Care sunt beneficiile dudului alb?
 

Care sunt beneficiile dudului alb?

Dudul alb este folosit în medicina complementară ca laxativ, antiseptic și antidiabetic. Există dovezi ale beneficiilor sale?
Care sunt beneficiile dudului alb?
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 10 noiembrie, 2022

Dudul alb, cu denumirea științifică Morus alba, este un arbore care aparține familiei Moraceae. Este originar din China, dar cultivarea sa s-a extins și în Iran, Turcia, Austria, Mexic și Statele Unite. La nivel medicinal, se folosesc atât frunzele, cât și rădăcina, scoarța și fructele. Care sunt beneficiile dudului alb?

Dudul alb este apreciat pentru proprietățile sale laxative, antiseptice, antidiabetice și antihiperlipidemice. Există suplimente orale, ceaiuri, pulberi și tablete. Dudul alb se remarcă prin conținutul ridicat de antociani, vitamine, minerale și alți compuși farmacologici.

Deși are multiple aplicații în medicina complementară, multe utilizări sunt controversate. Deocamdată, doar câteva studii științifice vorbesc despre efectele sale împotriva anumitor tulburări metabolice și probleme dentare.

Utilizările și beneficiile dudului alb

Toate părțile dudului alb sunt folosite și apreciate datorită conținutului de substanțe fitochimice. După cum detaliază revista Foods, frunzele, fructele și semințele sunt o sursă de compuși bioactivi:

  • Proteine
  • Fibre
  • Carbohidrați
  • Acizi fenolici
  • Flavonoide
  • Flavonoli
  • Antociani
  • Vitamine (în special vitamina C și A)
  • Minerale (calciu, potasiu, magneziu, zinc și altele)

Această compoziție este legată de o serie de efecte pozitive asupra sănătății. Dovezile anecdotice sugerează că este de ajutor în răceală, gripă, tuse și durere în gât. În plus, se crede că ameliorează simptomele artritei și ale altor tulburări articulare.

Utilizarea sa ca supliment este complementară. Nu trebuie să înlocuiască tratamentele prescrise de medic și nici să fie o opțiune terapeutică de primă line.

Controlul glicemiei postprandiale

Datorită conținutului său de antociani, dudul alb este folosit ca adjuvant pentru reglarea nivelului ridicat de glucoză. Se crede că aduce beneficii sănătății pacienților cu prediabet și diabet de tip 2.

Într-o recenzie publicată în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, cercetătorii menționează faptul că dudul alb poate scădea nivelurile postprandiale de glucoză și insulină. Compușii activi din frunzele de dud stimulează secreția de insulină în pancreas și reduc sinteza glucagonului, ceea ce duce la niveluri stabile de glucoză.

Chiar și așa, experții consideră că nu există suficiente dovezi pentru a demonstra că dudul scade în mod eficient glicemia. Prin urmare, ei subliniază necesitatea realizării unor studii mai ample.

Glucometru pentru măsurarea glicemiei
Efectul asupra glicemiei nu este complet clar. Dudul alb poate stimula producția de insulină.

Scăderea nivelului de colesterol

Proprietățile antihiperlipidemice ale dudului alb sunt folosite pentru sănătatea inimii. Frunzele, semințele, rădăcinile și fructele au antioxidanți care ajută la scăderea colesterolului rău.

Un mic studiu distribuit de Phytotherapy Research a raportat faptul că extractul de frunze de dud alb, administrat de 3 ori pe zi înainte de masă, a fost util în scăderea colesterolului total, a colesterolului rău sau LDL și a trigliceridelor la 23 de adulți cu dislipidemie.

Conținutul de antociani, flavonoide și acizi fenolici al plantei se află în spatele acestui efect. Totuși, sunt necesare mai multe studii.

Prevenirea problemelor dentare

Potențialul antimicrobian al dudului alb este folosit ca o completare pentru a avea grijă de sănătatea dentară. Într-un studiu publicat de International Journal of Pharma and Bio Sciences s-a demonstrat că extractul de rădăcină poate combate agenții patogeni orali asociați cu bolile gingiilor.

Extractul de dud alb poate acționa asupra microorganismelor precum Streptococcus mutans, Lactobacillus acidophilus și Enterococcus faecalis. Așadar, poate ajuta la prevenirea bolilor precum cariile, gingivita și parodontita. Un compus cunoscut sub numele de kuwanon G – prezent doar în această plantă – este responsabil de acest efect. Alte cercetări împărtășite în Journal of Ethnopharmacology sugerează același lucru.

Îngrijirea pielii

Fenolii, flavonoidele, terpenele și alți compuși antioxidanți ai dudului alb sunt legați de protecția pielii. Aceste substanțe ajută la prevenirea îmbătrânirii premature și a afecțiunilor precum hiperpigmentarea.

