Care sunt beneficiile socului și cum se folosește? - Doza de Sănătate
 

Care sunt beneficiile socului și cum se folosește?

Socul este cunoscut pentru capacitatea sa de a întări sistemul imunitar și de a ajuta la ameliorarea tusei, gripei și răcelii. Ce spun studiile științifice despre soc? În acest articol, îți vom spune tot ce trebuie să știi.
Care sunt beneficiile socului și cum se folosește?

Ultima actualizare: 22 octombrie, 2020

Beneficiile socului (Sambucus) sunt bine documentate în cărțile de medicină naturistă. De fapt, există numeroase studii științifice axate pe soc, care au dovedit beneficiile sale în ceea ce privește sănătatea. Ce spun dovezile?

Pentru început, trebuie să menționăm faptul că există în jur de 30 de tipuri de soc în lume. Cu toate acestea, versiunea europeană (Sambucus nigra) este cea mai populară în ceea ce privește aplicațiile medicinale. Poți folosi florile, fructele și scoarța plantei.

Beneficiile socului sunt oferite de componentele sale

Când vine vorba de sănătate, partea cea mai utilizată a socului este reprezentată de fructele sale negre. Acestea se remarcă prin conținutul lor de pigmenți organici, tanini, carotenoide, aminoacizi, vitamina C și alți nutrienți al căror aport contribuie la prevenirea bolilor.

Așa cum este detaliat într-o recenzie publicată în Journal of Functional Foods, fructele de soc conțin:

  • De la 6 la 35 mg de vitamina C la 100 de grame, adică până la 60% din aportul zilnic recomandat
  • 7 grame (0,25 oz) de fibre alimentare la 100 de grame (4 oz)
  • Acizi fenolici
  • Quercetină, kaempferol și isorhamnetin
  • Antocianină

Care sunt beneficiile socului pentru sănătate?

Multe dintre proprietățile socului sunt folosite pentru a prepara suplimente și produse naturale. De fapt, acesta este cel mai bun mod de a consuma soc, deoarece fructele, scoarța și frunzele verzi au compuși toxici care pot provoca probleme stomacale dacă nu sunt utilizate în mod corespunzător.

Cu toate acestea, este important să clarificăm faptul că, deși socul are efecte pozitive asupra sănătății susținute de dovezi științifice, nu este un tratament de primă linie împotriva bolilor și nu înlocuiește recomandările medicale. Din acest motiv, atunci când te confrunți cu orice boală, este esențial să consulți mai întâi medicul.

Răceală și gripă

Femeie răcită care își suflă nasul
Oamenii folosesc în mod tradițional socul pentru a atenua simptomele de răceală și gripă.

Oamenii au folosit remedii cu soc încă din cele mai vechi timpuri ca adjuvanți împotriva simptomelor gripei și răcelii. Un ceai făcut atât din flori, cât și din extractul de fructe pare să reducă severitatea și durata infecțiilor atunci când este consumat la primul semn de boală.

Un studiu publicat în 2019 în Complementary Therapies in Medicine a afirmat faptul că fructele de soc, datorită componentelor lor antioxidante, au efecte pozitive împotriva simptomelor ce afectează căile respiratorii superioare.

În plus, în 2012, un alt studiu publicat în Journal Bioscience, Biotechnology and Biochemistry a demonstrat faptul că aceste fructe pot să stimuleze răspunsul imun, scăzând riscul de infecții precum gripa.

Sănătatea inimii

Unul dintre cele mai importante beneficii ale socului are legătură cu sănătatea inimii. Mai exact, studiile au arătat că fructele de soc au efecte pozitive asupra sănătății inimii și vaselor de sânge. O recenzie publicată în Phytotherapy Research sugerează faptul că fructele plantei ajută la reducerea riscului de boli de inimă datorită conținutului lor de antocianine.

Aceste substanțe, care acționează ca antioxidanți, par să reducă acumularea de colesterol în artere. În plus, acestea ar avea și un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale. Deși sunt necesare mai multe studii, concluziile susțin utilizarea acestora pentru a avea o inimă sănătoasă.

Constipație

Un studiu apărut pe pagina Penn State School of Medicine and Academic Medical Center afirmă faptul că socul are un ușor efect laxativ. Prin urmare, nu trebuie consumat simultan cu alte laxative. Oamenii de știință atribuie această proprietate unei substanțe cunoscute sub numele de antrachinonă, care se găsește și în rubarbă și senna.

