Care sunt leziunile ce apar în fotbalul feminin?
 

Care sunt leziunile ce apar în fotbalul feminin?

Genunchii și gleznele sunt două zone sensibile ale corpului unei femei dedicate fotbalului. Structurile care le compun sunt predispuse la probleme anatomice.
Care sunt leziunile ce apar în fotbalul feminin?

Ultima actualizare: 29 iunie, 2022

Deși este același sport, fotbalul feminin este mai dur față de cel masculin când vine vorba de accidentări. În acest sens, există unele afecțiuni fizice care apar mai frecvent la femei. Care sunt leziunile ce apar în fotbalul feminin?

În sfera fotbalului feminin predomină leziunile care compromit extremitățile inferioare. După cum vom vedea mai jos, există mai mulți factori care contribuie la repetarea lor în comparație cu ceea ce se întâmplă la bărbați.

Care sunt leziunile ce apar în fotbalul feminin?

Fiind un sport de contact și foarte solicitant la nivel competitiv, fotbalul generează accidentări de diferite tipuri. În lista următoare, le vom detalia pe cele care apar cel mai frecvent în sfera fotbalului feminin.

1. Ligamente rupte

Potrivit specialiștilor, rupturile de ligamente sunt înregistrate de până la 8 ori mai des în fotbalul feminin decât în cel masculin. În primul rând, acestea țin de compoziția corpului și de cerințele fotbalului ca sport.

Când joci, trebuie să sari, să schimbi direcția și să șutezi, printre alte acțiuni de intensitate diferită. Corpul femeii nu este la fel de puternic ca al bărbatului la nivel muscular și osos.

De asemenea, anumite faze ale ciclului menstrual pot crea un risc mai mare de accidentare. Potrivit unui studiu publicat de Frontiers in Sports and Active Living, acest lucru este valabil în jurul perioadei de ovulație, între zilele 11 și 14 ale ciclului.

Femeile mai tinere sau cele care trec prin pubertate sunt mai susceptibile la o astfel de accidentare, potrivit dr. Amy Arundale – FIFA Medical Network.

Alți factori, precum durata și intensitatea jocului, influențează accidentările. Genunchii suportă 20% dintre accidentările din fotbalul feminin. În cazul celui masculin, ponderea este de 12%.

Femeie care joacă fotbal
Genunchiul este una dintre cele mai afectate articulații în fotbal, fie că este vorba de femei sau bărbați.

2. Leziuni musculare

Un raport statistic realizat de Centrul Datalys pentru NCAA între 2004 și 2009 evidențiază faptul că leziunile musculare sunt al doilea cel mai frecvent tip de leziune în fotbalul feminin.

21,5% dintre afecțiuni sunt de acest tip. Problemele legate de ligamentele reprezintă 25%. Dintre leziunile musculare, cele mai frecvente sunt ruptura de fibre la nivel cvadricepsului și ischiochimbilor.

O ruptură musculară are nivelurile de severitate 1, 2 sau 3, în funcție de numărul de fibre rupte. Poate apărea din diverse motive. Acestea au de-a face cu mișcările specifice atletului, cum ar fi contracțiile bruște ale mușchilor sau acțiuni repetate asupra țesutului deja obosit.

Ele pot fi generate și de o încălzire prost efectuată sau de deshidratare. Și gesturile tehnice inadecvate sau dezechilibrele musculare pot duce rupturi.

3. Entorsa gleznei

Același studiu NCAA arată că entorsa laterală a ligamentelor gleznei este cea mai frecventă leziune specifică în fotbalul feminin. 12,8% din cazurile studiate au prezentat o leziune de acest tip.

O altă investigație publicată în 2005 de British Journal of Sports Medicine vorbește despre entorsa genunchiului. În orice caz, acestea sunt două probleme similare ce apar în părți diferite ale extremităților inferioare.

O entorsă apare atunci când un ligament este supraîntins. Ca o consecință a acestei mișcări necorespunzătoare, apare distensia. Fibrele se rup parțial sau total. Este nevoie de câteva săptămâni de recuperare sau chiar de intervenție chirurgicală în formele severe.

Leziunile ce apar în fotbalul feminin

Importanța prevenirii accidentărilor în fotbalul feminin

Este clar că a practica un sport este suficient pentru ca orice persoană să sufere o accidentare. Se întâmplă chiar și sportivilor de performanță.

Anumite măsuri de întărire a organismului sunt esențiale: de exemplu, antrenamentul de forță și antrenamentele încrucișate care oferă și alți stimuli organismului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.