Cauzele, simptomele și tratamentul neurodermatitei
 

Cauzele, simptomele și tratamentul neurodermatitei

Neurodermatita debutează adesea cu mâncărime pe piele. Care sunt declanșatorii săi și cum se tratează?
Cauzele, simptomele și tratamentul neurodermatitei
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 15 iunie, 2023

Neurodermatita este o afecțiune cunoscută și sub denumirea de „lichen simplex cronic”. Este o boală care compromite sănătatea pielii. Deși nu este contagioasă, provoacă un mare disconfort. Care sunt cauzele, simptomele și tratamentul neurodermatitei?

Neurodermatita provoacă mâncărimi severe, care fac ca pacientul să se scarpine în mod constant. În acest fel, generează leziuni ale pielii, pe lângă sporirea mâncărimii și disconfortului.

Ce este neurodermatita?

După cum afirmă Clinica Mayo, neurodermatita este o boală a pielii care se manifestă ca o pată însoțită de mâncărime. Deoarece determină scărpinarea constantă, pielea tinde să se usuce și să devină rugoasă.

Scărpinatul înrăutățește mâncărimea. Totul devine un cerc vicios. Pe măsură ce boala progresează, apar tot mai multe pete distribuite pe tot corpul. Cele mai frecvente locații sunt gâtul, încheieturile și gleznele.

Un studiu publicat în Continuing Education in Dermatology sugerează faptul că această afecțiune apare la persoanele care experimentează stres sau tensiune emoțională. Mâncărimea este o formă de somatizare a stresului.

Când se scarpină, persoanele care suferă de neurodermatită simt o senzație de ușurare, ceea ce reduce tensiunea emoțională.

Această patologie este mai frecventă la adulți decât la copii. Totuși, poate fi consecința unui tic nervos, care apare la orice vârstă.

Care sunt cauzele neurodermatitei?

Cauza exactă a neurodermatitei este necunoscută. Așa cum ne arată Acta Dermato-Venereologica, există mai mulți factori de risc asociați cu apariția sa. Unul dintre ei este stresul.

De asemenea, neurodermatita apare mai des în următoarele cazuri:

  • Persoane cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani
  • Pacienți cu antecedente de dermatită atopică, rinită alergică sau astm
  • Femei (un raport de 2 la 1 față de bărbați)
  • Asiatici

În unele cazuri, există situații declanșatoare: de exemplu, o mușcătură de insectă, hainele aspre sau pielea uscată. Neurodermatita a fost asociată și cu boli cronice ale pielii, cum ar fi psoriazisul.

Principalele simptome ale neurodermatitei

Neurodermatita este mai frecventă la adulți. Mâncărimea apare adesea pe gât, încheieturi, glezne sau organele genitale.

Primul simptom este una sau mai multe pete pruriginoase pe piele. Când pacientul se scarpină, pielea capătă o textură solzoasă. Mâncărimea poate fi continuă sau poate apărea în momentele stresante sau noaptea.

Mulți oameni se scarpină din obișnuință. Acest lucru face ca petele să devină mai mari și mai închise la culoare decât restul pielii. Uneori, scărpinatul provoacă răni.

Prin urmare, neurodermatita poate avea complicații grave. De obicei, leziunile lasă cicatrici permanente. În plus, rănile se pot infecta. Pacienții dorm prost și viața lor sexuală poate fi afectată.

Cum este diagnosticată neurodermatita?

Diagnosticul neurodermatitei poate fi complex. Leziunile sunt vizibile, dar este esențial ca medicul să excludă orice alte cauze posibile înainte de a ajunge la acest diagnostic.

Uneori, este nevoie de teste suplimentare și de diferite tratamente. De exemplu, în unele cazuri se fac biopsii de piele. Biopsia constă în prelevarea unei mici mostre de piele pentru a o analiza în laborator.

În acest fel, medicii verifică dacă este vorba despre psoriazis, o boală care se poate manifesta într-un mod similar. De asemenea, poate fi nevoie de intervenția unui psiholog pentru a vedea dacă există o tulburare psihologică subiacentă, cum ar fi anxietatea.

Tratamentul neurodermatitei

Tratamentul neurodermatitei este complex și include mai multe opțiuni. În primul rând, scărpinatul trebuie oprit. Există diferite creme care ameliorează mâncărimea. Conform publicației Vademecum, câteva opțiuni utile sunt Adventan® și Positon®.

În unele cazuri, se folosesc medicamente antihistaminice pe cale orală. Histamina este substanța cea mai asociată cu mâncărimea. Unele dintre aceste medicamente provoacă somnolență, ceea ce poate îmbunătăți calitatea odihnei pacienților.

Unii pacienți au nevoie de medicamente anti-anxietate, precum benzodiazepinele. Acestea sunt medicamente care ajută la reducerea anxietății și, de asemenea, la o odihnă mai bună. Cu toate acestea, trebuie utilizate cu prudență, deoarece au multe efecte secundare. De exemplu, pot crea dependență.

Unul dintre cele mai benefice aspecte în tratarea neurodermatitei este psihoterapia. Discuția cu un specialist poate ajuta la reducerea stresului sau poate învăța pacientul cum să prevină sau să evite anumite comportamente, cum ar fi scărpinatul excesiv.

Remedii pentru neurodermatită

Neurodermatita poate fi ameliorată sau atenuată printr-o serie de măsuri simple aplicate la domiciliu. Pentru a preveni scărpinatul, se recomandă aplicarea pe piele a compreselor reci și umede timp de câteva minute. Faceți acest lucru înainte de a aplica orice unguent, deoarece îmbunătățește absorbția acestuia.

De asemenea, puteți pune o lingură de fulgi de ovăz pe compresă. Potrivit Jurnalului Indian de Dermatologie, Venerologie și Leprologie, acest ingredient are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care ajută la calmarea mâncărimii, dermatitei și erupțiilor cutanate.

Alte măsuri utile sunt următoarele:

  • Acoperiți zonele afectate pentru a evita scărpinarea și complicațiile.
  • Păstrați pielea curată și hidratată. Emolienții ușori, precum vaselina, sunt de mare ajutor.
  • Evitați dușurile fierbinți, deoarece acestea agravează uscăciunea.
  • Păstrați-vă unghiile scurte și pilite.

Tratamentul neurodermatitei are o componentă psihologică

Majoritatea cazurilor de neurodermatită apar la persoanele nervoase sau stresate. Scărpinatul excesiv poate fi evitat prin controlul anxietății.

Este esențial să încercați să evitați declanșatorii. Apelați la un psiholog pentru a învăța să gestionați emoțiile și comportamentele asociate cu scărpinarea. De asemenea, este esențial să vă îngrijiți corect pielea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.