De asemenea, socul este util contra constipației grație fibrelor, care contribuie la o funcționare intestinală optimă. În general, ceaiul de soc uscat contribuie la stimularea peristaltismului intestinal pentru a favoriza eliminarea deșeurilor. Avem nevoie de mai multe dovezi în acest sens, dar ceaiul de soc este considerat sigur atunci când este consumat până la 5 zile.

Alte beneficii posibile ale socului

Deocamdată, nu există suficiente dovezi care să afirme că socul are un rol excepțional în prevenirea bolilor. Totuși, datorită conținutului său de antioxidanți, poate avea numeroase efecte pozitive asupra sănătății. Desigur, ar trebui să urmezi un stil de viață sănătos.

  • Antocianinele din soc îi conferă un efect antiinflamator care poate contribui la ameliorarea durerii fizice.
  • Un studiu publicat în Phytotherapy Research subliniază faptul că socul negru are proprietăți antivirale și antimicrobiene care sunt utile împotriva agenților patogeni ce cauzează sinuzită, bronșită și infecții intestinale.
  • În cadrul studiilor efectuate pe animale, socul a avut un efect diuretic capabil să stimuleze frecvența urinării.
  • Antioxidanții și nutrienții săi acționează, de asemenea, asupra dispoziției. Socul îmbunătățește performanța mintală și reduce riscul de depresie.
Fată care vrea să profite de beneficiile socului pentru constipație
Socul are efecte laxative și un conținut ridicat de fibre, ceea ce îl face să stimuleze peristaltismul.

Efecte secundare ale socului

Acum că am stabilit care sunt beneficiile socului, vom analiza și posibilele efecte secundare asupra organismului.

La majoritatea adulților sănătoși, consumul moderat de soc nu reprezintă o problemă. Cu toate acestea, este extrem de important să eviți aportul excesiv, deoarece poate irita stomacul din cauza conținutului de lectină.

În plus, planta de soc conține substanțe numite glicozide cianogene, care pot elibera doze mici de cianură. Desigur, cantitatea acestei substanțe la 100 g reprezintă doar 3% din doza letală estimată pentru o persoană.

În plus, nu s-a dovedit faptul că suplimentele din comerț și siropul de soc ar conține cianură. Prin urmare, sunt sigure pentru consum. Ingerarea oricărei părți a plantei brute, fie că este vorba de fructe, frunze sau scoarță, poate provoca greață, vărsături și diaree.

Produsele pe bază de soc, cum ar fi suplimentele din plantă sau fructe, sunt contraindicate copiilor sub 18 ani și femeilor gravide sau care alăptează. Persoanele care au o anumită boală ar trebui să consulte medicul înainte de a folosi aceste tipuri de remedii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sidor, A., & Gramza-Michałowska, A. (2015, October 1). Advanced research on the antioxidant and health benefit of elderberry (Sambucus nigra) in food – a review. Journal of Functional Foods. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.jff.2014.07.012
  • Hawkins, J., Baker, C., Cherry, L., & Dunne, E. (2019). Black elderberry (Sambucus nigra) supplementation effectively treats upper respiratory symptoms: A meta-analysis of randomized, controlled clinical trials. Complementary Therapies in Medicine42, 361–365. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2018.12.004
  • Kinoshita, E., Hayashi, K., Katayama, H., Hayashi, T., & Obata, A. (2012). Anti-influenza virus effects of elderberry juice and its fractions. Bioscience, Biotechnology and Biochemistry, 76(9), 1633–1638. https://doi.org/10.1271/bbb.120112
  • Vlachojannis, J. E., Cameron, M., & Chrubasik, S. (2010, January). A systematic review on the Sambuci fructus effect and efficacy profiles. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.2729
  • Beaux, D & Fleurentin, J & Mortier, F. (1999). Effect of extracts of Orthosiphon stamineus Benth, Hieracium pilosella L., Sambucus nigra L. and Arctostaphylos uva-ursi (L.) Spreng. in rats. Phytotherapy research : PTR. 13. 222-5. 10.1002/(SICI)1099-1573(199905)13:3<222::AID-PTR447>3.0.CO;2-P.
  • Porter, R. S., & Bode, R. F. (2017, April 1). A Review of the Antiviral Properties of Black Elder (Sambucus nigra L.) Products. Phytotherapy Research. John Wiley and Sons Ltd. https://doi.org/10.1002/ptr.5782

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.