Ce este haritaki și ce beneficii are asupra sănătății?
 

Ce este haritaki și ce beneficii are asupra sănătății?

Haritaki este un fruct cunoscut în medicina ayurvedică pentru proprietățile sale digestive și antioxidante. Cum se consumă și ce beneficii are?
Ce este haritaki și ce beneficii are asupra sănătății?
Franciele Rohor de Souza

Scris și verificat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 30 mai, 2023

Haritaki, denumit științific Chebulic myrobalan, este un fruct obținut din semințele arborilor Terminalia chebula. Este cunoscut și sub denumiri precum „nucă indiană” sau „prună indiană” și este foarte popular în medicina ayurvedică. Ce beneficii are haritaki pentru sănătate?

Conform medicinei Ayurveda, haritaki este un aliment de natură tridoshică , adică poate echilibra cele trei dosha. Acesta reechilibrează sănătatea fizică, psihică și spirituală, mai ales în caz de boală. Ce spune știința?

Caracteristicile fructului haritaki

În medicina ayurvedică, haritaki este cunoscut drept „regele medicamentelor”. Fructul are formă de drupă și are 2–4,5 centimetri lungime și 1,2–2,5 centimetri lățime. De asemenea, are 5 crestături longitudinale.

În funcție de varietate, poate avea un gust dulce, acru sau amar. De asemenea, culoarea fructului copt este verde-negricioasă. De obicei, crește în regiuni tropicale și subtropicale din India, Nepal, China, Sri Lanka, Malaezia și Vietnam.

Din coaja de haritaki se face o pulbere folosită în scopuri medicinale. În plus, există și alte produse obținute din haritaki. Acestea sunt următoarele:

  • Vijaya
  • Chetaki
  • Rohini
  • Putna
  • Jayanti
  • Abhaya
  • Amrita
Condimente indiene
Medicina Ayurveda acordă o mare importanță remediilor naturiste, atât pentru utilizare sub formă de medicamente, cât și în bucătărie.

Proprietățile nutriționale ale fructului haritaki

Multe dintre beneficiile acestui fruct sunt date de concentrația sa de nutrienți esențiali. Mai exact, fructul este o sursă de vitamina C, mangan, seleniu, potasiu, fier și cupru.

Așa cum se precizează într-un articol publicat în Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, haritaki oferă și alți fitonutrienți, cum ar fi următorii:

  • Acizi grași (acid linoleic, acid oleic și acid palmitic)
  • Taninuri
  • Aminoacizi
  • Glucoză
  • Chinină

Datorită acestei compoziții, fructului haritaki îi sunt atribuite proprietăți antibacteriene, antitumorale, hepatoprotectoare, cardioprotectoare, antivirale și antispastice.

Utilizări și beneficii ale fructului haritaki

Utilizările medicinale ale acestui fruct sunt descrise în cărțile ayurvedice și tibetane. În aceste sisteme tradiționale, este apreciat pentru puterea sa de a preveni și trata bolile. Cu toate acestea, dovezile cu privire la beneficiile sale sunt limitate. Prin urmare, este important să îl utilizați cu prudență.

Sănătatea digestivă

În medicina ayurvedică, haritaki este folosit ca adjuvant pentru detoxifierea sistemului digestiv. Acesta promovează funcția intestinală și ajută la prevenirea tulburărilor precum constipația.

În plus, contribuie la ameliorarea următoarelor simptome:

Acest fruct stimulează secreția de sucuri digestive, scade inflamația și favorizează echilibrul bacteriilor sănătoase din intestine.

Sistemul imunitar

Extractul de haritaki este folosit ca supliment pentru întărirea sistemului imunitar. Proprietățile sale antifungice, antivirale și antibacteriene contribuie la prevenirea infecțiilor. În plus, aportul său de vitamina C stimulează funcțiile leucocitelor, care sunt elemente cheie pentru optimizarea apărării organismului.

Fructul este asociat cu prevenirea următoarelor boli:

  • Alergii
  • Infecții ale pielii
  • Conjunctivită
  • Infecții ale tractului respirator
  • Infecții intestinale
  • Boli autoimune (artrită, lupus, boală celiacă)

Sănătatea metabolică

Fitochimicalele din acest fruct, în special taninurile, acizii grași și aminoacizii, au un impact pozitiv asupra sănătății metabolice. Un studiu pe animale raportat în Phytotherapy Research asociază consumul acestui fruct cu prevenirea nivelului ridicat de glucoză în sânge, rezistenței la insulină, colesterolului crescut și altor factori legați de sindromul metabolic.

Inflamația și stresul oxidativ

Aportul de antioxidanți este benefic pentru reglarea proceselor inflamatorii ale organismului și reducerea efectelor negative ale stresului oxidativ. Mai exact, aportul de haritaki este legat de creșterea glutationului și a superoxid dismutazei, elemente cheie pentru combaterea radicalilor liberi.

Datorită acestor efecte, se crede că suplimentarea cu haritaki are efecte neuroprotectoare și antitumorale. Consumul moderat ajută la reducerea riscului de boli cronice care afectează calitatea vieții.

