Care sunt cele 5 limbaje ale iubirii?
Care sunt cele 5 limbaje ale iubirii? Dragostea este universală?
Oamenii au vorbit dintotdeauna despre dragoste. Cu toate acestea, nu există nimic concludent în acest sens.
Unul dintre oamenii care s-au dedicat studierii iubirii este Gary Chapman, un consilier în căsătorie care a scris despre cele cinci limbaje ale iubirii. În cartea sa, The Five Love Languages: How to Express Heartfelt Commitment to Your Mate, el a analizat diferitele moduri în care oamenii exprimă acest sentiment.
Deși fiecare persoană are propriul stil și modul său de a oferi și de a primi dragoste, majoritatea oamenilor sunt de acord că dragostea este foarte importantă în viață. Chapman susține că un cuplu se poată conecta într-un mod mai eficient atunci când fiecare partener își descoperă limbajul iubirii.
Ce sunt aceste limbaje ale iubirii?
Chapman susține că, de multe ori, cuplurile nu par să se înțeleagă, deoarece folosesc limbaje ale iubirii complet diferite. El afirmă, de asemenea, că oamenii oferă adesea dragoste în același mod în care vor să o primească. În acest scop, el propune ca oamenii să identifice care sunt limbajele iubirii și apoi să învețe să le înțeleagă și pe ale celorlalți.
Vezi și:
1. Cuvinte de apreciere
Acesta este unul dintre cele mai importante limbaje ale iubirii. Cuvintele pe care le spui partenerului pentru a-i arăta cât de mult îl apreciezi sau cât de important este pentru tine sunt spontane la unii oameni și planificate la alții.
Trebuie să menționăm că, pentru a fi credibili, trebuie să fim autentici, sinceri și să ne bazăm pe ceva ce simțim sau gândim. Este important să nu presupui că partenerul tău știe ce simți. Recunoașterea și confirmarea ajută la întărirea relației.
Asigură-te că lucrurile pe care le spui nu sunt pur și simplu vorbe goale. Nu uita faptul că acțiunile vorbesc mai mult decât cuvintele!
2. Timp de calitate
Într-o societate în care oamenii se bazează pe multitasking și în care telefoanele mobile sunt folosite 24/7, este și mai important să-i acorzi timpului de calitate locul pe care îl merită.
Adevărul este că, de multe ori, când cineva te întreabă după o întâlnire ce face persoana pe care ai întâlnit-o, este posibil să nu știi cum să răspunzi. Acest lucru se întâmplă pentru că nu ești complet acolo. Prin urmare, timpul trebuie măsurat în calitate, nu în cantitate. Folosește-ți timpul liber pentru a te dedica pe deplin partenerului, ascultă-l și împărtășește momente cu el.
3. Cadouri
Aceasta este un alt limbaj al iubirii definit de Chapman. Autorul afirmă că darul în sine nu contează, ci efortul depus de o persoană pentru a-l găsi și a-l cumpăra.
Cu toate acestea, mulți oameni se întreabă, cel puțin parțial, dacă termenul „cadou” este cel potrivit. Probabil știi că o relație plină de daruri, cu toate nevoile materiale satisfăcute, nu implică neapărat reciprocitate sau interes.
Poate că termenul potrivit este „gest”. Acordarea de atenție și interesul pentru cunoașterea gusturilor partenerului te pot determina să-i cumperi ceva, ceea ce este foarte diferit de a o face strict din inerție.
Ca atare, cel mai bine este să găsești un echilibru. Un lucru nu ar trebui să-l înlocuiască pe celălalt. Mulți oameni recomandă, de asemenea, experiențele inedite pe post de cadou.
4. Ajutor
Reprezintă toate acțiunile prin care ajuți o altă persoană și îi faci favoruri. De exemplu, înseamnă să-i aduci mâncare mamei tale dacă știi că vine acasă de la serviciu foarte târziu și este foarte obosită.
În acest moment, este important să-ți dai seama care sunt obligațiile tale și să nu le confuzi cu ajutorul oferit necondiționat partenerului. De exemplu, curățarea bucătăriei nu este un gest sau o favoare dacă partenerul tău este cel care a pregătit cina.
5. Atingere fizică
Un sărut, o îmbrățișare, o bătaie pe umăr, o mângâiere… Diferite gesturi comunică aprecierea, parteneriatul și sprijinul. Unii oameni adoră contactul direct. Alții apreciază mai mult spațiul personal.
Fiecare persoană are limbajul preferat pentru a exprima sau a primi dragoste. Este important să găsești echilibrul și să fii conștient/ă de limbajul oamenilor la care ții. În acest fel, va fi mai ușor pentru toată lumea să își comunice afecțiunea.
Vezi și:
Limbaje ale iubirii: dragostea este mai mult decât un sentiment romantic
Dragostea este construită de oameni ADEVĂRAȚI. Astfel, în loc să recurgi la idealuri sau stereotipuri, ar trebui să te orientezi către persoana care îți este alături.
Nimeni nu are un limbaj strict, deoarece toate aceste limbaje ale iubirii tind să se intersecteze. De asemenea, relațiile și oamenii se schimbă în timp și este important să conștientizezi aceste schimbări.
Modalitățile de exprimare a iubirii nu trebuie confundate cu dragostea romantică. Iubirea trebuie să fie reciprocă și să se bazeze pe respect, ca un dans delicat.
Iubirea nu prea are legătură cu miturile dragostei romantice, care nu sunt deloc utile, ci frustrează oamenii din cauza cerințelor, așteptărilor și credințelor nerealiste. Relațiile au nevoie de timp, răbdare, cunoștințe și multă comunicare. Cunoașterea limbajelor dragostei te poate ajuta să ai o relație armonioasă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Eguiluz, L. R. (2006) Las parejas funcionales que perduran en el tiempo En A. Roizblatt (Ed.), Terapia familiar y de pareja (pp. 517-530). Santiago de Chile: Editorial Mediterráneo.
- Gottman, J. y Silver, N. (2006). Siete reglas de oro para vivir en pareja. Buenos Aires: Editorial Sudamericana S.A.
- Chapman, Gary. The five love languages: How to express heartfelt commitment to your mate. Moody Publishers, 2009.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.