Care sunt alimentele care îngrașă cel mai mult?
Există mai multe studii care vorbesc despre alimentele care îngrașă. Este adevărat că există unele alimente care, din cauza valorii lor calorice sau felului în care sunt gătite, trebuie consumate cu moderație. Știți care sunt aceste alimente?
Alimentele care îngrașă cel mai mult
Iată o listă cu alimentele care sunt considerate cele mai dăunătoare siluetei. Desigur, acest lucru este direct legat de cantitatea pe care o consumați și de frecvența consumului. Dacă aveți îndoieli în acest sens sau doriți să începeți o dietă pentru a pierde în greutate, consultați medicul.
1. Cartofi prăjiți
Un studiu din 2015 a arătat că cartofii prăjiți creează dependență. Cu alte cuvinte, este să mănânci doar câțiva cartofi. Organismul cere din ce în ce mai mult. Aceștia duc la creșterea în greutate.
2. Chipsuri
Chipsurile conțin o cantitate mare de calorii și sare, care ne-ar putea face să ne îngrășăm. De asemenea, creează dependență!
3. Băuturi răcoritoare zaharoase
Consumul unui pahar sau două de suc în fiecare zi vă poate determina nu numai să vă îngrășați, ci și să vă creșteți nivelul de glucoză din sânge.
O investigație realizată de Current Developments of Nutrition a sugerat că ar exista o relație între consumul de sucuri și riscul crescut de diabet. La rândul lor, diferite studii au asociat diabetul cu excesul de greutate.
4. Carne neprocesată
Deși consumul de prea multă de carne de vită sau de porc procesată este asociat cu creșterea în greutate și creșterea colesterolului, un studiu din 2017 nu a găsit o relație directă între cei doi factori. Sunt necesare mai multe investigații.
5. Carne procesată (cârnați)
Cârnații oferă o cantitate semnificativă de grăsimi saturate, calorii, sodiu și coloranți. Din acest motiv, consumul lor trebuie să fie moderat.
6. Grăsimi trans
Sute de produse pe care le vedem în supermarket conțin grăsimi trans, substanțe care ne-ar putea afecta sănătatea, crescând colesterolul LDL și scăzând colesterolul HDL.
Acest lucru contribuie la creșterea riscului de apariție a bolilor de inimă și este asociat cu un risc crescut de a dezvolta diabet, potrivit datelor oferite de American Heart Association. În general, grăsimile trans se găsesc în alimentele semipreparate.
7. Cartofi
Cartofii sunt considerați alimente care îngrașă. Cu toate acestea, Fundația Spaniolă pentru Nutriție subliniază că oferă 88 Kcal/100 g, o cantitate de energie care nu este excesivă. Desigur, dacă îi prăjiți, le creșteți valoarea calorică. Din acest motiv, vă recomandăm să-i fierbeți sau să-i coaceți.
8. Dulciuri și deserturi
Fursecurile, prăjiturile, produsele de panificație, etc., conțin o cantitate semnificativă de zahăr și grăsimi. Tocmai din acest motiv se afla în vârful piramidei alimentare. Mai bine consumați fructe după masă.
9. Cereale rafinate
Orezul este un aliment caloric: oferă 381 Kcal/100 g. În general, nutriționiștii recomandă consumul de orez brun, deoarece este digerat mai lent, generând o perioadă mai lungă de sațietate.
10. Alimente prăjite
Toate preparatele care sunt prăjite în ulei sau grăsime își măresc valoarea calorică. De altfel, diverse studii au asociat consumul regulat al acestora cu un risc crescut de a fi supraponderal.
11. Sucuri de fructe ambalate
Chiar și cele care menționează 100% natural pe etichetă nu sunt așa: includ zaharuri adăugate și conservanți. Optați pentru sucuri proaspăt stoarse. Nimic mai bun!
12. Unt
Untul trebuie consumat cu moderație din cauza conținutului său ridicat de acizi grași saturați (44,97 g din fiecare 83 g de lipide totale prezente în 100 g). Fundația Spaniolă pentru Nutriție insistă să ne moderăm consumul.
Aflați mai mult: Somnul îngrașă?
Alimentele care îngrașă mai puțin
La polul opus al alimentelor care îngrașă se află alimentele al căror consum este recomandat de nutriționiști. Printre acestea găsim:
- Pește alb sau albastru: dorada, merluciu, cod, ton, etc. Este foarte bun grație aportului său de omega-3 și fosfor.
