Logo image
Logo image

Ce este capsulita și cum se tratează?

4 minute
Capsulita este o afecțiune a articulațiilor care se manifestă prin dureri intense. Am pregătit informațiile esențiale pe care trebuie să le cunoști despre această boală.
Ce este capsulita și cum se tratează?
Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Capsulita este o inflamație a capsulei articulare, cu alte cuvinte, a întregului țesut fibros care înconjoară fiecare articulație mobilă, cum ar fi degetele, umerii sau șoldul. Află din acest articol informații despre ce este capsulita și cum se tratează.

Această afecțiune este răspândită mai ales în cazul sportivilor. Cei care practică baschetul, handbalul sau voleiul ajung adesea să sufere de această inflamație dureroasă a unuia sau a mai multor degete. În acest caz, ei procedează la soluția imobilizării zonei afectate cu ajutorul unui bandaj.

Cu toate acestea, pe lângă mediul sportiv, capsulita este comună și la persoanele mai în vârstă, manifestându-se, de obicei, la umeri și șolduri.

Femeile în vârstă de 50-60 de ani reprezintă categoria de populație care suferă cel mai des de această afecțiune articulară și în multe cazuri, ele consideră că durerea le afectează calitatea vieții.

Ce este capsulita și care sunt cauzele acesteia?

Some figure

Pentru a înțelege mai bine ce este capsulita, trebuie mai întâi să știm ce înseamnă capsula articulară.

  • Capsula articulară este un înveliș fibros care înconjoară articulațiile cu scopul de a menține în contact suprafețele articulare.
  • Capsula articulară se află în imediata apropiere a cartilajelor și a ligamentelor, facilitând atât protecția articulației, cât și mișcarea membrelor.

Ce este capsulita și care este cauza apariției sale? Atunci când suferim de capsulită, nu este vorba despre o luxație sau o fractură osoasă sau articulară. Putem spune că aceasta nu este o afecțiune foarte gravă, însă capsulita cauzează o suferință fizică de durată.

Există mai multe cauze ale apariției capsulitei, cu toate că, în anumite cazuri, nu se cunoaște motivul.

Următoarea listă conține cauzele comune ale apariției capsulitei:

  • Leziuni traumatice
  • Boli reumatice
  • Diabet
  • Probleme cu tiroida
  • Menopauză (Capsulita este o problemă frecventă la femeile cu vârsta între 50 și 60 de ani.)

 Care sunt simptomele capsulitei?

Durerea se manifestă în articulație, primul simptom fiind rigiditatea. Fără să știm de ce, dintr-o dată întâmpinăm dificultăți în a executa mișcări pe care anterior le făceam cu ușurință, de exemplu, pieptănarea, spălarea spatelui, îmbrăcarea sau ridicarea greutăților.

  • Durerea devine din ce în ce mai intensă și poate dura câteva zile, dar depinzând de originea afecțiunii poate dura chiar și mai mulți ani.
  • Zona afectată poate amorți sau se poate inflama.
  • Vindecarea este un proces lent.

Starea umărului înghețat sau a „capsulitei adezive”, un tip comun de capsulită

Some figure

Așa cum s-a menționat anterior, capsulita este o afecțiune comună în rândul femeilor care au peste 50 de ani și care au ajuns deja la menopauză.

Unul dintre cele mai comune simptome ale acestei etape este, fără îndoială, durerea articulară. Unul dintre subtipurile acestei stări este așa-numitul „umăr înghețat”, care este o afecțiune destul de frecventă.

Următoarea listă îți spune mai multe despre ce este capsulita adezivă („umăr înghețat”):

  • Umărul înghețat sau capsulita adezivă este o inflamație care se manifestă pe întregul țesut conjuctiv. Acest țesut are rolul de a înconjura articulația umerilor.
  • Capsulita adezivă se manifestă printr-o durere care adeseori poate deveni cronică.
  • Ea apare în urma pierderii elasticității acestui țesut.
  • Capsula care înconjoară articulația se îngroașă, cantitatea de lichid sinovial se reduce, apare retracția articulațiilor și mai apoi, inflamația.

