Care sunt simptomele hipoglicemiei?
Oamenii pot confunda simptomele hipoglicemiei cu alte afecțiuni medicale atunci când scăderea nivelului de zahăr în sânge este ușoară. De fapt, dacă mănânci alimente bogate în carbohidrați, problema poate trece neobservată.
Hipoglicemia apare atunci când nivelul glicemiei, cu alte cuvinte, nivelul zahărului în sânge scade sub nivelul considerat normal. Mai exact, pentru ca un pacient să poată fi diagnosticat cu hipoglicemie, el trebuie să aibă mai puțin de 70 de miligrame pe decilitru (mg/dL) de glucoză în sânge.
Deși mai jos vei vedea că factorii care provoacă hipoglicemie sunt variați, este important să înțelegi mai întâi modul în care organismul obține glucoză. Mecanismul pentru obținerea acesteia explică modul în care, atunci când corpul nu funcționează în mod corespunzător, apar simptomele de hipoglicemie.
Oamenii își iau glucoza din alimente. Nu toate alimentele care conțin glucoză sunt zaharoase sau dulci. Astfel, organismul extrage molecule de glucoză și din fructe și legume.
Pentru a fi eficientă, glucoza trebuie să intre în celulele țesuturilor. Acolo, aceasta este transformată în energie necesară pentru îndeplinirea funcțiilor celulare. Insulina reglează acest proces de intrare a glucozei în celule.
Insulina este un hormon secretat de pancreas. Aceasta reglează accesul zahărului care circulă în sânge în interiorul celulelor. Insulina este hormonul care nu funcționează corect la persoanele cu diabet.
Glucagonul, un alt hormon pe care pancreasul îl produce, este antagonistul insulinei. Glucagonul are funcția de a stimula ficatul să descompună glicogenul depozitat în interiorul său și să circule glucoza. În linii mari, putem spune că insulina scade glicemia, în timp ce glucagonul o crește.
În acest „joc” hormonal, împreună cu alți factori, pot apărea simptomele hipoglicemiei. Aceasta va fi ușoară sau severă, în funcție de cantitatea de glucoză care circulă în sânge.
Citește mai mult:
Simptomele hipoglicemiei ușoare
De multe ori, atunci când apar simptomele hipoglicemiei ușoare, acestea trec neobservate. Aceasta este o scădere a zahărului în sânge care nu este suficient de puternică pentru a afecta în mod semnificativ organele vitale.
Simptomele includ:
- Transpirație profundă
- Dureri de cap
- Amețeli, lipsă de coordonare motorie și tulburări de vedere
- Somnolenţă. Uneori, apare și dificultatea de concentrare, ca și cum mintea nu ar putea gândi clar.
- Tremurături ale mușchilor
Simptomele hipoglicemiei severe
Atunci când hipoglicemia este gravă și nivelul glicemiei a scăzut semnificativ, simptomele care apar sunt:
- Convulsii. De obicei, se manifestă sub formă de spasme musculare severe, cum ar fi tremurăturile.
- Leșin cu pierderea cunoștinței. Poate dura mult timp, ceea ce înseamnă că pacientul nu se poate recupera imediat.
- Incapacitatea pacientului de a se hrăni. Uneori, apare ca simptom izolat al hipoglicemiei și alteori ca parte a tabloului clinic al convulsiilor sau al leșinului.
Cauzele care duc la apariția hipoglicemiei
Cinci motive pot fi în spatele simptomelor hipoglicemiei. Cauzele sunt în general ușor de prevenit, cu excepția insulinomului (deși este rar):
- Diabet. Paradoxal, deși este o afecțiune care mărește nivelul zahărului în sânge, diabetul este cea mai frecventă cauză a hipoglicemiei. Acest lucru apare ca urmare a administrării medicamentelor uzuale pentru tratarea diabetului. La începutul tratamentului, până la descoperirea dozei corecte sau din cauza modificării rutinei, nivelul glicemiei poate scădea brusc.
- Alcool. La alcoolici, simptomele hipoglicemiei sunt comune. Mecanismul care stă la bază este faptul că alcoolul împiedică eliberarea glucozei de către ficat. Acest lucru este combinat uneori cu perioade lungi de post, ceea ce înseamnă că un alcoolic nu mănâncă suficient sau la momentul potrivit.
- Post prelungit. Perioadele lungi de post pot provoca hipoglicemie, chiar dacă glucagonul acționează la începutul acestora. La un moment dat, glucagonul devine insuficient. Boli precum anorexia nervoasă provoacă post prelungit. Dacă o persoană nu mănâncă, corpul său nu primește glucoza de care are nevoie.
- Medicamente. Dincolo de medicamentele utilizate pentru tratarea diabetului, există și alte substanțe care pot provoca hipoglicemie ca efect secundar. De exemplu, putem menționa chinina, utilizată pentru a trata malaria sau gatifloxacina, care este un antibiotic.
- Insulinom. Este o tumoră a pancreasului care s-a format din cauza supraaglomerării celulelor care produc insulină. Evident, dacă există mai multă insulină în organism, vor apărea episoade de hipoglicemie.
Multe dintre cauzele hipoglicemiei sunt legate de pancreas.
Ce să faci în caz de hipoglicemie
Simptomele hipoglicemiei, așa cum tocmai am explicat, pot fi ușoare sau severe. Astfel, cursul acțiunii va depinde de această clasificare.
Dacă hipoglicemia este ușoară, cea mai eficientă măsură este consumul de lichide care să permită persoanei să obțină rapid glucoză. Poți încerca să bei un pahar cu apă cu două linguri de zahăr, un pahar cu o băutură zaharoasă, cum ar fi sucul sau 0,2 litri (200 ml) de suc de fructe, printre altele.
Citește mai mult:
În schimb, pacienții cu hipoglicemie severă nu pot mânca nimic, deoarece vor fi inconștienți sau convulsivi. În acest caz, medicii administrează în mod artificial hormonul glucagon printr-o injecție.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Freeland B. Hypoglycemia in Diabetes Mellitus. Home Healthc Now. 2017 Sep;35(8):414-419. doi: 10.1097/NHH.0000000000000584. PMID: 28857864.
- González EC., Herrera JL., García Fernández CR., Ross MF., Relación entre pacientes con diagnósticos de intoxicación por bebidas alcohólicas y presencia de hipoglucemia. Rev Haban Cienc Med, 2016.
- Douillard C, Jannin A, Vantyghem MC. Rare causes of hypoglycemia in adults. Ann Endocrinol (Paris). 2020 Jun;81(2-3):110-117. doi: 10.1016/j.ando.2020.04.003. Epub 2020 Apr 10. PMID: 32409005.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.