- Carne slabă: cum ar fi curcanul sau puiul, îndepărtând întotdeauna grăsimea. Conține multe proteine.
- Fructe de mare și crustacee: scoici, creveți, stridii, calamari, crabi, etc. Au un conținut scăzut de grăsimi și sunt bogate în iod, zinc și proteine de bună calitate și sărace în carbohidrați.
- Legume: spanac, broccoli, morcovi, roșii, ceapă și altele. Aportul de minerale și vitamine este excelent, iar cantitatea de grăsime este aproape nulă.
- Leguminoase: linte, năut, soia, fasole, etc. Ne oferă zinc, fosfor, fier, magneziu și multe vitamine. Au și proteine.
- Fructe: tot ce vreți cu excepția bananelor, strugurilor, nucii de cocos și gutuilor pentru că au multe zaharuri. Celelalte fructe furnizează apă și antioxidanți.
În concluzie: nu există alimente rele, ci alimente care ar trebui consumate sporadic și cu moderație. Dacă aveți întrebări, consultați un nutriționist.
Imaginile au fost oferite de Harsha KR, Stu_ Spivack, grendelkhan, Jessica Merz, Sean McEntee, John Loo, Christopher.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- American Heart Association. Trans Fats. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/trans-fat
- Đorđević, Đ. & Buchtová, H. (2020). Nutritional profile of nigiri sushi meal and the usage of
citrate synthase activity as freshness parameter. Iranian Journal of Fisheries Sciences. 19(6) pp 2954-2969. DOI: 10.22092/ijfs.2020.122924 - Fundación Española de Nutrición. Patatas. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/patata.pdf
- Fundación Española de Nutrición. Mantequilla. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/mantequilla.pdf
- Fundación Española de Nutrición. Arroz. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/arroz.pdf
- Gardener, H., Moon, Y. P., Rundek, T., Elkind, M. S. V., & Sacco, R. L. (2018). Diet Soda and Sugar-Sweetened Soda Consumption in Relation to Incident Diabetes in the Northern Manhattan Study. Current developments in nutrition, 2(5), nzy008. https://doi.org/10.1093/cdn/nzy008
- Gonzalez-Palacios, S., Navarrete-Muñoz, E.-M., García-de-la-Hera, M., Torres-Collado, L., Santa-Marina, L., Amiano, P., Lopez-Espinosa, M.-J., et al. (2019). Sugar-Containing Beverages Consumption and Obesity in Children Aged 4–5 Years in Spain: the INMA Study. Nutrients, 11(8), 1772. MDPI AG. http://dx.doi.org/10.3390/nu1108177
- Leitner, D. R., Frühbeck, G., Yumuk, V., Schindler, K., Micic, D., Woodward, E., & Toplak, H. (2017). Obesity and Type 2 Diabetes: Two Diseases with a Need for Combined Treatment Strategies – EASO Can Lead the Way. Obesity facts, 10(5), 483–492. https://doi.org/10.1159/000480525
- Reyes-Sepeda, J.,García-Jimenez, E., Gutiérrez-Sereno, J., Galeana-Hernánde, M., Gutierres-Saucedo, M. (2016). Prevalencia de obesidad infantil relacionada con hábitos alimenticios y actividad física. Rev Sanid Milit Mex. 70(1). pp 87-94. Disponible en https://docplayer.es/79732370-Prevalencia-de-obesidad-infantil-relacionada-con-habitos-alimenticios-y-actividad-fisica.html
- Osio, O. (1992). Metabolismos del Colesterol. Acta médica Colombiana. 17(3). pp 142-146.
- Rohrmann, S., & Linseisen, J. (2016). Processed meat: The real villain? Proceedings of the Nutrition Society, 75(3), 233-241. doi:10.1017/S0029665115004255
- Schulte, E. M., Avena, N. M., & Gearhardt, A. N. (2015). Which foods may be addictive? The roles of processing, fat content, and glycemic load. PloS one, 10(2), e0117959. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0117959
- Shin S. M. (2017). Association of Meat Intake with Overweight and Obesity among School-aged Children and Adolescents. Journal of obesity & metabolic syndrome, 26(3), 217–226. https://doi.org/10.7570/jomes.2017.26.3.217
- WebMD. Too Much Fried Food May Shorten Your Life. https://www.webmd.com/women/news/20190123/too-much-fried-food-may-shorten-your-life