Cupa Euro feminină: fotbalistele captează atenția lumii
 

Cupa Euro feminină: fotbalistele captează atenția lumii

În plină ascensiune a fotbalului feminin în Europa, acest turneu internațional va reuni marile figuri ale continentului. Fără îndoială, va fi un eveniment special.
Cupa Euro feminină: fotbalistele captează atenția lumii

Ultima actualizare: 17 iunie, 2022

Cupa Euro feminină va avea loc în această vară. Această competiție se va desfășura în Anglia și ne așteptăm să ratifice creșterea importantă pe care disciplina a avut-o în ultimii ani.

Cu sezonul deja încheiat pentru cluburi, echipele se pregătesc să joace în această competiție care se organizează din 4 în 4 ani (din 1997) și care are ca primă câștigătoare Germania, cu 8 trofee. Este urmată de Norvegia cu 2 și de Olanda și Suedia cu câte 1.

Cupa Euro feminină: detalii și context în 2022

Fotbaliste pe teren
Fotbalul feminin a devenit popular și generează câștiguri importante.

Campionatul European de Fotbal Feminin se va desfășura între miercuri, 6 iulie și duminică, 31 iulie. Unele dintre locații vor fi Londra, Manchester și Brighton; finala se va disputa pe legendarul stadion Wembley.

În prima etapă, vor participa 16 echipe. Primele 2 din fiecare grupă vor trece în sferturile de finală. De acolo, faza eliminatorie se va disputa într-un singur meci.

Competiția va avea loc într-un moment în care fotbalul feminin este în plină expansiune, ceea ce consolidează împuternicirea femeilor în acest sport, dominat istoric de bărbați. În prezent, există echipe feminine care au atins paritatea salarială față de echipele masculine, așa cum este cazul în Statele Unite.

În septembrie 2021, Uniunea Europeană a Fotbalului Asociat (UEFA) a anunțat că va dubla premiile pentru Euro 2022 față de ediția din 2017. Totalul care va fi împărțit va fi de 16 milioane de euro.

Este o recunoaștere a fotbalului feminin. La ultima ediție a UEFA Women’s Champions League s-a înregistrat un record de prezență a publicului.

Recordul s-a înregistrat la 2 jocuri:

  • Mai întâi, în sferturi, în meciul dintre FC Barcelona și Real Madrid, la care au participat 91.553 de persoane.
  • Apoi, recordul a fost doborât într-un alt meci al Barcelonei, în semifinala împotriva lui Wolfsburg, care a fost urmărită de 91.648 de spectatori.

Au crescut și cifrele în ceea ce privește telespectatorii. Numărând toate platformele care au difuzat evenimentul online, peste 55 de milioane de telespectatori au urmărit meciurile Ligii Campionilor.

Principalele jucătoare

Ca în orice competiție sportivă, Eurocupa Feminină va avea câteva vedete.

Alexia Putellas

Mijlocașa FC Barcelonei este cea mai nouă câștigătoare a Balonului de Aur, un premiu acordat de Federația Internațională de Fotbal Asociat (FIFA) celui mai bun jucător din lume. În plus, Putellas este un reper pentru echipa Spaniei în ciuda tinereții sale (28 de ani).

Putellas vine după un sezon fantastic cu Barcelona, de trei ori campioană a Ligii, Cupei și Supercupei. Spania va împărți grupa B cu Germania, Danemarca și Finlanda.

Fotbalistă evoluând în Cupa Euro feminină

Ellen White

White face parte din echipa Angliei, care va concura în Grupa A împotriva Austriei, Norvegiei și Irlandei de Nord. Jucătoarea lui Manchester City este una dintre cei mai bune marcatoare ale continentului și a jucat deja la 3 Cupe Mondiale.

Lieke Martens

În grupa C, formată din Olanda, Portugalia, Suedia și Elveția, figura marcantă a Eurocupei feminine va fi Lieke Martens. Coechipiera lui Putellas la FC Barcelona, atacanta s-a remarcat în echipa olandeză care a câștigat ultima ediție a turneului, fiind și gazdă.

În acea competiție, Martens a marcat 3 goluri —unul dintre ele în finală— și a dat 2 pase decisive. De parcă nu ar fi de ajuns, a fost aleasă cea mai bună jucătoare a concursului.

Wendie Renard

În final, în grupa D se remarcă prezența lui Wendie Renard, fundașa Franței, considerată una dintre cele mai bune din lume în poziția sa. Va trebui să înfrunte Italia, Belgia și Islanda.

Renard este vedeta echipei Olympique de Lyon, care a câștigat UEFA Champions League în sezonul 2021/2022. În plus, este cea mai bine plătită jucătoare din liga franceză.

Cupa Euro feminină: cu ochii lumii

Este clar că acest Campionat European feminin nu va fi doar un alt eveniment din calendarul estival. Competiția promite multe și va fi cu siguranță o piatră de hotar pentru un sport în plină ascensiune.

Următoarea Cupă Mondială va fi în 2023, cu Australia și Noua Zeelandă ca gazde. Grație pașilor pe care i-a făcut fotbalul feminin, nu există nicio îndoială că impactul evenimentului va fi mai mare ca niciodată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.