Logo image
Logo image

Constipația și îngrășarea: ce legătură există?

5 minute
Când suntem constipați, abdomenul nostru este foarte proeminent. Acest lucru duce oare la îngrășare?
Constipația și îngrășarea: ce legătură există?
Ultima actualizare: 13 ianuarie, 2019

Tuturor probabil ni s-a întâmplat să ne uităm în oglindă și să avem impresia că abdomenul nostru este mai proeminent decât de obicei. Acest fenomen apare frecvent în zilele în care balonarea și constipația ne afectează. Însă constipația și îngrășarea sunt oare direct proporționale?

De curiozitate, probabil te vei urca pe cântar. Nu este exclus ca acest instrument să-ți arate că te-ai îngrășat. Dar care este cauza? Oare constipația poate favoriza câștigul în greutate? În acest articol îți vom prezenta toate informațiile relevante cu privire la acest subiect și câteva sfaturi pentru a trata constipația recurentă.

Așadar, constipația și îngrășarea sunt interconectate?

Some figure

Nu, constipația nu determină câștigul în greutate. În cele ce urmează îți vom arăta de ce.

Să începem cu un exemplu concret: închipuie-ți că a trecut o săptămână de când nu ai mai avut scaune regulate. Cu alte cuvinte, suferi de constipație. În același timp, observi că hainele tale sunt mai strâmte decât de obicei în regiunea taliei, iar cântarul îți arată că te-ai îngrășat puțin. De ce se întâmplă acest lucru?

  • Câștigul în greutate nu a fost provocat de acumularea de grăsime, ci de acele deșeuri depozitate în intestine care ar fi trebuit să fie eliminate ca materii fecale. Deșeurile alimentare pot cauza inflamații, iar toxinele determină retenția de apă.
  • Constipația provoacă un câștig în greutate pe care îl „resimțim”, dar care nu este veritabil. Atunci când sistemul intestinal va reuși să se autoregleze, acele câteva kilograme în plus vor dispărea imediat.
  • Deși constipația provoacă balonare abdominală, aceasta nu este rezultatul acumulării de grăsime sau al dezvoltării mușchilor, ci al retenției de materii fecale. Constipația și îngrășarea nu au nicio legătură, motiv pentru care nu trebuie să ne facem griji că talia noastră a fost afectată și că trebuie să cumpărăm haine noi. Însă constipația este într-adevăr un pericol pentru sănătate. Acele câteva kilograme în plus câștigate din cauza acumulării de materii fecale pot duce la apariția anumitor complicații.

Citește și:

Constipația: simptome și complicații

Scaunele regulate și menținerea unei bune igiene intestinale sunt factori esențiali pentru a avea o stare generală de sănătate optimă. Organismul trebuie să se purifice în mod regulat, eliminând toxinele acumulate și elementele nocive care, de pildă, determină retenția de apă.

Dacă urmezi o cură de slăbire, ai grijă să-ți îmbogățești dieta zilnică cu fibre, lichide, fructe și legume. Aceste alimente te vor ajuta să pierzi în greutate și să eviți constipația. Sănătatea noastră va fi afectată dacă nu reușim să avem scaune normale.

Constipația acută

Dacă suferi de constipație acută, este posibil să câștigi până la 2-3 kilograme într-un interval de timp foarte scurt. Însă, așa cum am menționat anterior, acest câștig în greutate nu este unul real. Atât timp cât remediezi afecțiunea, acele kilograme în plus nu te vor deranja pentru mult timp.

Specialiștii afirmă că o modalitate precisă de a determina dacă ne îngrășăm cu adevărat sau nu este să urmărim indicele de masă corporală. Monitorizează-ți atent corpul, în special regiunile unde grăsimea tinde să se depună ușor, cum ar fi talia și brațele.

Uneori constipația poate fi rezultatul consumului de alimente nesănătoase timp de câteva zile sau săptămâni. Organismul produce fluide pentru a elimina excesul de toxine, iar acestea provoacă balonare. Însă acest lucru nu înseamnă că te-ai îngrășat. Adoptând o dietă mai sănătoasă și consumând mai multe lichide, această problemă poate fi remediată în doar câteva zile.

Câteva sfaturi utile pentru a preveni constipația și îngrășarea

Some figure

Constipația și retenția de apă afectează cel mai frecvent femeile. Există anumite zile în care o femeie se uită în oglindă și constată că nu arată deloc bine deoarece este balonată. Însă orice persoană se poate apăra împotriva constipației dacă este dispusă să urmeze anumiți pași.

Pentru a preveni constipația, trebuie să fim dispuși să renunțăm la anumite obiceiuri nocive. Stresul și obligațiile de zi cu zi ne forțează să ne trăim viața într-un mod alert și, de multe ori, amânăm să mergem la toaletă, deși avem nevoie. Dacă nu renunțăm la acest obicei, vom avea de suferit.

Iată alte câteva trucuri pentru a preveni constipația:

1. Importanța micului dejun

Micul dejun este un factor cheie pentru a preveni constipația. Reține următorul secret: îmbogățește-ți micul dejun cu fructe, ovăz și o băutură caldă. De exemplu, prepară-ți o cană de fulgi de ovăz cu struguri și câteva bucăți de kiwi. O infuzie de urzică îndulcită cu miere poate fi foarte benefică dacă o bei încet.

2. Smoothie de aloe vera și portocală

Some figure

Combinând aloe vera cu portocale, poți obține un remediu excelent împotriva constipației. Iată ce trebuie să faci:

Ingrediente

  • 30 g de gel de aloe vera
  • 150 ml de apă caldă
  • 1 portocală

Indicații

  • Încălzește apa într-un ceainic până la fierbere, apoi adaugă gelul de aloe vera. În timp ce gelul se dizolvă, stoarce portocala pentru a-i obține sucul. La final, amestecă infuzia caldă de aloe vera cu sucul de portocală și bea amestecul pe stomacul gol. Acest remediu are un gust delicios.

3. Exerciții fizice moderate

O simplă plimbare zilnică de 30 de minute sau o ședință de înot ne poate îmbunătăți semnificativ starea de sănătate. Atât timp cât ne menținem activi, intestinele noastre vor funcționa în mod adecvat, iar noi vom avea scaune normale. Nu uita, activitatea fizică te ajută să previi constipația și îngrășarea și să fii mai sănătos.

Îți recomandăm și:

Plante medicinale pentru intestine

4. Cină ușoară, servită devreme

Trebuie să evităm să ne umplem stomacul cu alimente în exces noaptea. O digestie dificilă la sfârșitul zilei încetinește funcționarea intestinelor, ceea ce va îngreuna eliminarea deșeurilor dimineața. Te sfătuim să servești o cină ușoară, cu două ore înainte de culcare în fiecare seară.

5. Fibre, legume și lichide

Așa cum știi deja, o dietă bogată în legume proaspete (de preferință crude), fibre și multe lichide favorizează reglarea mișcărilor intestinale. Te sfătuim să bei și smoothie-uri pe bază de sfeclă și morcovi deoarece aceste băuturi sunt sănătoase și utile pentru a elimina constipația și îngrășarea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


Brenner, D. M., & Shah, M. (2016). Chronic Constipation. Gastroenterology Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.gtc.2016.02.013

FRIEDMAN, M. (1954). The constipation problem. Medical Times.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.