9 cărți de filosofie importante pe care trebuie să le citiți
 

9 cărți de filosofie importante pe care trebuie să le citiți

Vreți să citiți filosofie, dar nu știți de unde să începeți? Iată o listă de texte filosofice esențiale și ușor de citit!
9 cărți de filosofie importante pe care trebuie să le citiți
Maria Alejandra Morgado Cusati

Scris și verificat de filosoful Maria Alejandra Morgado Cusati.

Ultima actualizare: 25 ianuarie, 2023

Filosofia este disciplina care pune la îndoială și reflectă asupra oricărui lucru, de la fenomene și evenimente cotidiene, la teme mai profunde, precum cauzele și principiile realității. Lucrările și cărțile scrise în cadrul acestei ramuri a cunoașterii au contribuit la înțelegerea ființei umane și a lumii care o înconjoară încă de la începutul istoriei gândirii. Descoperiți 9 cărți de filosofie importante pe care trebuie să le citiți!

Citirea unora dintre aceste lucrări va ajuta, fără îndoială, la stimularea gândirii critice și flexibile, un aspect necesar astăzi, când instantaneitatea și „pilotul automat” prevalează în acțiunile noastre.

Mai jos, vă prezentăm câteva cărți de filosofie importante, care vă vor permite să reflectați și să puneți la îndoială aspecte actuale relevante.

9 cărți de filosofie importante pe care trebuie să le citiți

1. Tao Te Ching (Lao Tse)

Tao Te Ching este un text clasic al cărui autor este Lao-Tse, unul dintre cei mai importanți filosofi ai civilizației chineze. Se estimează că acest mare gânditor a trăit între secolele IV și VI î.Hr.; prin urmare, data publicării lucrării este necunoscută.

Titlul textului se traduce prin „Calea virtuții”, iar aceasta cuprinde imagini poetice și aforisme despre sistemul religios și filosofic chinez. Cartea promovează viața în armonie cu legea universului, lăsând lucrurile să urmeze cursul lor firesc, fără a ne atașa de nimic.

Acest text reflectă o filosofie mai profundă, mai înțeleaptă și mai exactă decât orice altă carte care a fost scrisă până în prezent.

2. Dialogurile lui Platon

Platon (c. 427-347 î.Hr.) este unul dintre filosofii clasici. Dialogurile sale conțin reflecții pe diverse teme, cum ar fi iubirea, dreptatea, virtutea și viața de după moarte. Printre cele mai populare găsim: Meno, Banquet, Phaedrus și Parmenide.

Lucrările lui Platon reprezintă un bun început pentru oricine dorește să înțeleagă filosofia. Acest autor a pus bazele gândirii occidentale.

Statuia lui Platon
Platon este un clasic al filosofiei care servește drept poartă către această lume a gândirii.

3. Leviathan de Thomas Hobbes

Publicată în 1651, este una dintre cele mai importante lucrări filosofice de abordare a politicii occidentale. Autorul începe cu studiul ființei umane și ajunge să o analizeze în societate.

Pentru Hobbes, natura umană este egoistă, competitivă și întotdeauna se teme de moartea violentă. Prin urmare, în starea lor naturală, oamenii trăiesc într-o condiție anarhică, un război al tuturor împotriva tuturor pentru supraviețuire, fără o distincție clară între dreptate și nedreptate.

Dar ce anume permite ființei umane să părăsească această stare? Un suveran puternic (statul). Un Leviathan al cărui guvern este consimțit de majoritatea indivizilor, care îi cedează o parte din drepturile lor, cu garanția de a primi securitate și protecție.

4. Critica rațiunii pure a lui Immanuel Kant

Este una dintre principalele lucrări ale lui Immanuel Kant. A fost publicată în 1781. Autorul reflectă asupra naturii cunoașterii umane și dezvoltă o nouă teorie, care încearcă să unească două poziții aparent antagonice: raționalismul și empirismul.

Conform autorului, cunoașterea este rezultatul interacțiunii dintre rațiune și sensibilitate (simțuri). Kant a influențat ideile filosofilor de mai târziu. De fapt, propunerile sale sunt încă dezbătute și studiate.

5. Așa grăit-a Zarathustra de Friedrich Nietzsche

Publicată în 1885, este una dintre cele mai faimoase cărți de filosofie ale lui Nietzsche. Conține reflecții asupra relației societății cu Dumnezeu, afirmând că „Dumnezeu a murit”.

