Cauzele și tratamentul disgrafiei
Disgrafia este o tulburare neurologică care ne răpește capacitatea de a scrie. Aceasta afectează mecanica generală a transcrierii, adică scrierea de mână, tastarea și ortografia. Care sunt cauzele și tratamentul disgrafiei?
Conform estimărilor, între 5 și 20% dintre tinerii studenți au un anumit tip de deficit de scriere, dar prevalența exactă a disgrafiei este un mister. Majoritatea copiilor au dificultăți de scriere, deoarece aceasta este o abilitate care necesită învățare și exersare. Cu toate acestea, dacă scrisul de mână al unui copil este foarte dezordonat sau dacă ideile sale par dezorganizate în ciuda eforturilor depuse, acesta poate fi bolnav.
Astăzi, îți vom spune totul despre tipurile de disgrafie, precum și despre cauzele și tratamentele acestora.
Care sunt simptomele disgrafiei?
Disgrafia împiedică abilitatea de a scrie și modifică și coerența cuvintelor scrise. Dacă cel mic trebuie să-și concentreze toată atenția asupra transcrierii, abilitatea sa de a exprima concepte și idei poate fi afectată.
Prin urmare, disgrafia este o tulburare care face dificilă stăpânirea scrisului. Underserstand.org ne arată care sunt câteva dintre cele mai frecvente semne de disgrafie. Printre acestea găsim următoarele dificultăți:
- Scrierea corectă a literelor
- Plasarea în mod constant de spații între litere
- Scrierea în linie dreaptă
- Menținerea dimensiunii omogene a literelor în tot textul
- Ștergerea continuă a lucrurilor scrise
- Complicații în menținerea tiparelor de ortografie: acestea includ cuvinte incomplete, greșeli de ortografie și plasarea sau absența literelor
Pe lângă problemele pe care le putem observa pe hârtie, postura copilului vorbește și ea despre capacitatea sa de a scrie. Un copil cu disgrafie va ține în mod neobișnuit pixul, va avea posturi ciudate în timp ce scrie sau va orienta strâmb hârtia.
Vezi și:
Tipuri de disgrafie
După cum indică site-ul Special Needs, există mai multe tipuri de disgrafie. Le vom enumera mai jos:
- Dislexică: Găsirea cuvintelor spontan este dificilă, dar propozițiile copiate sunt de obicei înțelese.
- Motorie: Este cauzată de lipsa abilităților motorii și a tonusului muscular. Atât propozițiile copiate, cât și cele originale sunt greu de înțeles. Pacienții pot forma propoziții, dar este nevoie de mult efort și răbdare.
- Spațiere: După cum sugerează și numele, copilul nu este capabil să înțeleagă conceptul de spațiere, așa că pune fraze împreună și are probleme în menținerea spațiului dintre linii și a marginilor. Cu toate acestea, propozițiile sunt înțelese și literele au o ordine coerentă.
- Fonologică: Constă în dificultăți în scrierea și ortografia cuvintelor noi și complexe. Acești copii nu pot memora foneme.
- Lexicală: Este o formă foarte rară de disgrafie în care individul înțelege cuvintele care sunt scrise pe măsură ce le aude, dar se luptă cu cuvinte neregulate. Este mai frecventă în engleză și franceză.
Care este cauza?
Găsirea cauzei disgrafiei la copii poate fi o provocare. Cu toate acestea, dacă boala este dobândită la maturitate, apare din cauza leziunilor cerebrale, tumorilor, accidentelor vasculare cerebrale și altor evenimente care implică creierul.
Există doi suspecți principali pentru disgrafia la copii: factori neurologice și motorii. Primul caz nu trebuie neapărat să fie grav, deoarece anumite tulburări ușoare împiedică ordonarea corectă a cuvintelor, ceea ce face dificilă comunicarea în scris a copilului. Experții au asociat mai multe patologii cu disgrafia, cum ar fi tulburarea cu deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD).
