Consecințele lipsei de calciu în organism - Doza de Sănătate
 

Consecințele lipsei de calciu în organism

În acest articol, vei descoperi consecințele lipsei de calciu în organism. Menținerea nivelurilor adecvate ale acestui mineral poate reduce riscul de a dezvolta boli cronice.
Consecințele lipsei de calciu în organism
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Lipsa de calciu este un deficit nutrițional care are un impact negativ asupra sănătății umane. Calciul este unul dintre cele mai abundente minerale din corpul uman. Este important să consumi în mod regulat anumite alimente bogate în acest nutrient pentru a evita consecințele lipsei de calciu în organism.

Din fericire, multe dintre produsele pe care le consumi zilnic conțin calciu. Menținerea unei diete variate asigură o cantitate suficientă de calciu, deși vitamina D este, de asemenea, importantă pentru a asigura absorbția acestuia.

Deși se găsește în multe alimente, unii oameni suferă de lipsă de calciu. Așadar, îți vom spune care sunt consecințele lipsei de calciu în organism și de ce este important să-ți monitorizezi atent aportul. Acest lucru este deosebit de important în timpul menopauzei.

Consecințele lipsei de calciu în organism

Osteoporoza

Osteoporoza este o boală frecventă la femeile aflate la menopauză. Aceasta provoacă o demineralizare progresivă a oaselor, care crește riscul de fracturi, ceea ce condiționează stilul de viață al persoanelor afectate.

Odată ce boala și-a început evoluția, este dificil să fie inversată, așadar prevenirea este esențială. Medicamentele și tratamentele disponibile încearcă să oprească daunele deja apărute, dar înlocuirea țesutului osos este aproape imposibilă. Lipsa de calciu la vârsta adultă duce la creșterea șanselor de apariție a osteoporozei. Acest lucru este confirmat de cercetările publicate în revista Maturitas, în care un aport corect de minerale este corelat cu o reducere a impactului afecțiunii.

În orice caz, este esențial să-ți controlezi consumul de nutrienți pentru a nu-l depăși. O creștere exagerată a aportului de calciu duce la formarea de pietre la rinichi. Prin urmare, doza zilnică nu trebuie să depășească 2000 de miligrame.

În plus față de aportul de calciu, se recomandă expunerea frecventă la soare sau utilizarea suplimentelor cu vitamina D sub supraveghere medicală. Acest micronutrient participă la absorbția mineralelor și la metabolismul osos. Administrarea ambelor substanțe contribuie la reducerea riscului de fracturi la vârsta adultă, după cum menționează un studiu publicat în Osteoporosis International.

Consecințele lipsei de calciu la nivel osos
Osteoporoza este frecventă la vârsta menopauzei, dar adăugarea de calciu în dietă previne degradarea oaselor.

Consecințele lipsei de calciu la atleți

Calciul nu este un nutrient important doar pentru persoanele inactive. Este deosebit de important și pentru corpul unui atlet.

Pe lângă asigurarea echilibrului electrolitic, menținerea unor niveluri adecvate de calciu în organism poate reduce riscul de crampe musculare. S-a speculat chiar faptul că suplimentarea acestui mineral poate ajuta la reducerea crampelor la picioare și la femeile însărcinate.

Cu toate acestea, cercetările publicate în Journal of Research in Medicinal Sciences nu au găsit o asociere clară. Suspiciunea este derivată din rolul calciului în metabolismul celular, atât de la nivelul neuronilor, cât și de la nivelul miocitelor (celule musculare).

Calciul intervine în transmiterea impulsurilor nervoase. Pierderea excesivă a acestui mineral la sportivi prin transpirație poate afecta contractilitatea musculară și performanța. Prin urmare, menținerea echilibrului electrolitic prin consumul de băuturi bogate în minerale este foarte importantă în timpul antrenamentelor, în special în situații cu temperatură ridicată.

Spasmele

Un alt simptom al deficitului de calciu în dietă îl reprezintă spasmele musculare sau fasciculațiile. Acesta din urmă este un set de contracții musculare vizibile sub piele. Sunt spontane și involuntare. Nu sunt dăunătoare organismului și, dacă experimentezi această senzație, nu trebuie să-ți faci griji.

Dacă simptomul reapare și în anumite circumstanțe trebuie să soliciți sfatul unui medic specialist. La femeile gravide, de exemplu, sau la persoanele hipertensive, spasmele ascund o problemă majoră care are legătură cu circulația sângelui. Nu este o urgență, dar testele de sânge pot elucida misterul.

Bărbat care resimte consecințele lipsei de calciu
Lipsa de calciu poate provoca crampe, mai ales la sportivi.

Prevenirea hipercalcemiei

Pentru a preveni consecințele lipsei de calciu în organism, este important să ajustezi cantitatea de calciu din dietă. Includerea frecventă a nucilor, a legumelor cu frunze verzi și a produselor lactate în meniurile tale este o strategie eficientă.

Este important să ne amintim importanța menținerii unui nivel adecvat de vitamina D pentru a îmbunătăți absorbția mineralelor. Optimizarea producției acestei substanțe implică o expunere frecventă la soare. De asemenea, este important să-ți îmbogățești dieta cu pește oceanic, ouă și produse lactate fortificate.

În cazul suspectării unui deficit de vitamina D, trebuie să consulți un specialist pentru a evalua necesitatea suplimentării. Această situație poate duce la o creștere a riscului de boli cronice pe termen mediu și lung.

Deficitul de calciu și complicațiile pe termen lung

Una dintre principalele complicații ale deficitului de calciu este osteoporoza. Deși femeile sunt mai predispuse să dezvolte această boală, bărbații pot fi și ei diagnosticați. Pentru a-ți reduce riscul de îmbolnăvire, este important să adopți o dietă bogată în calciu și să-ți monitorizezi nivelul de vitamina D. Includerea legumelor și a produselor lactate în meniul zilnic este o opțiune bună pentru a preveni această boală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cano A., Chedraui P., Goulis DG., Lopes P., et al., Calcium in the prevention of postmenopausal osteoporosis EMAS clinical guide. Maturitas, 2018. 107: 7-12.
  • Morente Martínez, Jordi. “Etiología de los calambres asociados a la práctica deportiva.” (2019).
  • Weaver CM., Alexander DD., Boushey CJ., Dawson Hughes B., et al., Calcium plus vitamin D supplementation and risk of fractures: an updated meta analysis from the national osteoporosis foundation. Osteoporos Int, 2016. 27 (1): 367-76.
  • Mansouri A., Mirghafourvand M., Charandabi Alizadeh SM., Najafi M., The effect of vitamin D and calcium plus vitamin D on leg cramps in pregnant women: a randomized controlled trial. J Res Med Sci, 2017.
  • Sánchez, Ariel, et al. “Tratamiento de la osteoporosis.” REVISTA ARGENTINA DE MEDICINA 7.3 (2019): 174-186.
  • Sánchez, Jorge Manuel Balestena, and Dorayma Machín Carballo. “Variaciones de los niveles de calcio y otros parámetros bioquímicos en la enfermedad hipertensiva gestacional grave.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 44.4 (2019).
  • Varsavsky, Mariela, et al. “Recomendaciones de vitamina D para la población general.” Endocrinología, Diabetes y Nutrición 64 (2017): 7-14.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.