Cauze și tratamente pentru hiperkaliemie - Doza de Sănătate
 

Cauze și tratamente pentru hiperkaliemie

Când cineva are hiperkaliemie, nivelurile sale de potasiu din sânge sunt mai mari decât normal. Există diferite tratamente pentru a ameliora această problemă.
Cauze și tratamente pentru hiperkaliemie
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Hiperkaliemia (sau hiperpotasemia) apare atunci când nivelul de potasiu din sânge se modifică. De obicei, acest nivel crește. Hiperpotasemia se instalează atunci când nivelul de potasiu depășește 5,5 mmol/L. În acest articol, vom discuta despre principalele cauze și tratamente pentru hiperkaliemie.

Ce este potasiul? De ce avem nevoie de el?

Nevoia de tratamente pentru hiperkaliemie
Avem nevoie de potasiu, astfel încât electroliții care afectează tensiunea arterială să poată funcționa normal.

În primul rând, potasiul este un element chimic, reprezentat prin litera „K” în tabelul periodic. Este un macromineral cu funcții importante, atât la nivel muscular, cât și nervos.

Potasiul este un macromineral și un electrolit, la fel ca clorul sau calciul. Electroliții ajută la echilibrarea presiunii și a concentrației substanțelor în interiorul și în afara celulelor.

Prin urmare, cele mai importante funcții ale potasiului sunt:

  • Dezvoltarea scheletului
  • Echilibrarea nivelurilor de osmoză
  • Sinteza proteinelor
  • Transmiterea impulsurilor nervoase
  • Contracția musculară

Ce cauzează hiperkaliemia?

În general, hiperpotasemia apare atunci când rinichii elimină mai puțin potasiu decât ar trebui. Mișcarea anormală a potasiului în afara celulelor poate fi, de asemenea, o cauză comună o apariției acestui dezechilibru.

Există multe motive care contribuie la dezvoltarea hiperkaliemiei. Printre acestea se numără:

  • Creșterea aportului de potasiu
  • Consumul anumitor medicamente care afectează activitatea rinichilor
  • Insuficiența renală acută
  • Bolile renale cronice

O altă cauză este prezența acidozei metabolice; pacienții care suferă de cetoacidoză diabetică au acest simptom.

În schimb, pseudohiperkaliemia reprezintă creșterea artificială a potasiului, ceea ce poate declanșa și hiperkaliemia. Prima problemă este cauzată de utilizarea excesivă a unei benzi elastice (garou) sau de strângerea pumnului prea mult timp atunci când se recoltează sânge.

Trombocitoza poate provoca și ea pseudohiperkaliemie, deoarece trombocitele de potasiu sunt eliberate în timpul coagulării.

Simptomele hiperkaliemiei

Majoritatea cazurilor de hiperkaliemie trec neobservate, ceea ce înseamnă că nu există simptome atunci când nivelul de potasiu se modifică. Modificarea poate fi observată doar prin teste de laborator.

Cu toate acestea, dacă apar simptome, acestea depind de severitatea hiperkaliemiei și de cât de repede este administrat tratamentul. În mod normal, simptomele inițiale sunt:

În plus, aceste simptome sunt de obicei însoțite de insomnie, greață, vărsături și scăderea activității cardiace.

În cele mai grave cazuri, pacientul poate suferi de aritmie cardiacă, deoarece inima are nevoie de potasiu pentru a se contracta și pentru ca funcțiile sale să fie realizate corect. Aritmia este o tulburare a bătăilor inimii care afectează frecvența, intensitatea și regularitatea impulsurilor nervoase.

Diagnosticul hiperkaliemiei

Medic care ia în considerare tratamente pentru hiperkaliemie
Principala complicație a hiperkaliemiei este modificarea ciclului cardiac.

Această afecțiune poate fi identificată prin măsurarea concentrației serice a electroliților. Acest test se efectuează atunci când pacientul este supus unei electrocardiograme. Rezultatele arată variații.

Pacienții cu insuficiență renală, insuficiență cardiacă avansată, obstrucție urinară sau cei tratați cu inhibitori ai angiotensinei (inhibitori ai ECA) au rezultate anormale ale electrocardiogramei. Prin urmare, pentru ca aceștia să fie diagnosticați corect, trebuie efectuate următoarele teste:

  • Măsurarea kaliemiei
  • EKG
  • Analiza medicamentelor administrate
  • Evaluarea funcției renale

Tratamente pentru hiperkaliemie

Principalele tratamente pentru hiperkaliemie urmăresc reducerea nivelului de potasiu din sânge. În plus, medicii abordează principala cauză a hiperkaliemiei și recomandă întreruperea administrării medicamentelor ce o produc.

În cazurile în care nivelurile crescute de potasiu sunt moderate, administrarea anumitor medicamente, cum ar fi rășinile schimbătoare de ioni de potasiu, ar trebui să contribuie la scăderea nivelurilor. Prin urmare, medicul poate prescrie, de asemenea, diuretice sau dializă.

Dacă valorile potasiului sunt peste 6,5 mmol/L fără modificări ale electrocardiogramei, salbutamolul sau bicarbonatul de sodiu sunt două medicamente care îmbunătățesc rapid starea pacientului.

De asemenea, atunci când nivelurile de potasiu sunt peste 6,5 mmol/L, dar apar și modificări ale electrocardiogramei, scopul principal este protejarea inimii. Administrarea clorurii de calciu poate ajuta la reducerea kaliemiei (nivelurile de potasiu din sânge).

În ciuda tuturor informațiilor furnizate anterior, nu ezita să te adresezi medicului dacă manifești simptome ale acestei boli. Specialistul îți va recomanda cel mai bun tratament.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Flamant, M., & Boulanger, H. (2012). Hiperpotasemia. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(12)61915-1
  • De Sequera, P., Alcázar, R., Albalate, M., Pérez-García, R., Corchete, E., Asegurado, P., … Ortega-Díaz, M. (2014). Hiperpotasemia en pacientes hospitalizados. ??C??mo evitarla? Nefrologia. https://doi.org/10.3265/Nefrologia.pre2014.Feb.12322
  • Velasquez Jones, L., & Munoz Arizpe, R. (1992). HIPERPOTASEMIA. Acta Pediatrica Espanola. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(12)61915-1
  • Boada, M., Pippo, A., Rodriguez-Milhomens, M., González, V., Higgie, R., Mérola, V., … Silvariño, R. (2012). Hiperpotasemia severa en emergencias. Archivos de Medicina Interna.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.