Cauzele psihomotorii sau motorii pot fi puțin mai delicate, deoarece multe boli congenitale provoacă distrofie musculară progresivă, de exemplu.
Diagnosticarea tipurilor de disgrafie
Site-ul ADDitude, specializat în ADHD, relevă faptul că diagnosticul disgrafiei se face într-un mod standardizat prin evaluarea tulburării specifice de învățare (SLD). Pentru ca un copil să îndeplinească criteriile, trebuie respectați următorii 4 piloni:
- Prezintă cel puțin 6 dintre simptomele standardizate care împiedică învățarea timp de cel puțin 6 luni.
- Prezintă abilități academice reduse semnificativ în comparație cu colegii. Acest lucru trebuie să facă dificilă activitatea copilului la școală.
- Dificultățile trebuie să fi început în mediul școlar, chiar dacă devin mai evidente în mediul de lucru.
- Alte boli, cum ar fi orbirea, trebuie excluse.
Tratamentul disgrafiei
Disgrafia este o afecțiune care va însoți copilul de-a lungul vieții. Nu are leac. Soluția corectă, atât la școală, cât și acasă, este de a încuraja practicarea și dezvoltarea abilităților. Cu toate acestea, afecțiunea nu poate fi tratată cu medicamente sau intervenții chirurgicale.
Cu toate acestea, doar pentru că este permanentă nu înseamnă că nu se poate îmbunătăți. Este recomandată terapia ocupațională, acolo unde terapeuții vor ajuta copilul să scrie mai bine și să adopte posturi mai eficiente. În plus, școala ar trebui să ofere cicluri educaționale speciale în funcție de nevoile copilului.
Vezi și:
Sfaturi pentru îmbunătățirea scrierii de mână
În încheiere, iată câteva sfaturi pentru a ajuta un copil cu disgrafie. Site-ul LDonline.org prezintă mai multe opțiuni:
- Oferă copilului o hârtie cu linii desenate, astfel încât să-i fie mai ușor să urmeze o structură coerentă în scris.
- Permite-i să încerce diferite tipuri de pixuri și creioane până când găsește un instrument cu care se simt confortabil.
- Începe procesul de scriere cu copilul prin captarea ideilor sub formă de desene și înregistrări.
- Învață copilul diverse tehnici de scriere. Copilul se va putea adapta la cea mai simplă metodă dintre cele prezentate.
- Redu sarcina de copiere a propozițiilor, deoarece este mai bine să încurajezi autonomia și practica.
Boala este cronică, dar tratamentul disgrafiei poate da rezultate
Rezumarea particularităților disgrafiei în câteva rânduri este o provocare, deoarece aceasta este o boală foarte complexă și variată. Dacă ai disgrafie sau copilul tău prezintă semne ale acesteia, te sfătuim să consulți paginile pe care le-am citat în acest articol, mai ales în ceea ce privește abordarea la domiciliu.
Doar pentru că este o boală cronică, nu înseamnă că tratamentul disgrafiei nu are niciun efect. Prin urmare, terapia și practica vor fi cei mai buni aliați pentru un copil cu disgrafie. Cu răbdare și dăruire, o persoană cu această afecțiune poate obține un anumit grad de autonomie în scris.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Disgrafía: lo que necesitas saber, understood.org. Recogido a 23 de enero en https://www.understood.org/es-mx/learning-thinking-differences/child-learning-disabilities/dysgraphia/understanding-dysgraphia
- Dysgraphia, special needs. Recogido a 23 de enero en https://specialneedsprojecteec424.weebly.com/dysgraphia.html#:~:text=This%20form%20of%20dysgraphia%20is,deficit%20(Reynolds%2C%202007).
- Disgrafía, top doctors. Recogido a 23 de enero en https://www.topdoctors.es/diccionario-medico/disgrafia
- What is dysgraphia? ADDitude. Recogido a 23 de enero en https://www.additudemag.com/what-is-dysgraphia-understanding-common-symptoms/
- What is dysgraphia? LD online. Recogido a 23 de enero en http://www.ldonline.org/article/12770/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.