Logo image
Logo image

Cât sport trebuie să faci săptămânal?

3 minute
De câte ori te-ai întrebat: oare fac prea mult (sau prea puțin) sport? Adevărul este că răspunsul depinde de obiectivele tale. Află câte exerciții fizice ar trebui să practici de fapt. 
Cât sport trebuie să faci săptămânal?
Grecia Morillo

Scris și verificat de medicul Grecia Morillo

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Exercițiile fizice te ajută să ai o viață lungă și sănătoasă, dar și să obții silueta mult visată. Însă știi cât sport trebuie să faci săptămânal pentru a te bucura de aceste beneficii?

Răspunsul depinde de tipul exercițiilor practicate, de intensitatea și viteza acestora, dar și de rezistența obținută în vederea adoptării unui antrenament mai greu și mai solicitant.

Este important să știi cât de mult trebuie să te antrenezi. Nu uita că suprasolicitarea fizică poate avea numeroase efecte negative.

Efectele negative ale antrenamentului fizic excesiv

Some figure
  • Rupere a fibrelor musculare
  • Stare generală de slăbiciune și oboseală
  • Dureri musculare severe
  • Hipertensiune arterială
  • Scădere a apetitului sexual

Cât sport trebuie să faci săptămânal?

Majoritatea oamenilor practică un antrenament pliat pe corpul și rezistența lor fizică. Acesta trebuie personalizat 100%.

Nu toți avem aceeași condiție fizică. În plus, mișcările executate pot avea numeroase efecte negative dacă îți depășești limitele în fiecare zi sau chiar și numai o dată pe săptămână.

Pentru a afla cât sport trebuie să faci săptămânal, trebuie să iei în calcul obiectivul tău. Până la urmă, un antrenament pentru slăbit nu este la fel ca unul ce ține de fizioterapie

Combaterea riscurilor pentru sănătate cauzate de înaintarea în vârstă

Some figure

S-a dovedit că două ore de exerciții fizice ușoare pot reduce în mod semnificativ riscul de infarct după împlinirea vârstei de 50 de ani. 

  • Câteva plimbări pe săptămână se încadrează în limitele obișnuite ale unei persoane sănătoase.
  • Concomitent, poți practica antrenamente moderate pe parcursul săptămânii pentru a acumula un total de 10 ore de exerciții fizice.

Arderea caloriilor

Dacă scopul tău este de a arde calorii, îți recomandăm să practici antrenamente bazate pe intervale scurte, de intensitate ridicată.

  • Dacă mergi la sală, cere ajutorul unui antrenor personal pentru a adopta un antrenament adaptat condiției tale fizice și corpului tău.
  • Pentru a arde calorii, este indicat să practici trei antrenamente a câte 20 de minute pe săptămână. Mărește intervalul pe măsură ce capeți mai multă rezistență fizică.

Tonifierea musculaturii

Some figure

Pentru a-ți întări și tonifia musculatura, exercițiile fizice în exces nu sunt benefice. Mușchii trebuie să se odihnească după fiecare antrenament.

  • Ridicarea greutăților ajută la menținerea stării generale de sănătate. Chiar dacă pare greu de crezut, antrenamentul de forță reduce riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2 și a hipertensiunii arteriale.
  • Sunt recomandate sesiunile de 120 de minute. Practică aceste antrenamente trei zile pe săptămână pentru a lăsa musculatura să se odihnească în zilele „libere”.

Mărirea rezistenței fizice

Vrei să capeți mai multă rezistență fizică? Alergatul sau antrenamentul pentru curse lungi sunt cele mai bune opțiuni. Dacă vrei să parcurgi distanțe mari, trebuie să îți pregătești corpul, iar acest lucru este posibil numai printr-un antrenament adecvat.

Înainte de toate, este necesar să iei în considerare abilitățile tale fizice pentru a-ți menține organismul sănătos în timp.

Începe prin practicarea unor antrenamente de durate diferite pe parcursul săptămânii. Nu îți consuma toată energia, deoarece vei obosi foarte ușor.

O ședință de o oră pe zi, cu o pauză de o zi pentru odihnă este de ajuns pentru a-ți atinge scopul și a parcurge distanța pe care ți-ai propus-o. Nu uita că obiectivul principal este rezistența fizică pe termen lung. 

Pe lângă o siluetă armonioasă și o stare bună de sănătate, exercițiile fizice oferă beneficii și prin intermediul hormonilor pe care corpul îi eliberează în timpul mișcării și care îți îmbunătățesc dispoziția la orice vârstă.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.