Care sunt simptomele umărului înghețat?

Durerea cauzată de umărul înghețat începe să-și facă apariția, de obicei, în timpul nopții. Pacienții care au această stare întâmpină dificultăți în dormitul pe o parte.

  • Mai târziu, această situație incomodă începe să-și facă apariția la cele mai obișnuite sarcini, cum ar fi pieptănarea sau punerea centurii de siguranță.
  • Cu timpul, durerea devine mai intensă și poate să crească și mai mult în intensitate odată cu schimbările de vreme, stresul, dispoziția proastă sau schimbarea poziției.
  • Analgezicele nu au efect asupra durerii. De fapt, umărul înghețat fie devine o afecțiune cronică, fie dispare de la sine după doi ani.

Cum se tratează capsulita adezivă?

Some figure

Tratamentul capsulitei adezive sau cu alte cuvinte, al umărului înghețat, este unul multimodal, așadar se pun în aplicare diverse strategii pentru ușurarea mișcării, reducerea durerii și tratarea țesutului capsular inflamat.

Acestea ar fi câteva dintre strategii care îți arată cum se tratează capsulita:

  • Se efectuează terapia cald-rece pentru reducerea inflamației.
  • Se efectuează stimulare nervoasă electrică transcutanată (TENS), care este un tratament eficient în aceste cazuri. Aceasta constă în aplicarea unor impulsuri fibrelor nervoase prin intermediul unor electrozi fixați pe piele.
  • O altă metodă pentru tratarea acestui tip de capsulită este imobilizarea/fixarea umărului. Metoda va putea fi pusă în aplicare în mod eficient doar de către un fizioterapeut.
  • De asemenea, se recomandă întinderi ușoare zilnice.
  • Tratamentul oferit de către fizioterapeuți este, de asemenea, eficient. Fizioterapeutul aplică masaje specifice pentru atenuarea durerii.
  • Efectuarea crioterapiei, care este o intervenție prin intermediul căruia leziueile „îngheață” și astfel, favorizează vindecarea acestor țesuturi inflamate din jurul articulației.

Acum ai aflat ce este capsulita, ce implică afecțiunea și cum se tratează. Putem afirma că punerea în aplicare a mai multor metode și strategii este eficientă, deoarece ne oferă oportunitatea de a găsi tratamentul care se potrivește cel mai bine nevoilor noastre, fără să fie nevoie de o abordare strict farmaceutică.

Unii și-au îmbunătățit starea cu acupunctură, alții cu înot, yoga sau stimularea nervoasă electrică transcutanată. Cu toate acestea, primul pas spre vindecare este consultarea unui medic specialist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kelley, M. J., Shaffer, M. A., Kuhn, J. E., Michener, L. A., Seitz, A. L., Uhl, T. L., … McClure, P. (2013). Shoulder Pain and Mobility Deficits: Adhesive Capsulitis. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy. https://doi.org/10.2519/jospt.2013.0302
  • Salvatore, M., Latte, C., Milano, G., & Grasso, A. (2014). Adhesive capsulitis. In Shoulder Arthroscopy: Principles and Practice. https://doi.org/10.1007/978-1-4471-5427-3_29
  • Ewald, A. (2011). Adhesive capsulitis: A review. American Family Physician. https://doi.org/d8676 [pii]
  • Neviaser, A. S., & Neviaser, R. J. (2011). Adhesive capsulitis of the shoulder. Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons. https://doi.org/10.5435/00124635-201109000-00004
  • Page, P., & Labbe, A. (2010). Adhesive capsulitis: Use the evidence to integrate your interventions. North American Journal of Sports Physical Therapy. https://doi.org/PMC3096148

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.