Cât de des se schimbă perna și care este cel mai bun model?
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Când ai cumpărat ultima dată perne noi? Acestea sunt un element de mare importanță pentru a te bucura de o odihnă corespunzătoare. Dacă pernele tale sunt în stare proastă, îți provoacă disconfort și dăunează sănătății. De aceea, trebuie să știi cât de des se schimbă perna.
La fel ca și salteaua, perna înseamnă confort. După o anumită perioadă de timp, perna se deteriorează și arată inestetic.
Pentru a avea mereu o pernă plăcută care să corespundă cerințelor tale, îți vom explica de ce să o înlocuiești, când este momentul potrivit să o faci și cum să-i prelungești durata de viață.
Importanta schimbării pernelor
Odihna optimă presupune o aliniere între cap, gât și coloana vertebrală. Perna este foarte importantă în acest scop.
Web of the Back vorbește despre importanța igienei posturale și a ergonomiei pentru a evita afecțiunile spatelui. Caracteristicile pernei și ale saltelei sunt aspecte cheie în acest proces.
Cu o pernă confortabilă, beneficiem de un somn odihnitor, care, după cum afirmă World Sleep Society, este necesar pentru funcționarea zilnică. Aceeași organizație a inclus în ghidul său numit Somnul sănătos la adulți utilizarea așternuturilor confortabile.
Pe lângă promovarea odihnei și prevenirea durerilor, prin schimbarea pernelor menții igiena și reduci alergiile. Cum este posibil? Lichidele corporale și celulele moarte ale pielii aderă la perne, făcându-le un teren propice pentru mucegai și alergeni. Acest lucru a fost dovedit de oamenii de știință de la Universitatea din Manchester printr-un experiment.
Cercetătorii au examinat 10 perne sintetice și din pene, utilizate regulat timp de până la 20 de ani. În ele au găsit o încărcătură substanțială de ciuperci (de exemplu, Aspergillus fumigatus).
Experții au afirmat faptul că apropierea dintre căile respiratorii și perne în somn duce la astm și sinuzită.
Cât de des se schimbă perna?
Fundația pentru somn raportează faptul că, teoretic, pernele ar trebui schimbate la fiecare 1 sau 2 ani, deoarece aceasta este modalitatea de a ne asigura că sunt curate și fără alergeni. Este necesar ca aceste obiecte să-și păstreze forma adecvată, astfel încât să susțină capul în timpul somnului și să favorizeze postura în raport cu coloana vertebrală.
Indiferent de moment, schimbă perna dacă ai nevoie de o altă formă pentru a te simți mai confortabil sau dacă te afli în situațiile pe care le detaliem mai jos:
Înălțime pierdută
De fiecare dată când o folosești, perna se comprimă puțin, chiar dacă nu observi. Compresia are loc în fiecare noapte; pe măsură ce se aplatizează, perna își pierde funcționalitatea și provoacă disconfort.
Recomandăm: 5 soluții utile pentru curățarea pernelor
Deformare
Dacă perna nu mai are forma de la început, trebuie înlocuită. Fă următorul test: ia perna și încearcă să o pliezi în jumătate. Ai reușit? Atunci este timpul să cumperi alta.
Bulgării formați în pernă sunt un alt motiv pentru a o înlocui.
Alergii
Este ușor ca microorganismele, cum ar fi acarienii, să se ascundă în perne. Efectele acestei contaminări sunt secrețiile nazale, erupțiile cutanate, mâncărimile în gât și problemele de respirație.
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) propun folosirea de huse rezistente la alergeni. Acesta stabilesc o barieră între acarieni și individ. Totuși, aceasta este o măsură provizorie. Perna trebuie schimbată.
Poziție nouă de somn
Este posibil ca din cauza anumitor probleme medicale, sarcinii sau unei accidentări, să adopți o anumită poziție de somn. Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU) sugerează înlocuirea pernei vechi cu una potrivită pentru tranziție.
Pete și mirosuri neplăcute
Petele gălbui imprimate în perne sunt produse de transpirație, uleiuri corporale, păr ud sau excremente de acarieni. La aceasta se adaugă și mirosul urât pe care perna îl poate dobândi uneori. Dacă speli perna, dar petele și mirosul persistă, este timpul să o schimbi.
