Cauzele și simptomele pleureziei. Tipuri de tratament - Doza de Sănătate
 

Cauzele și simptomele pleureziei. Tipuri de tratament

Pleurezia reprezintă inflamarea unei membrane numită pleură, care acoperă plămânii. Alterarea pleurei provoacă durere, principalul simptom al acestei boli. În articolul de azi, îți prezentăm cauzele pleureziei și tratamentele disponibile.
Cauzele și simptomele pleureziei. Tipuri de tratament

Ultima actualizare: 27 august, 2020

Pleurezia este numită și pleurită. Ambii termeni se referă la aceeași problemă: inflamarea membranei numite pleură. Astăzi vom detalia cauzele și simptomele pleureziei și cum poate fi aceasta tratată.

Pleura constituie o membrană subțire care acoperă plămânii, separându-i de peretele toracic. De fapt, aceasta prezintă două straturi: primul aderă la plămâni și cel de-al doilea aderă la peretele toracic.

Între cele două straturi se află un spațiu minuscul. Acest spațiu este considerat a fi unul „potențial” deoarece nu există și nu este evident decât dacă ceva îl ocupă. Aerul îl poate ocupa, caz în care avem de-a face cu afecțiunea pneumotorax. Totodată, spațiul respectiv poate fi ocupat și de o substanță lichidă, ceea ce provoacă revărsatul pleural.

Pleurezia este asociată frecvent revărsatului pleural. Când pleura se inflamează, aceasta poate produce un lichid inflamator care este depozitat în spațiul pleural. Acest lucru sugerează că diferitele afecțiuni pleurale au la bază o cauză comună.

Cauzele pleureziei

Pleurezia poate avea cauze diverse. Iată câteva dintre tulburările care pot provoca inflamarea pleurei:

  • Bolile autoimune: Unele boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, atacă pleura.
  • Cancerul pulmonar: Și această tulburare oncologică poate ataca pleura. Uneori, membrana pleurală se inflamează deoarece tumoarea primară este foarte aproape de ea. În plus, metastazele cancerului pulmonar se pot forma în pleură.
  • Pneumonia: Dacă suferi de pneumonie bacteriană sau virală, pleura se inflamează din cauza procesului infecțios.
  • Micoza: Anumite ciuperci care infectează oamenii – mai exact, organele interne – se pot stabili în pleură. Pleurezia fungică este greu de tratat deoarece medicamentele antifungice au nevoie de mult timp pentru a acționa și nu pot ajunge rapid la pleură.
  • Traumatismele toracice: Traumatismele peretelui toracic au fost, de asemenea, asociate pleureziei. Inflamația survine din cauza coeziunii și a apropierii structurilor adiacente.

Simptomele pleureziei

Femeie copleșită de simptomele pleureziei
Durerea în piept se numără printre simptomele principalele ale pleureziei.

Simptomul clasic al pleureziei este reprezentat de durerea în piept. Acest tip de disconfort va fi intens, dar intermitent, fiind exacerbat când pacientul tușește sau respiră adânc.

Durerea poate fi însoțită de dispnee. Aceasta este o lipsă de aer percepută în timpul inspirării sau al expirării. Asemenea unui cerc vicios, suprasolicitarea respiratorie poate agrava durerea în piept. Alte simptome depind de cauza pleureziei:

  • Dacă este provocată de pneumonie, pacientul poate prezenta febră și tuse.
  • Dacă este o consecință a cancerului pulmonar, pacientul va experimenta pierdere în greutate, anemie sau o schimbare a culorii tenului.
  • Dacă este provocată de o boală autoimună, pot surveni și probleme articulare.

În cazul pleureziei însoțite de revărsat pleural, durerea caracteristică variază ușor. Lichidul acumulat agravează disconfortul atunci când pacientul adoptă anumite poziții. Și durerea va fi mai evidentă din cauza presiunii exercitate de revărsat asupra plămânilor.

Tipuri de tratament

Medic studiind o radiografie toracică
Medicul va lua în considerare toate metodele de diagnosticare pentru a stabili cauza pleureziei.

Tratamentul va depinde foarte mult de cauza problemei. Nu uita, pleurezia nu este o boală în sine, ci o consecință a unei alte patologii.

Indiferent de cauză, pacientul poate gestiona durerea asociată pleureziei cu medicamente antiinflamatoare. Majoritatea medicilor recomandă ibuprofen pentru a ameliora acest simptom. În cazurile cele mai severe, se poate apela la morfină și la derivații săi.

Dacă durerea se agravează la tuse, medicul va prescrie antitusive. Însă aceste medicamente nu sunt mereu recomandate, deoarece tusea este un mecanism de apărare a corpului pentru remedierea situațiilor atipice.

În ceea ce privește infecțiile, tratamentele pe bază de medicamente antimicrobiene pot combate agentul invadator. Există anumite protocoale pentru tratarea pneumoniei, a infecțiilor fungice și a situațiilor clinice asemănătoare gripei, care stabilesc ce pași trebuie urmați.

Dacă revărsatul pleural este asociat pleureziei, medicul va verifica dacă este nevoie de drenaj. În acest sens, specialistul poate extrage lichidul acumulat în pleură prin anumite proceduri. Nu toate cazurile de revărsat necesită drenaj.

Pacienții cu pleurezie trebuie să consulte un medic pentru a putea identifica cauza afecțiunii. Specialistul va apela la diferite metode complementare pe care le consideră necesare pentru a pune un diagnostic. De îndată ce descoperă care este cauza, acesta va prescrie un tratament adecvat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Porcel, José M. “Advances in the diagnosis of tuberculous pleuritis.” Annals of translational medicine 4.15 (2016).
  • Porfyridis, Ilias, et al. “Outcome of patients with non specific pleuritis after medical thoracoscopy.” (2016): PA3392.
  • Lafitte, Juan Pablo. “Tratamiento de la pleuresía con derrame.” (2015).
  • Crisafulli E, Aredano I, Valzano I, Burgazzi B, Andrani F, Chetta A. Pleuritis with pleural effusion due to a Bacillus megaterium infection. Respirol Case Rep. 2018;7(1):e00381. Published 2018 Nov 28. doi:10.1002/rcr2.381
  • Sharma JK, Marrie TJ. Explosive pleuritis. Can J Infect Dis. 2001;12(2):104–107. doi:10.1155/2001/656097

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.