Logo image
Logo image

Cauze și tratament pentru genu varum

4 minute
Genu varum este o boală care afectează alinierea naturală sau anatomică a genunchilor. Copiii care suferă de aceasta au o curbură exagerată care le separă genunchii și le apropie gleznele și tălpile.
Cauze și tratament pentru genu varum
Galo Flores

Scris și verificat de medicul Galo Flores

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Genu varum este o boală care afectează alinierea naturală sau anatomică a genunchilor. Copiii care suferă de aceasta au o curbură exagerată care le separă genunchii și le apropie gleznele. Cauți un tratament pentru genu varum?

Acest cuvânt provine din latinescul „genu”, care înseamnă „genunchi” și „varum” care înseamnă „se îndepărtează de linia mediană a corpului”. Această afecțiune este normală la copiii cu vârsta de până la 1 an și jumătate. Picioarele încep să se îndrepte de la vârsta de 12 luni sau atunci când copiii încep să meargă.

Dacă picioarele nu se îndreaptă când copiii au între 2 și 3 ani sau dacă se înclină mai mult, trebuie să consulți medicul pediatru. Mai jos, îți vom explica modul în care medicul evaluează un copil cu genu varum.

Genu varum provoacă și alte simptome?

Copiii cu genu varum (picioarele arc) merg uneori cu degetele îndreptate spre interior. Experții numesc acest lucru degete de porumbel. Copilul se poate împiedica mai des.

De obicei, această problemă se ameliorează singură, pe măsură ce copiii cresc. Cu toate acestea, atunci când boala este prezentă și în adolescență, poate provoca dureri de gleznă, genunchi sau șold.

Vezi și:

Diferite tipuri de distonie la copii

Some figure
Membrele inferioare ale fiecărei persoane sunt diferite, iar genunchii ar putea fi mai aproape sau mai departe de linia mediană.

Diagnosticul afecțiunii genu varum

Pentru a stabili dacă un copil suferă de genu varum, medicii îi vor evalua istoricul medical. De obicei, medicii le fac teste copiilor cu vârsta peste 2 ani. În timpul unui examen fizic, medicii vor:

  • Măsura distanța dintre genunchi atunci când copilul stă întins pe spate.
  • Observa modul în care copilul merge pentru a determina abaterea de la normal.

Dacă nu există disconfort și picioarele sunt aproape simetric înclinate, medicii vor recomanda ținerea pacientului sub observație. Cu alte cuvinte, părinții trebuie să urmărească atent dezvoltarea copilului pentru a vedea dacă înclinarea scade în timp. Doar anumite cazuri vor necesita o evaluare ortopedică. Profesionistul va stabili dacă:

  • Picioarele nu se îndreaptă singure.
  • Înclinarea este asimetrică (picioarele sunt înclinate la diferite grade).
  • Copilul are și alte simptome, cum ar fi durerea, șchiopătatul, slăbiciunea sau problemele cu mersul și alergatul.

Medicul va cere o radiografie dacă suspectează boala Blount. Această tulburare apare atunci când osul tibiei (tibia) este rotit spre interior. Este o tulburare de creștere care se agravează lent în timp. Experții nu înțeleg deocamdată cauza acesteia.

O altă cauză a bolii genu varum este rahitismul. Deficitul de vitamina D cauzează această tulburare. Pentru a o detecta, ortopedul va solicita analize de sânge.

Tratament pentru genu varum

Dacă medicul a stabilit că înclinarea este fiziologică, nu va indica niciun tip de tratament. Picioarele se vor corecta pe măsură ce copilul crește. Experții recomandă controale la fiecare șase luni pentru a vedea dacă picioarele se îndreaptă.

Există două tipuri de tratament pentru a corecta curbura. Unul este reprezentat de aparatele ortopedice, iar cealaltă opțiune este operația.

Tratament non-chirurgical

Unii copii pot necesita aparate ortopedice. Acestea sunt utilizate în cazurile severe sau în cazurile de boală Blount. Medicii prescriu vitamina D pacienților cu rahitism și, de asemenea, recomandă consumul crescut de alimente bogate în calciu. În mod similar, ei recomandă creșterea expunerii la lumina soarelui.

Tratament chirurgical

Ortopedul poate determina dacă gradul de înclinare necesită o intervenție chirurgicală. Este posibil ca boala Blount să necesite tratament chirurgical. Medicii pot face operația la o vârstă fragedă. În cazuri speciale, aceasta se poate face odată ce copilul a încetat să crească. Decizia va depinde de severitatea înclinării și de beneficii.

Vezi și:

Cele mai frecvente boli respiratorii la copii

Some figure
Tratamentul acestei afecțiuni va depinde de severitatea sa și de existența unei boli sau a unui proces de bază.

Recuperare și prognostic

Deoarece poate fi pur și simplu parte a dezvoltării, nu există măsuri preventive pentru genu varum. Așa cum am explicat mai sus, la mulți copii, este doar o altă etapă de creștere.

Una dintre cauzele care pot fi prevenite este rahitismul. Pentru a evita această afecțiune, copiii ar trebui să se joace în aer liber pentru a se expune la lumina soarelui.

Cazurile de arcuri fiziologice au un prognostic bun. Înclinarea se va corecta singură și copilul nu va avea probleme cu mersul. Dacă înclinarea severă nu este tratată, aceasta poate duce la osteoartrita genunchilor sau a șoldurilor la vârsta adultă.

Genu varum nu este neapărat fiziologic și nu este necesar mereu un tratament pentru acesta

Copiii cu arcuri fiziologice nu trebuie să facă schimbări în activitățile zilnice. Pot să meargă, să alerge și să se joace normal. De fapt, pot fi activi ca toți ceilalți copii de vârsta lor.

Părinții trebuie pur și simplu să urmărească atent creșterea și dezvoltarea lor. Adresează-te medicului dacă picioarele copilului nu se îndreaptă singure sau apare un disconfort suplimentar.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Baroni EL. Genu varo? Varo fisiológico. Medicina Infantil. 2013 Jun;20(2). Disponible en: https://www.medicinainfantil.org.ar/images/stories/volumen/2013/xx_2_133.pdf Consultado en febrero de 2021.
  • Macedonio Barral ZJ, Cruz Pérez EF, Iriarte Vincenti S, Arias C. Análisis de las deformaciones de la tibia humana a consecuencia del genu varum. Cuadernos Hospital de Clínicas. 2014;55(4):69-75.
  • Jalil A, Ferreyra C, Balla M. Genu varo artrósico inestable: seguimiento a 2 años. Rev. Asoc. Argent. Traumatol. Deporte. 2017:20-4.
  • Morgado I, Pérez AC, Moguel M, Pérez-Bustamante FJ, Torres LM. Guide for the clinical management of osteoarthritis of the hip and the knee. Rev Soc Esp Dolor 2005; 12: 289-302.
  • Domínguez Gasca, Luis Gerardo, Germán Navarro Vidaurri, and Luis Gerardo Domínguez Carrillo. “Tibias varas: enfermedad de Blount.” Atención Familiar 25.2: 86-87.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.