De fapt, cercetările împărtășite în Journal of Agricultural and Food Chemistry sugerează faptul că extractele de Morus alba ajută la scăderea daunelor ADN asociate cu cancerul de piele. Sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest efect.

Efecte secundare posibile ale dudului alb

Având în vedere lipsa cercetărilor, nu există prea multe informații despre siguranța dudului alb. În doze mici, este considerat sigur pentru majoritatea adulților sănătoși. Cu toate acestea, unii oameni pot prezenta reacții adverse, cum ar fi diareea, amețelile sau constipația atunci când consumă doze mari.

Consumul de suplimente de dud alb nu este recomandat în următoarele cazuri:

  • Sarcina și alăptarea
  • Pacienți aproape de o operație
  • Persoane tratate pentru hipertensiune arterială
  • Persoanele cu boli cronice
  • Persoane care sunt tratate pentru diabet. Utilizarea simultană cu medicamente antidiabetice poate duce la hipoglicemie, amețeli, oboseală și leșin.

Prezentări și mod de consum

Dudul alb poate fi consumată sub formă de supliment oral, pulbere, extract sau ceai. Fiecare prezentare poate varia în ceea ce privește doza. Prin urmare, citiți întotdeauna eticheta produsului.

Pudra poate fi combinată cu suc, iaurt, smoothie sau lapte. Este disponibilă sub formă de extract din fructe, rădăcini și frunze. Această ultimă opțiune are un gust ușor amar. Depozitarea se face la temperatura camerei, departe de orice sursă de umiditate. Dacă prezintă mucegai sau semne de deteriorare, trebuie aruncată.

Ceai de dud
Dudul alb se poate consuma sub formă de ceai. De fapt, se vinde la pungi sub formă de plantă uscată.

Ce să rețineți despre beneficiile dudului alb?

Toate părțile dudului alb sunt folosite în scopuri medicinale datorită conținutului de antioxidanți și compuși bioactivi. Chiar și așa, nu există suficiente studii științifice care să susțină beneficiile care i se atribuie. Deocamdată, suplimentele trebuie să fie utilizate complementar, de preferință sub supraveghere medicală.

S-ar putea să te intereseze...
Uleiul esențial de Helichrysum: beneficii și precauții
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Uleiul esențial de Helichrysum: beneficii și precauții

Uleiul esențial de Helichrysum este apreciat pentru efectele sale antimicrobiene, antiinflamatorii și antioxidante. Cum se folosește?



  • Chen C, Mohamad Razali UH, Saikim FH, Mahyudin A, Mohd Noor NQI. Morus alba L. Plant: Bioactive Compounds and Potential as a Functional Food Ingredient. Foods. 2021 Mar 23;10(3):689. doi: 10.3390/foods10030689. PMID: 33807100; PMCID: PMC8004891.
  • Jeong, H. I., Jang, S., & Kim, K. H. (2022). Morus alba L. for Blood Sugar Management: A Systematic Review and Meta-Analysis. In F. Tonelli (Ed.), Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (Vol. 2022, pp. 1–10). Hindawi Limited. https://doi.org/10.1155/2022/9282154
  • Aramwit, P., Petcharat, K., & Supasyndh, O. (2010). Efficacy of mulberry leaf tablets in patients with mild dyslipidemia. In Phytotherapy Research (p. n/a-n/a). Wiley. https://doi.org/10.1002/ptr.3270
  • Smitha, Chenicheri & Usha, Rajamanickam. (2016). Antimicrobial and antiplasmid activities of Morus Alba L. against potent oral pathogens. International Journal of Pharma and Bio Sciences. 7. 767-772.
  • Park, K. M., You, J. S., Lee, H. Y., Baek, N. I., & Hwang, J. K. (2003). Kuwanon G: an antibacterial agent from the root bark of Morus alba against oral pathogens. In Journal of Ethnopharmacology (Vol. 84, Issues 2–3, pp. 181–185). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/s0378-8741(02)00318-5
  • Zheng, Y., Lee, E.-H., Lee, S.-Y., Lee, Y., Shin, K.-O., Park, K., & Kang, I.-J. (2023). Morus alba L. root decreases melanin synthesis via sphingosine-1-phosphate signaling in B16F10 cells. In Journal of Ethnopharmacology (Vol. 301, p. 115848). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jep.2022.115848
  • Woo H, Lee J, Park D, Jung E. Protective Effect of Mulberry (Morus alba L.) Extract against Benzo[a]pyrene Induced Skin Damage through Inhibition of Aryl Hydrocarbon Receptor Signaling. J Agric Food Chem. 2017 Dec 20;65(50):10925-10932. doi: 10.1021/acs.jafc.7b04044. Epub 2017 Dec 12. PMID: 29231728.