Ce este răspunsul imun al organismului? - Doza de Sănătate
 

Ce este răspunsul imun al organismului?

Răspunsul imun este un proces al sistemului imunitar uman cu ajutorul căruia organismul identifică și ține la distanță agenții externi. Este un mecanism complex pe care îl vom explica în articolul de astăzi.
Ce este răspunsul imun al organismului?

Ultima actualizare: 19 octombrie, 2020

Răspunsul imun este un mecanism esențial al corpului uman pe care îl folosim pentru a ne apăra de agenții externi care pot fi dăunători sănătății. Acesta este alcătuit din diferite procese în care sunt implicate mai multe tipuri de celule. În acest articol, îți vom spune tot ce ar trebui să știi despre răspunsul imun al organismului.

Ce este răspunsul imun al organismului?

Răspunsul imun este ansamblul de procese pe care organismul le desfășoară pentru a recunoaște și elimina agenții externi pe care îi percepe ca dăunători. Aceste procese se bazează pe recunoașterea substanțelor străine, cunoscute și sub numele de antigene.

Antigenele se găsesc, de obicei, pe suprafața virușilor, a bacteriilor și a ciupercilor. De asemenea, acestea se află și în substanțe inerte, cum ar fi substanțele chimice. Alte materiale sau toxine pot fi, de asemenea, antigene.

Oamenii au definit două tipuri diferite de imunitate. În cele ce urmează, îți vom spune despre ce este vorba.

Imunitate înnăscută

Imunitatea înnăscută nu este specifică. Este prezentă chiar înainte de a intra în contact cu un antigen și, așa cum sugerează denumirea sa, toți oamenii se nasc cu aceasta. Putem împărți acest tip de răspuns imun în două mecanisme diferite:

  • Barierele pot fi fizice, cum ar fi pielea care împiedică pătrunderea substanțelor chimice în corp. Există multe bariere chimice prezente în corpul uman (de exemplu, secreții nazale, lacrimi, salivă sau scurgeri vaginale). Aceste substanțe au caracteristici care îngreunează supraviețuirea virușilor sau a bacteriilor. Putem menționa pH-ul scurgerilor vaginale ca exemplu, deoarece majoritatea agenților patogeni nu pot supraviețui în aceste lichide.
  • Mecanismele celulare cuprind sistemul complementar, mecanismul inflamator și fagocitele. Baza tuturor celor trei mecanisme sunt substanțele prezente în sânge, care circulă continuu în vase. Aceste sisteme sunt active pentru eliminarea oricărui agent străin care pătrunde în corp.
Agenți patogeni care au pătruns în corp
Sistemul imunitar poate recunoaște și combate bacteriile.

Imunitate specifică

Acesta este al doilea tip de răspuns imun. Spre deosebire de răspunsul înnăscut, nu ne naștem cu o imunitate specifică dezvoltată. Aceasta se conturează pe măsură ce corpul intră în contact cu diverși antigeni. Devine mai rapidă și mai eficientă în eliminarea agenților patogeni.

Țesutul responsabil de acest tip de imunitate este țesutul limfoid, format din organe precum splina sau timusul și vasele limfatice. Acest țesut găzduiește producția de limfocite, celulele însărcinate cu generarea răspunsului imun.

Părți specifice ale sistemului imunitar, numite epitopi, recunosc antigenele invadatoare. Imunitatea înnăscută se activează mai repede, dar este mai puțin eficientă. Imunitatea specifică este mai lentă, dar mult mai eficientă.

Un limfocit va recunoaște epitopul unei antigene. Este posibil să nu știi acest lucru, dar limfocitele sunt responsabile de producerea substanțelor numite anticorpi, care vor fi responsabile de eliminarea agentului patogen. În plus, limfocitele vor activa și mai multe limfocite, care vor călători la locul infecției pentru a ajuta la eliminarea antigenelor. Acesta este răspunsul imunitar specific primar.

În afară de răspunsul imun primar, există și o producție de limfocite cu memorie. Aceste limfocite cu memorie vor provoca imunitate specifică atunci când vor intra în contact cu același tip de antigene. De fapt, acestea se activează mai repede pentru a elimina agentul dăunător. Acest proces este cunoscut ca răspuns imun secundar.

Răspunsul imun al organismului în lupta cu patogenii
Celulele albe din sânge sau leucocitele oferă răspunsul imunitar specific.

Imunitate pasivă și activă

Imunitatea activă se referă la procesul complex menționat mai sus. Corpul uman generează aceste lucruri automat atunci când intră în contact cu un tip de antigene. Răspunsul imun înnăscut se va activa primul, apoi va urma cel specific primar și, în cele din urmă și în cazul contactelor succesive, va acționa și răspunsul imun secundar.

Uneori, anticorpii specifici circulă deja în organism fără să fi fost în contact cu antigene. Acest lucru se poate întâmpla doar în două situații:

  • La nou-născuți, grație anticorpilor pe care mama îi transmite bebelușului în timpul sarcinii.
  • La persoanele vaccinate, deoarece vaccinurile pot conține anticorpi sau fragmente ale agentului patogen care declanșează producția de limfocite cu memorie fără a provoca efectiv boala.

Răspunsul imun este un sistem de apărare

Imunitatea este un sistem natural de apărare a corpului și există multe modalități de a o îngriji și de a o întreține. Trebuie să ne vaccinăm periodic și să facem tot ce putem pentru a ne menține sistemul imunitar într-o formă excelentă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Brocklehurst P, Brearley S, Haque K, Leslie A, Salt A, Stenson B, et al. The INIS Study. International Neonatal Immunotherapy Study: Non-specific intravenous immunoglobulin therapy for suspected or proven neonatal sepsis: An international, placebo controlled, multicentre randomised trial. BMC Pregnancy Childbirth. 2008 Dec 8;8.
  • Tortora GJ, Derrickson B. Introducción al cuerpo humano. Editorial médica panamericana; 2008.
  • Introducción a la inmunología humana – Leonardo Fainboim, Jorge Geffner – Google Libros [Internet]. [cited 2020 Apr 6]. Available from: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=V2Bds_6ubMwC&oi=fnd&pg=PA230&dq=sistema+inmune+humano&ots=AQQQS_V5It&sig=4DIw3uOHpDr1OYcfZ_Wo7YJM2jY&redir_esc=y#v=onepage&q=sistema inmune humano&f=false

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.