risc crescut de a fi supraponderal.

11. Sucuri de fructe ambalate

Chiar și cele care menționează 100% natural pe etichetă nu sunt așa: includ zaharuri adăugate și conservanți. Optați pentru sucuri proaspăt stoarse. Nimic mai bun!

12. Unt

Untul trebuie consumat cu moderație din cauza conținutului său ridicat de acizi grași saturați (44,97 g din fiecare 83 g de lipide totale prezente în 100 g). Fundația Spaniolă pentru Nutriție insistă să ne moderăm consumul.

Aflați mai mult: Somnul îngrașă?

Alimentele care îngrașă mai puțin

La polul opus al alimentelor care îngrașă se află alimentele al căror consum este recomandat de nutriționiști. Printre acestea găsim:

  • Pește alb sau albastru: dorada, merluciu, cod, ton, etc. Este foarte bun grație aportului său de omega-3 și fosfor.
  • Carne slabă: cum ar fi curcanul sau puiul, îndepărtând întotdeauna grăsimea. Conține multe proteine.
  • Fructe de mare și crustacee: scoici, creveți, stridii, calamari, crabi, etc. Au un conținut scăzut de grăsimi și sunt bogate în iod, zinc și proteine de bună calitate și sărace în carbohidrați.
  • Legume: spanac, broccoli, morcovi, roșii, ceapă și altele. Aportul de minerale și vitamine este excelent, iar cantitatea de grăsime este aproape nulă.
  • Leguminoase: linte, năut, soia, fasole, etc. Ne oferă zinc, fosfor, fier, magneziu și multe vitamine. Au și proteine.
  • Fructe: tot ce vreți cu excepția bananelor, strugurilor, nucii de cocos și gutuilor pentru că au multe zaharuri. Celelalte fructe furnizează apă și antioxidanți.

În concluzie: nu există alimente rele, ci alimente care ar trebui consumate sporadic și cu moderație. Dacă aveți întrebări, consultați un nutriționist.

Imaginile au fost oferite de Harsha KR, Stu_ Spivack, grendelkhan, Jessica Merz, Sean McEntee, John Loo, Christopher.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.