Dureri de spate și gât
Trezirea cu dureri corporale, în special în regiunea umerilor și gâtului, este un alt avertisment pentru schimbarea pernei. O analiză efectuată de Universitatea Norbert Wiener a constatat că eficiența pernelor influențează pozitiv reducerea durerii cervicale și îmbunătățirea somnului. Acest lucru este independent de materialul de fabricație și de alte caracteristici ale produsului.
Acum că știi cât de des se schimbă perna, te învățăm cum să o alegi pe cea mai bună
Printre considerentele pentru selectarea unei perne bune se remarcă materialul de fabricație. În funcție de căptușeală, pernele vor oferi confort într-o măsură mai mare sau mai mică. Căptușeala menționată este, de asemenea, legată de rezistența pernei.
De exemplu, pernele din latex sunt mai elastice, hipoalergenice și rezistente la praf. Ele rezistă până la 4 ani. La fel se comportă și pernele cu spumă cu memorie, concepute pentru a se potrivi gâtului și umerilor.
Pernele din pene, întreținute corect, rezistă 5 până la 10 ani. Cele cu cea mai scurtă durată de viață sunt cele din material sintetic. Deși acestea sunt hipoalergenice și se pot spăla chiar și în mașina de spălat, trebuie să le folosești maxim 2 ani.
Perna aleasă trebuie să te ajute să îți aliniezi capul și gatul. Dacă preferi să dormi pe o parte, asigură-te că perna oferă un sprijin ferm; dacă îți place să dormi pe spate, alege o fermitate medie; pentru a dormi pe burtă, alege o pernă moale.
După cum susține Asociația Argentiniană de Medicină a Somnului, poziția în timpul somnului este un factor determinant atunci când cumperi o pernă. Grosimea și duritatea produsului vor garanta confortul în timpul somnului.
Trucuri utile pentru îngrijirea pernelor
Deși este adevărat că pernele au nevoie de înlocuire din când în când, ele se pot deteriora chiar mai repede decât susțin producătorii. Cum se prelungește durata de viață a pernelor? Secretul este întreținerea.
Este esențial să folosești huse de protecție lavabile. Daca producătorul recomandă, spală pernele la fiecare 4 luni cu apă fierbinte pentru a scăpa de alergeni.
Curăță petele imediat ce apar, astfel încât să nu treacă prin căptușeală și să deterioreze pernele. Aplică aceste sfaturi pentru a avea tot timpul perne perfecte și igienice!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Asociación Argentina de Medicina del Sueño. (2018). ¿Cómo escoger el colchón y sus complementos para la cama de tus sueños? Recuperado el 18 de abril de 2023 de http://www.amsue.org/como-escoger-el-colchon-y-sus-complementos-para-la-cama-de-tus-suenos/
- Fountain, L. (2023). ¿Con qué frecuencia debe reemplazar sus almohadas? Sleep Foundation. https://www.sleepfoundation.org/bedding-information/how-often-should-you-replace-your-pillows
- Kovacs, F. M. (2016). Normas de higiene postural y ergonomía. Web de La Espalda. https://www.mendeley.com/catalogue/e6e30a87-048b-343a-8745-68a5c0337464/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B3afe9deb-069a-41da-9a3e-c1dd5d8f9c27%7D
- National Center for Environmental Health. (2020). Desencadenantes comunes del asma. Recuperado de Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. https://www.cdc.gov/asthma/es/triggers.html
- Sánchez Salazar, S; De la Cruz López, K. (2019). Efectividad de las almohadas en la disminución del dolor cérvico torácico y la mejora del sueño en trabajadores. Universidad Norbert Wiener. Repositorio Institucional. https://repositorio.uwiener.edu.pe/handle/20.500.13053/3360
- Sociedad Mundial del Sueño. (s.f.). Sueño más saludable en adultos. Consultado el 18 de abril de 2023. https://worldsleepday.org/tips-for-adults
- Sociedad Mundial del Sueño. (2021). Puntos de conversación. Día Mundial del Sueño. Consultado el 18 de abril de 2023. https://worldsleepday.org/usetoolkit/talking-points
- Organización de Consumidores y Usuarios. (2021). Cómo acertar al elegir almohada. Consultado el 18 de abril de 2023. https://www.ocu.org/vivienda-y-energia/colchones/consejos/elegir-almohada
- Woodcock, A. A., Steel, N., Moore, C. B., Howard, S. J., Custovic, A., & Denning, D. W. (2006). Fungal contamination of bedding. Allergy: European Journal of Allergy and Clinical Immunology, 61(1), 140-142. https://doi.org/10.1111/j.1398-9995.2005.00941.x
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.