5 remedii pentru crampele musculare - Doza de Sănătate
 

5 remedii pentru crampele musculare

Crampele musculare sunt cauzate de contracția involuntară a mușchilor. Consumul unei surse de magneziu înainte de a face sport ar putea ajuta la prevenirea acestora.
5 remedii pentru crampele musculare
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ai nevoie de remedii naturale pentru crampele musculare? Crampele apar atunci când unul sau mai mulți mușchi se contractă brusc și involuntar. Acestea afectează adesea diferite grupe musculare, provocând dureri, înțepături și alte senzații incomode.

Cele mai afectate părți ale corpului sunt, de obicei, partea inferioară a musculaturii piciorului și mușchii gambei. Cu toate acestea, poți avea crampe și în peretele abdominal și la nivelul extremităților superioare. În general, simptomele durează câteva secunde, dar uneori pot dura până la 15 minute.

5 remedii naturale pentru crampele musculare

Există mulți factori legați de crampele musculare. Principalele lor cauze includ oboseala musculară, deshidratarea sau dezechilibrele în nivelul electroliților din corp. Din fericire, există mai multe remedii pe care le poți folosi pentru a evita crampele musculare și simptomele acestora. Încearcă-le și tu!

1. Ulei de mușețel

Remedii pentru crampele musculare cu mușețel
Este ușor să amesteci uleiul de mușețel cu un ulei purtător, precum uleiul de cocos sau de măsline pentru a controla efectele acestuia.

Mușețelul este o plantă cu multe efecte asupra sănătății. Datorită celor peste 36 de flavonoide pe care le oferă, uleiul de mușețel este un ulei antiinflamator care te poate ajuta să eviți crampele musculare.

Cum se folosește

 • În primul rând, combină uleiul de mușețel cu uleiul de nucă de cocos sau de măsline.
 • Apoi, masează-ți mușchii cu acesta.
 • Fă acest lucru timp de 3 până la 5 minute și apoi odihnește-te.

Totuși, nu există articole științifice care să demonstreze efectele acestui tratament. Este un remediu bazat pe cunoștințele populare și nu se știe exact cât de eficient este. Acestea fiind spuse, nu uita faptul că cel mai bun mod de a scăpa de crampe este prevenirea adecvată. Poți face acest lucru prin hidratarea și înlocuirea adecvată a mineralelor, după cum reiese dintr-un studiu publicat de Journal of Sport Rehabilitation.

2. Suplimente de magneziu

Dacă ai crampe musculare recurente, cel mai bine este să te asiguri că obții suficient magneziu prin dieta zilnică. Acest mineral esențial joacă un rol foarte important în funcționarea mușchilor și a nervilor. Din această cauză, o carență de magneziu poate influența crampele musculare.

Ce ar trebui să faci?

 • Ia un supliment de magneziu înainte de a începe antrenamentul.
 • Consumă alimente precum roșiile, bananele, migdalele, leguminoasele și orezul brun, care au un conținut ridicat de magneziu.

3. Suc de cireșe

Suc proaspăt de cireșe
Sucul de cireșe este celebru în rândul sportivilor de performanță pentru a evita crampele musculare.

Consumul de suc de cireșe te poate ajuta să eviți crampele musculare după o activitate fizică cu impact ridicat. De fapt, studiile au arătat faptul că sucul de cireșe poate reduce durerea după antrenament. Proprietățile sale antioxidante și antiinflamatoare te ajută să-ți relaxezi mușchii.

Cum se folosește

 • Bea un pahar de suc de cireșe după ce faci mișcare sau alte activități fizice solicitante.
 • Dacă suferi de crampe în mod regulat, bea un pahar de suc de cireșe zilnic.

4. Ardei iute Cayenne

Ardeiul iute Cayenne conține o substanță activă cunoscută sub numele de capsaicină, care acționează ca un relaxant muscular. De fapt, această substanță ajută la ameliorarea durerilor articulare. Din acest motiv, o recomandăm ca remediu pentru a reduce durerea cauzată de crampele musculare. Însă trebuie să menționăm că este mai mult decât o măsură preventivă. Este, de asemenea, un remediu pentru tratarea durerii.

Cum se folosește

 • Poți adăuga ardei iute Cayenne în alimente precum supele, tocana sau mâncarea cu carne.
 • De asemenea, poți prepara un ceai, adăugând foarte puțin ardei iute Cayenne în apă fierbinte.
 • Pentru a-ți relaxa mușchii, îi poți masa cu ulei sau cremă cu ardei iute Cayenne.

5. Suc de afine

Suc proaspăt de afine
Potențialul antioxidant al afinelor oferă beneficii interesante mușchilor și articulațiilor.

O altă băutură sănătoasă pentru a evita crampele și durerile musculare este sucul de afine. Nutrienții săi esențiali ajută la reglarea nivelului de electroliți și la combaterea inflamației.

Cum se folosește

 • Pregătește suc de afine și consumă câte un pahar înainte și după ce faci exerciții fizice cu impact ridicat.
 • De asemenea, îl poți bea după-amiaza pentru a evita crampele musculare pe timp de noapte.

Când ar trebui să mergi la medic?

Cazurile de crampe musculare ușoare nu au nevoie de asistență medicală, deoarece apar sporadic, cu simptome care se ameliorează în câteva minute. Cu toate acestea, în unele cazuri, problema devine cronică, apărând constant și manifestându-se intens.

Dacă acesta este cazul, este important să soliciți ajutorul unui profesionist, deoarece crampele pot fi un simptom al unei afecțiuni de bază. Medicul îți poate recomanda analize de sânge, electromiografie sau mielografie pentru a determina dacă crampele sunt asociate cu anomalii musculare care necesită o atenție suplimentară.

Ai grijă la dietă pentru a preveni crampele musculare

Poți încerca câteva remedii naturale pentru crampele musculare. Cu toate acestea, ar trebui să completezi aceste metode cu exerciții fizice regulate și o dietă sănătoasă. În plus, ar trebui să bei multă apă pentru ca organismul tău să fie permanent hidratat.

În cele din urmă, dacă simptomele sunt foarte intense sau apar prea des, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să consulți un medic specialist. Deși nu indică întotdeauna ceva grav, crampele pot avea o cauză care necesită alte tratamente.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Murray D., Miller KC., Edwards JE., Does a reduction in serum sodium concentration or serum potassium concentration increase the prevalence of exercise associated muscle cramps? J Sport Rehabil, 2016. 25 (3): 301-4.
 • Chen HY., Cheng FC., Pan HC., Hsu JC., Wang MF., Magnesium enhances exercise performance via increasing glucose availability in the blood, muscle, and brain during exercise. PLoS One, 2014.
 • Kuehl KS., Perrier ET., Elliot DL., Chesnutt JC., Efficacy of tart cherry juice in reducing muscle pain during running: a randomized controlled trial. J Int Soc Sports Nutr, 2010.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.