Sănătatea cardiovasculară

Deși dovezile sunt limitate, acest fruct este legat de sănătatea inimii. Literatura populară sugerează faptul că ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin, ceea ce poate ajuta la controlul tensiunii arteriale. În plus, datorită capacității sale antioxidante și antiinflamatorii, poate stimula eliminarea colesterolului rău și ajută la prevenirea aterosclerozei.

Alte beneficii ale fructului haritaki

  • Consumul moderat de haritaki ajută la pierderea în greutate. Fructul reduce anxietatea legată de alimente și promovează metabolismul.
  • Utilizarea locală a extractelor din acest fruct este utilă pentru prevenirea infecțiilor cutanate. Se crede că ajută la combaterea acneei și promovează vindecarea.
  • Aplicarea sa pe scalp reduce prezența mătreții, a mâncărimii și a alopeciei. În plus, oferă un aspect mătăsos și sănătos părului.

Doze și prezentări

Haritaki este disponibil sub formă de pudră, capsule și ceai. Dozele pot varia în funcție de tipul produsului și furnizor. În general, acestea variază de la 1 la 5 grame pe zi, în 2 prize (se amestecă în apă caldă sau lapte cu miere). În orice caz, este esențial să consultați eticheta produsului și să respectați recomandările de consum.

Pentru utilizare ca remediu topic, pudra poate fi combinată cu apă de trandafiri, ulei de cocos sau miere. Se aplică pe piele dacă nu există răni deschise. Amestecată cu apă, pudra poate fi aplicată pe scalp.

Femeie care are mătreață
Acest produs poate avea un efect protector asupra scalpului, ameliorând mătreața.

Riscuri și posibile efecte secundare

În ciuda beneficiilor sale, haritaki poate avea anumite efecte secundare, mai ales atunci când este luat fără supravegherea unui terapeut ayurvedic sau a unui medic generalist. Aceste reacții includ următoarele:

  • Febră
  • Oboseală
  • Diaree
  • Stomatită
  • Deshidratare
  • Rigiditatea maxilarului
  • Deficiențe nutriționale

Consumul de haritaki simultan cu medicamente pentru diabet trebuie evitat. Fructul  poate reduce sau spori efectele medicamentelor, ceea ce pune în pericol sănătatea.

Pentru siguranță, cel mai bine este să evitați administrarea la copii, femeile însărcinate sau care alăptează și pacienții cu boli cronice. În acest ultim caz, trebuie să consultați medicul.

Haritaki și principalele sale beneficii: concluzie

În medicina ayurvedică, haritaki este un remediu celebru pentru stimularea metabolismului, îmbunătățirea imunității și protejarea sistemului cardiovascular. Chiar și așa, utilizarea sa trebuie să aibă loc sub supravegherea unui medic ayurvedic sau generalist.

Nu este considerat un tratament de primă linie și nu este scutit de reacții adverse. Prin urmare, luați doar dozele sugerate de producător.

Deși poate fi aplicat ca remediu topic, faceți un test înainte de a-l folosi. Puneți o cantitate mică pe o zonă ascunsă a pielii și așteptați 12-24 de ore. Dacă nu există reacții nedorite, poate fi folosit fără probleme.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bag A, Bhattacharyya SK, Chattopadhyay RR. The development of Terminalia chebula Retz. (Combretaceae) in clinical research. Asian Pac J Trop Biomed. 2013;3(3):244-252. doi:10.1016/S2221-1691(13)60059-3
  • Ratha KK, Joshi GC. Haritaki (Chebulic myrobalan) and its varieties. Ayu. 2013;34(3):331-334. doi:10.4103/0974-8520.123139
  • Jirankalgikar YM, Ashok BK, Dwivedi RR. A comparative evaluation of intestinal transit time of two dosage forms of Haritaki [Terminalia chebula Retz]. Ayu. 2012;33(3):447-449. doi:10.4103/0974-8520.108866
  • Kesharwani A, Polachira SK, Nair R, Agarwal A, Mishra NN, Gupta SK. Anti-HSV-2 activity of Terminalia chebula Retz extract and its constituents, chebulagic and chebulinic acids. BMC Complement Altern Med. 2017;17(1):110. Published 2017 Feb 14. doi:10.1186/s12906-017-1620-8
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Nalamolu KR, Nammi S. Antidiabetic and renoprotective effects of the chloroform extract of Terminalia chebula Retz. seeds in streptozotocin-induced diabetic rats. BMC Complement Altern Med. 2006;6:17. Published 2006 May 7. doi:10.1186/1472-6882-6-17
  • Gupta, Prakash Chandra. “BIOLOGICAL AND PHARMACOLOGICAL PROPERTIES OF TERMINALIA CHEBULA RETZ. (HARITAKI)- AN OVERVIEW.” (2012).
  • Afshari AR, Sadeghnia HR, Mollazadeh H. A Review on Potential Mechanisms of Terminalia chebula in Alzheimer’s Disease. Adv Pharmacol Sci. 2016;2016:8964849. doi:10.1155/2016/8964849
  • Varma SR, Sivaprakasam TO, Mishra A, et al. Protective Effects of Triphala on Dermal Fibroblasts and Human Keratinocytes. PLoS One. 2016;11(1):e0145921. Published 2016 Jan 5. doi:10.1371/journal.pone.0145921

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.