Cauzele hipoparatiroidismului (tetania paratiroidiana) - Doza de Sănătate
 

Cauzele hipoparatiroidismului (tetania paratiroidiana)

Hipoparatiroidismul este cunoscut și sub numele de hipocelcemie. Astăzi, îți vom spune tot ce trebuie să știi despre hipoparatiroidism, inclusiv prevenirea acestuia și posibilele complicații.
Cauzele hipoparatiroidismului (tetania paratiroidiana)
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

În articolul de astăzi, îți vom spune tot ce trebuie să știi despre cauzele hipoparatiroidismului, o tulburare endocrină care produce un dezechilibru al glandei tiroide. Această tulburare face ca tiroida să producă foarte puțin PTH (hormon paratiroidian).

În cadrul acestei boli, nivelurile de calciu scad, în timp ce nivelurile de fosfor cresc peste normal. Deși hipoparatiroidismul poate apărea ca o patologie izolată, uneori poate fi asociat și cu un alt tip de boală.

Spre deosebire de alte tipuri de tulburări tiroidiene, care sunt relativ frecvente, hipoparatiroidismul este considerat o afecțiune rară. Cu toate acestea, în ciuda faptului că nu apare cu aceeași frecvență ca alte tulburări tiroidiene, gravitatea complicațiilor care pot apărea după diagnosticarea hipoparatiroidismului face ca abordarea rapidă a acestei afecțiuni să fie esențială.

Cauzele hipoparatiroidismului

Articolul Pillars for adequately approaching and treating patients with hypoparathyroidism subliniază unele dintre cauzele acestei tulburări endocrine. În 75% din cazuri, afecțiunea apare după o intervenție chirurgicală. Aceasta este cea mai frecventă cauză, dar există și altele:

  • Autoimune. Hipoparatiroidismul poate apărea ca urmare a aplicării imunoterapiei pentru a trata un alt tip de boală – de exemplu, cancerul.
  • Funcţionale. Un nivel crescut sau insuficient de magneziu în sânge poate duce, de asemenea, la hipoparatiroidism.
  • Distrugerea provocată de radiații. Boala apare și ca o consecință a tratamentului hipotiroidismului, care constă în utilizarea iodului radioactiv.
  • Metastaze. Reproducerea celulelor canceroase, în special în cazul cancerului de sân.
Metastaze produse de cancer

Pe lângă aceste cauze, există și altele care pot implica anumite sindroame (sindromul DiGeorge, sindromul HDR, etc.) sau tulburări (gena mitocondrială necunoscută). Și nu putem uita de circumstanțele în care hipoparatiroidismul apare în cazuri izolate: de exemplu, în mutațiile PTH sau CasR, printre altele.

Posibile complicații

Acum, după ce am analizat cauzele hipoparatiroidismului, este timpul să vorbim despre complicațiile care pot apărea.

Vom începe cu cele mai puțin grave: de exemplu, piele foarte uscată care devine solzoasă, crampe musculare și senzație de furnicături la nivelul extremităților. Pacientele pot avea menstruații mai dureroase decât de obicei. În același timp, pot avea unghii fragile, păr uscat și fragil și dureri abdominale frecvente. Acestea simptome se pot agrava până la apariția următoarelor complicații:

  • Convulsii
  • Cataractă
  • Depozite de calciu în țesuturi
  • Stare de conștiență scăzută

În unele cazuri, hipoparatiroidismul poate duce la demență.

Conform diferitelor studii și teste, tratamentul cu vitamina D poate ajuta la inversarea stării. Însă acest lucru se întâmplă numai dacă nu a apărut deja hipocalcemia, ceea ce înseamnă că este important ca hipoparatiroidismul să fie diagnosticat cât mai curând posibil.

Prevenirea bolii

Medic care explică cauzele hipoparatiroidismului

În prezent, nu există nimic care să ne permită să împiedicăm sau să reducem șansele de a dezvolta această patologie. Însă putem pune în practică anumite măsuri care ne pot ajuta să rezolvăm această problemă.

De exemplu, dacă tocmai ai trecut printr-o intervenție chirurgicală tiroidiană sau o intervenție chirurgicală la nivelul gâtului, acordă atenție posibilelor simptome de hipoparatiroidism. Dacă ai furnicături în mâini sau picioare sau oricare dintre celelalte simptome ușoare pe care le-am menționat, atunci trebuie să mergi la medic. Apoi, poți începe tratamentul rapid pentru a împiedica hipoparatiroidismul să progreseze și să devină mai grav.

Este important să nu ignori sau să subestimezi simptomele pentru că par ușoare. Complicațiile apar treptat. Și, dacă nu le tratăm, ele vor continua să devină din ce în ce mai serioase.

Ai grijă!

Dacă ai suferit recent o intervenție chirurgicală la gât sau tiroidă, așa cum am spus, fii cu băgare de seamă. Dacă ai oricare dintre simptomele menționate mai sus, consultă medicul cât mai curând posibil.

Este important să acționezi rapid, astfel încât medicul să-ți poată pune un diagnostic adecvat, care fie confirmă, fie exclude hipoparatiroidismul. De ce? Deoarece boala poate duce la cataractă, precum și la formarea de depozite de calciu în țesuturi. Acestea includ țesutul cerebral, ceea ce duce la convulsii și leșin.

Prin urmare, cel mai bun mod de a preveni complicațiile care pot apărea din cauza hipoparatiroidismului este tratarea precoce a afecțiunii. Cunoști pe cineva cu această afecțiune?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Albalate Ramón, M., de Sequera Ortiz, P., & Rodríguez Portillo, M. (2012). Trastornos del calcio, el fósforo y el magnesio. Nefrología7(1), 0.
  • Barquero Melchor, H., Delgado Rodríguez, M. J., & Juantá Castro, J. (2015). Hipocalcemia e hipoparatiroidismo post-tiroidectomía.
  • Crespo Valadés, E., Blanco Jarava, A., & Malmierca Corral, M.. (2007). Calcificaciones cerebrales en hipoparatiroidismo idiopático crónico. Anales de Medicina Interna24(2), 102-103. Recuperado en 16 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-71992007000200015&lng=es&tlng=es.
  • Prieto, Jimena, Magalhaes, Germán, Pessolano, Miguel, Quintana, Eduardo, Pereyra, Delia, & Llorens, Mario. (2009). Crisis paratiroidea hipercalcémica. Archivos de Medicina Interna31(2-3), 81-84. Recuperado en 16 de marzo de 2019, de http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1688-423X2009000200007&lng=es&tlng=es.
  • Rodríguez, A. (1957). Un probable caso de hipoparatiroidismo idiopático. Revista de la Facultad de Medicina25(9-12), 476-497.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.