Ce este libertatea alimentară și cum se poate obține?
Libertatea alimentară este definită ca o stare în care nu este necesar să urmăm o dietă pentru a fi sănătoși. Pentru a ajunge la acest scenariu, trebuie promovate o serie de obiceiuri benefice de-a lungul vieții, pe lângă învățarea despre autocunoaștere.
Vorbim despre o abordare care poate fi folosită pentru a ameliora anumite tulburări de alimentație. Deși obiectivul său nu este pierderea în greutate, poate contribui la reducerea masei grase.
Secretul este menținerea autoreglării în mediul intern și starea de bine. Este necesar să ne îndepărtăm de conceptul clasic de dietă, care poate provoca anxietate.
Libertatea alimentară fără vină
Problema multor diete — în special cele stricte — este că provoacă un puternic sentiment de vinovăție atunci când sunt întrerupte, chiar și pentru o zi. În consecință, nivelul de stres este crescut, ceea ce poate duce la tulburări de alimentație.
Stabilirea unor obiceiuri mai puțin stricte va aduce beneficii multor oameni, mai ales când nu există obiective dure (sportivi profesioniști). Binomul „apetit-sațietate” trebuie tratat corect.
La mulți oameni funcționează bine, dar există diferiți factori care îi pot afecta eficiența. Unul dintre punctele cheie are de-a face cu creșterea cantității de fibre din preparate. Vorbim despre o substanță despre care s-a demonstrat că crește sațietatea și îmbunătățește sănătatea digestivă.
Recomandăm: Cum să-ți crești consumul de fibre
Obiectivul este crearea unei relații sănătoase cu alimentația. Trebuie să vă detașați emoțional de mâncare, cel puțin parțial. Nu consumați un produs doar pentru că este foarte gustos, ci pentru că îndeplinește o funcție importantă în organism.
Este vorba de a mânca doar atunci când există poftă de mâncare, optând pentru alimentele pe care organismul le preferă. Este important să prioritizați produsele proaspete și să minimizați numărul de mese, adaptându-l la programul zilnic.
Necesitatea satisfacerii cerințelor nutriționale
Deși libertatea alimentară are întotdeauna o notă filosofică și de stil de viață, nu trebuie să uităm că organismul are nevoie de anumiți nutrienți în cantități adecvate pentru a funcționa optim. În caz contrar, crește riscul de a dezvolta boli cronice.
Din acest motiv, baza oricărei metode de hrănire trebuie să fie întotdeauna aportul de alimente proaspete. Acestea se remarca prin conținutul mare de vitamine, minerale și elemente cu capacitate antioxidantă.
Sunt relevante substanțele fitochimice prezente în produsele de origine vegetală. Ele sunt capabile să neutralizeze formarea de radicali liberi, așa cum demonstrează un studiu publicat în Infectious Disorders Drug Targets.
În plus, predominanța acestui tip de ingrediente în alimentație va ajuta la controlul mai ușor al binomul apetit-sațietate, menționat mai sus. Veți evita consumul excesiv de aditivi artificiali care, conform dovezilor, afectează sănătatea.
Majoritatea aditivilor sunt considerați siguri. Cu toate acestea, nitriții – prezenți în carnea procesată – sunt legați de boli inflamatorii și cancer.
Contează și hidratarea
În cadrul conceptului de libertate alimentară, hidratarea nu trebuie lăsată deoparte. Cele mai multe lichide sunt permise, dar trebuie să le limitați pe cele care sunt zaharoase sau au un conținut ridicat de substanțe stimulatoare.
Ideal este să prioritizați consumul de apă pentru a compensa parțial pierderile generate prin transpirație și urină. În plus, este indicat să aveți un aport adecvat de electroliți pentru a evita stările de deshidratare.
Descoperiți: Ce sunt electroliții?
Libertatea alimentară, un nou concept de dietă flexibilă
După cum puteți vedea, libertatea alimentară este un tip de dietă flexibilă care acordă prioritate anumitor aspecte psihologice, cum ar fi nevoia de a evita sentimentele de vinovăție. Întrucât nu există restricții dure, nu trebuie să regretați dacă la un moment dat consumați alimente mai puțin sănătoase.
Datorită acestui mod de abordare a dietei, poate fi evitată dezvoltarea tulburărilor de comportament alimentar la persoanele cu predispoziție. Starea de bine depinde de implementarea unui set de obiceiuri sănătoase menținut în timp.
Este clar că modularea nivelului de stres este decisivă, la fel și garantarea unei alimentații optime. Dar nu este singurul aspect important. De exemplu, expunerea frecventă la lumina soarelui nu trebuie neglijată pentru a garanta sinteza optimă a vitaminei D.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Rebello, C. J., O’Neil, C. E., & Greenway, F. L. (2016). Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutrition reviews, 74(2), 131–147. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv063
- Alkadi H. (2020). A Review on Free Radicals and Antioxidants. Infectious disorders drug targets, 20(1), 16–26. https://doi.org/10.2174/1871526518666180628124323
- Song, P., Wu, L., & Guan, W. (2015). Dietary Nitrates, Nitrites, and Nitrosamines Intake and the Risk of Gastric Cancer: A Meta-Analysis. Nutrients, 7(12), 9872–9895. https://doi.org/10.3390/nu7125505