Nietzsche demontează iluzia existenței unei ființe superioare care dă sens lumii. Sensul este creat de om pentru el însuși. Pustnicul Zarathustra (numit după un profet persan) coboară de pe muntele său pentru a-și duce mai departe învățăturile: nu crede fără să pui întrebări, gândește singur, găsește-ți propria cale, nu mă urma…

În spatele acestor învățături se ascunde ideea de supraom: o entitate pe care toată lumea o poate folosi ca referință pentru a depăși mediocritatea, credulitatea și moralitatea ieftină, pentru a crește deasupra propriei umbre, pentru a crea noi valori și chiar o lume nouă. Supraomul înlocuiește zeul.

6. Visează androizii oi electrice? de Philip K Dick

Este un roman science-fiction cyberpunk, publicat în 1968 de scriitorul Philip K. Dick. Deși nu este o carte filosofică propriu-zisă, conținutul ei ne invită să reflectăm asupra limitei dintre artificial și natural, asupra declinului vieții și al societății și asupra problemelor etice legate de inteligența artificială.

Lucrarea a fost o sursă de inspirație pentru scenaristul și producătorul Ridley Scott, care a creat filmul Blade Runner în 1982. Au existat chiar și benzi desenate și o piesă de teatru.

7. Al doilea sex (Simone de Beauvoir)

Al doilea sex a fost scrisă și publicată în 1949 de geniala Simone de Beauvoir și este considerată una dintre cele mai importante cărți ale secolului al XX-lea. Filosoful francez reflectă asupra rolului femeii în lumea contemporană și asupra rolului pe care genul feminin l-a jucat de-a lungul istoriei.

Este una dintre operele fundamentale ale feminismului și se încadrează într-o filosofie existențialistă și iluminată. Prin urmare, susține egalitatea ființelor umane.

Teoria principală a lucrării susține faptul că „femeia” sau mai exact ceea ce înțelegem prin femeie este un produs cultural care a fost construit social pe corpul sexualizat al femeilor. Prin urmare, sarcina principală a femeilor este să-și recucerească propria identitate după propriile criterii.

8. Consolările filozofiei de Alain de Botton

Este una dintre cele mai recente cărți de filosofie, fiind publicată în anul 2000. În această lucrare, autorul încearcă să arate faptul că filosofia este un instrument excelent pentru confort și motivație zilnică. Cartea este considerată un ghid pentru a rezolva problemele de zi cu zi și a avea o viață mai bună.

Alain de Botton folosește filosofia unor gânditori occidentali (Socrate, Epicur, Seneca, Montaigne, Schopenhauer și Nietzsche) pentru a face față diferitelor circumstanțe ale vieții. Fără îndoială, aceasta este o lucrare esențială pentru oricine dorește să aplice filosofia în viața de zi cu zi.

Femeie care citește cărți de filosofie importante în viața de zi cu zi
Această carte recomandă aplicarea filosofiei în viața de zi cu zi.

9. Praise of Doubt de Victoria Camps

Terminăm lista cărților de filosofie cu o lucrare relativ recentă. Publicat în 2016, Praise of Doubt este un text care subliniază importanța îndoielii în lumea cotidiană, în care post-adevărul și superficialitatea sunt protagoniști în toate domeniile vieții (societate, politică, relații personale, etc.).

Cartea trece în revistă vicisitudinile îndoielii de-a lungul istoriei gândirii și subliniază importanța de a învăța să ne îndoim. Aceasta presupune a pune la îndoială tot ceea ce există, a pune la îndoială incontestabilul.

Gânduri finale

A face o listă cu cărțile esențiale de filosofie nu este o sarcină ușoară, deoarece multe titluri relevante vor fi întotdeauna omise. Cu toate acestea, dacă vă place filosofia și nu știți de unde să începeți, sugestiile pe care tocmai le-am prezentat sunt ideale pentru cultivarea reflecției filosofice și gândirii critice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lao Tse. Tao Te Ching. España: Editorial Alianza; 2017.
  • Hobbes T. Leviatán. España: Editorial Alianza; 2018.
  • Kant I. Critica de la Razón Pura. Madrid: Editorial Alfaguara; 2016.
  • Nietzsche F. Así habló Zaratustra. España: Editorial Alianza; 2011.
  • Dick P. ¿Sueñan los androides con ovejas eléctricas?. España: Minotauro; 2020.
  • Beauvoir S. El segundo sexo. España: Editorial Cátedra: 2017.
  • Botton A. Las consolaciones de la filosofía. Madrid: Editorial Santillana; 2002.
  • Camps V. Elogio de la duda. 6ta Ed. Barcelona: Editorial arpa; 2016.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.