Logo image
Logo image

Ce este echilibrul hidro-electrolitic?

4 minute
Mineralele sunt substanțe nutritive pe care le ingerăm în cantități mici și care îndeplinesc funcții importante în corpul uman. Descoperă importanța asigurării echilibrului hidro-electrolitic în corpul uman!
Ce este echilibrul hidro-electrolitic?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Echilibrul hidro-electrolitic este un concept care presupune menținerea unui echilibru corect între hidratare și aprovizionarea cu minerale. Un dezechilibru al uneia dintre aceste două componente poate provoca efecte dăunătoare asupra organismului. Anumite deficiențe minerale, cum ar fi lipsa de sodiu (hiponatremie), ar putea fi chiar fatale.

Din acest motiv, îți vom explica totul despre cele mai importante funcții ale electroliților corpului uman. De asemenea, îți vom oferi o serie de recomandări pentru a consuma cantitatea de electroliți de care ai nevoie, prevenind astfel dezechilibrele.

Electroliții

Electroliții sunt minerale ionizate care îndeplinesc mai multe funcții în corpul uman. Mulți dintre ei au ca scop menținerea echilibrului osmotic sau transmiterea impulsurilor nervoase.

Să analizăm în detaliu electroliții și echilibrul hidro-electrolitic.

Some figure
Hidratarea este completată de electroliți, care sunt minerale esențiale pentru funcționarea corpului uman.

Sodiul

Sodiul este unul dintre cele mai abundente minerale din mediul înconjurător. Deficitul său, așa cum am menționat anterior, provoacă o tulburare cunoscută sub numele de hiponatremie. Sodiul este un nutrient esențial în transmiterea impulsurilor nervoase, iar viața noastră depinde de acesta.

În plus, sodiul are un rol important în menținerea tensiunii arteriale, așa cum arată cercetările publicate în revista Nutrients. Sodiul este un compus plin de apă, așadar se leagă de acesta, crescând tensiunea arterială atunci când este consumat în exces.

Din fericire, aproape toate alimentele din dieta noastră conțin sodiu. Din acest motiv, este destul de greu să suferi de o deficiență de sodiu. De fapt, acest lucru este probabil numai în cazurile de transpirație excesivă și medii foarte calde și umede.

Sportivii de anduranță care concurează în medii fierbinți ar trebui să-și monitorizeze aportul de minerale. Ei pot consuma băuturi cu proporții exacte de minerale, inclusiv sodiu.

Calciul

Calciul este cel mai abundent mineral din corpul uman. Este o parte importantă a oaselor, crescând densitatea acestora și reducând riscul de fracturi. Acest mineral devine fundamental atunci când obiectivul tău este de a preveni demineralizarea osoasă cauzată de menopauză, așa cum afirmă dovezile științifice.

În plus, acest nutrient are un rol important în transmiterea impulsurilor nervoase și în contractilitatea musculară, atât cardiacă, cât și scheletică. Din acest motiv, este esențial ca în organism să existe un nivel optim de calciu, adaptat în funcție de vârstă.

Citește mai mult:

Cum să alegi un supliment de calciu

Potasiul

Potasiul este implicat în transmiterea impulsurilor nervoase, dar reglează și tensiunea arterială prin exercitarea unui efect hipotensiv, contrar celui al sodiului. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Hypertension, aportul regulat de potasiu ajută la reducerea tensiunii arteriale, așadar poate fi recomandat persoanelor cu această afecțiune.

Cum se menține echilibrul hidro-electrolitic?

Pentru a menține echilibrul hidro-electrolitic, este important să existe un aport adecvat de apă. Nu trebuie să aștepți până când îți este sete pentru a consuma lichide, deoarece organismul activează acest mecanism numai atunci când a avut loc deja o pierdere semnificativă.

Îți recomandăm să bei cantități mici de apă proaspătă din când în când și să eviți băuturile carbogazoase sau băuturile răcoritoare. S-a demonstrat că aportul zilnic de zaharuri dăunează grav sănătății.

Pentru a-ți îmbunătăți aportul de minerale, îți recomandăm să sărezi alimentele puțin mai mult decât de obicei atunci când faci exerciții fizice în medii calde. Procedând astfel, vei reduce riscul de hiponatremie.

În cazul persoanelor cu un stil de viață sedentar, aportul de sodiu trebuie ajustat la nevoile lor alimentare. Cu toate acestea, ar trebui să fie limitat în cazul hipertensiunii arteriale.

Cel mai bun lucru este să consumi un meniu variat și echilibrat, în special unul bogat în legume. Fructele și legumele se remarcă prin conținutul lor de micronutrienți. Din acest motiv, au un conținut mineral remarcabil, care poate ajuta la prevenirea deficiențelor care ne afectează sănătatea.

În cele din urmă, nu trebuie să uităm de un aport zilnic de calciu pentru a preveni problemele legate de densitatea osoasă. Ținând cont de acest obiectiv, putem crește consumul de produse lactate, nuci sau pește oceanic. Conservele de sardine, de exemplu, sunt unul dintre cele mai recomandate alimente pentru prevenirea osteoporozei la femei.

Îți recomandăm:

Fructe bogate în potasiu – 10 exemple delicioase

Some figure
Băuturile sportive ajută la îndeplinirea cerințelor specifice ale atleților.

Menține-ți echilibrul hidro-electrolitic pentru a fi sănătos

După cum ai văzut, menținerea unui echilibru adecvat al electroliților este esențială atunci când obiectivul este îmbunătățirea stării de sănătate sau prevenirea scăderilor de performanță în timpul unui eveniment sportiv.

Din fericire, este foarte ușor să obții aportul de minerale de care corpul are nevoie, urmând sfaturile pe care ți le-am oferit în acest articol. Consumând legume în mod regulat, alături de produse lactate și pește oceanic, este foarte puțin probabil să suferi de orice fel de deficit al acestor micronutrienți.

Cu toate acestea, dacă suferi de orice tip de boală, îți recomandăm să ceri sfatul unui medic specialist. Nu uita că persoanele cu hipertensiune arterială, de exemplu, nu trebuie să exagereze cu aportul de sare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Grillo A., Salvi L., Coruzzi P., Salvi P., et al., Sodium intake and hypertension. Nutrients, 2019.
  • Weaver CM., Alexander DD., Boushey CJ., Dawson Hughes B., et al., Calcium plus vitamin D supplementation and risk of fractures: an updated meta analysis from the national osteoporosis foundation. Osteoporos Int, 2016. 27 (1): 367-76.
  • Chmielewski J., Carmody JB., Dietary sodium, dietary protassium, and systolic blood pressure in US adolescents. J Clin Hypertens, 2017. 19 (9): 904-909.
  • Malik VS., Li Y., Pan A., Koning LD., et al., Long term consumption of sugar sweetened and artificially sweetened beverages and risk of mortality in US adults. Circulatino, 2019. 139 (18): 2113-2125.
  • Feye, Andrés Santiago Parodi. “Composición de las bebidas deportivas: efectos sobre la hidratación y el rendimiento.” Revista Universitaria de la Educación Física y el Deporte 11 (2018): 45-53.
  • Díaz-Rizo, Valeria, et al. “Factores nutricionales relacionados con osteoporosis.” El Residente 13.1 (2018): 23-30.
  • Llanio, Raimundo. “Balance HÃdrico y ElectrolÃtico.” Revista Cubana de Medicina 1.1 (2019).
  • Henríquez-Palop, Fernando, et al. “La sobrecarga hídrica como biomarcador de insuficiencia cardíaca y fracaso renal agudo.” Nefrología (Madrid) 33.2 (2013): 256-265.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.