Ce este dermatita atopică și cum se manifestă?
Ce este dermatita atopică? Această boală, cunoscută și sub denumirea de eczemă, este o afecțiune a pielii care provoacă roșeață și mâncărime. Este mai frecventă la copii. Cu toate acestea, se poate manifesta la orice vârstă. În general, este cronică, dar poate dispărea pentru anumite perioade de timp, apoi să revină.
În prezent, experții consideră că dermatita atopică afectează aproximativ 20% dintre copiii din întreaga lume. Deși este puțin mai comună în țările dezvoltate din emisfera nordică, aceasta se manifestă în toată lumea. Între 3 și 5% dintre copiii cu dermatită atopică vor continua să sufere de aceasta până ajung la vârsta adultă.
De asemenea, incidența acestei boli este în creștere din cauza efectelor poluării mediului și obiceiurilor nesănătoase. De exemplu, stresul constant și somnul de slabă calitate pot înrăutăți dermatita atopică. Deși experții nu au descoperit încă un remediu pentru această boală, există mai multe studii științifice în desfășurare.
Citește mai mult:
Ce este dermatita atopică?
Dermatita atopică este o afecțiune care se manifestă prin roșeață și mâncărimi ale pielii. Pielea atopică se caracterizează prin uscăciune severă. Aceasta duce la exfoliere constantă și iritații, ce provoacă simptome precum mâncărimea deranjantă. Uneori, dermatita atopică duce la apariția unor mici denivelări apoase.
Conform Asociației Spaniole de Pediatrie, dermatita atopică poate fi clasificată în trei grupe:
- Bebeluși. Boala începe să se manifeste la vârsta de cinci luni. Apare mai ales la nivelul feței, cu excepția gurii, nasului și zonei din jurul ochilor. Uneori, apare și la nivelul scalpului, al urechilor și al spatelui mâinilor. Dermatita provoacă mâncărime constantă.
- Copii. Acesta este un tip de dermatită atopică care apare la vârsta de aproximativ doi ani și se manifestă până la vârsta de șapte ani sau până la pubertate. Deși apare mai ales pe coate și genunchi, se poate manifesta oriunde pe corp.
- Adulți. Acest tip de dermatită atopică se manifestă după pubertate și se caracterizează, în general, prin plăci pe piele cu porțiuni solzoase. De asemenea, afectează în principal spatele mâinilor și pielea pliurilor articulare, a picioarelor și a labelor picioarelor.
Cauzele dermatitei atopice
Acum că am aflat ce este dermatita atopică, să vedem și care sunt cauzele ce duc la apariția acesteia.
Știința nu a identificat cu exactitate cauzele apariției acestei boli. Cu toate acestea, știm că există mai mulți factori ce pot influența debutul sau agravarea dermatitei atopice. Acești factori sunt:
- Genetica. Până în prezent, experții consideră că principala cauză a dermatitei atopice este predispoziția genetică. Copiii părinților care au suferit de febra fânului au mai multe șanse să dezvolte dermatită atopică.
- Vârsta mamei. Cu cât mama este mai în vârstă la momentul nașterii, cu atât este mai probabil ca cel mic să sufere de dermatită atopică.
- Mediul înconjurător. Boala apare cel mai adesea în orașele poluate cu vreme rece. De asemenea, este mai frecventă în locurile cu mult praf sau în care oamenii fumează.
În plus, experții sunt de părere că stresul și insomnia pot declanșa boala. Transpirația pare să o influențeze, precum și utilizarea articolelor de îmbrăcăminte din nailon sau lână. Dermatita atopică apare adesea la persoanele cu alergii alimentare sau alte tipuri de alergii.
Citește mai mult:
Simptome și diagnostic
Principalul simptom al dermatitei atopice sunt leziunile pielii. Acestea au un aspect roșu cu cruste. De asemenea, leziunile sunt însoțite de mâncărimi foarte intense și constante. Acest lucru duce adesea la apariția problemelor emoționale.
La sugari, leziunile au formă de vezicule și sunt însoțite de transpirație. La copii, leziunile par uscate și rugoase. La adulți, leziunile sunt îngroșate și hiperpigmentate sau hipopigmentate. Cu alte cuvinte, sunt prea deschise sau prea închise la culoare.
Cei care suferă de această boală pentru o perioadă lungă de timp au un risc crescut de a dezvolta cataractă între 20 și 30 de ani. Experții nu știu încă de ce. De asemenea, este mai probabil ca aceștia să dezvolte eczema herpeticum dacă contractează virusul Herpes Simplex.
Medicul specialist poate diagnostica boala uitându-se pur și simplu la pielea pacientului. De obicei, o examinare a pielii și o analiză a istoricului medical sunt suficiente. Uneori, medicii fac anumite teste cu plasturi. Cu toate acestea, testele de laborator sunt rareori necesare.
Ai simptome ale acestei afecțiuni? Dacă da, trebuie să vizitezi un medic dermatolog de încredere cât mai curând posibil. Acesta va fi responsabil de diagnosticarea și tratarea corectă a bolii de care suferi.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Garnacho-Saucedo, G., Salido-Vallejo, R., & Moreno-Giménez, J. C. (2013). Actualización en dermatitis atópica. Propuesta de algoritmo de actuación. Actas Dermo-Sifiliográficas, 104(1), 4-16.
- Al-Shobaili HA, Ahmed AA, Alnomair N, Alobead ZA, Rasheed Z. Molecular Genetic of Atopic dermatitis: An Update. Int J Health Sci (Qassim). 2016;10(1):96–120.
- Barnes KC. An update on the genetics of atopic dermatitis: scratching the surface in 2009. J Allergy Clin Immunol. 2010;125(1):16–31. doi:10.1016/j.jaci.2009.11.008
- Thomsen SF. Atopic dermatitis: natural history, diagnosis, and treatment. ISRN Allergy. 2014;2014:354250. Published 2014 Apr 2. doi:10.1155/2014/354250
- Kolb L, Ferrer-Bruker SJ. Atopic Dermatitis. [Updated 2019 Feb 22]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448071/
- Kapur S, Watson W, Carr S. Atopic dermatitis. Allergy Asthma Clin Immunol. 2018;14(Suppl 2):52. Published 2018 Sep 12. doi:10.1186/s13223-018-0281-6
- Wen, H.-J., Chen, P.-C., Chiang, T.-L., Lin, S.-J., Chuang, Y.-L., y Guo, Y.-L. (2009) Predecir el riesgo de dermatitis atópica infantil temprana por factores hereditarios y ambientales. British Journal of Dermatology, 161 (5), 1166-1172. https://doi.org/10.1111/j.1365-2133.2009.09412.x.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.