Ce este moda circulară și de ce este o tendință?
Pentru a afla ce este moda circulară, trebuie să analizăm mai întâi cum a funcționat dintotdeauna industria modei.
Producția majorității hainelor pe care le ținem în dulapuri este departe de a fi ecologică. Fabricarea lor implică extragerea și antrenarea de resurse neregenerabile în circuitele de producție, generând o îmbrăcăminte care va fi folosită un sezon și apoi aruncată. Aceasta este ceea ce numim fast fashion (moda rapidă), un model de consum excesiv de haine care nu sunt întotdeauna necesare. Acestea sunt articole de îmbrăcăminte care sunt la modă doar pe podiumuri pentru o perioadă scurtă de timp și care vor fi uitate cu mult înainte ca viața lor utilă să se termine.
Potrivit anumitor studii, 80 de milioane de articole de îmbrăcăminte sunt vândute în fiecare an numai în Spania, iar un singur cetățean spaniol aruncă peste 15 kilograme de haine în aceeași perioadă de timp. Având în vedere aceste cifre – care sunt și mai alarmante dacă luăm în considerare toate țările din lume – a apărut așa-numita modă circulară. Aceasta este o propunere durabilă care urmărește să regândească prezentul și viitorul modei și al întregii industrii textile.
În ce constă? Care sunt beneficiile sale? În articolul următor, îți vom spune tot ce trebuie să știi despre moda circulară.
Ce este moda circulară și prin ce se caracterizează?
Moda circulară face parte dintr-un proiect mult mai ambițios și de anvergură pe care îl cunoaștem ca „economie circulară”. Fundația Ellen Macarthur este o fundație care susține acest model economic durabil alternativ, care câștigă din ce în ce mai mulți adepți. Se bazează pe egalitatea socială, eliminarea deșeurilor și a poluării, utilizarea sustenabilă a produselor pentru a nu le arunca și „regenerarea sistemelor naturale”, după cum explică site-ul fundației.
Scopul este păstrarea produselor în circulație cât mai mult timp posibil prin implementarea conceptului 3R: „reduce, reutilizează, reciclează”. În cazul modei circulare, vorbim despre menținerea articolelor de îmbrăcăminte în stare activă atât timp cât acestea au o viață utilă. În acest fel, atunci când nu le mai putem folosi, le putem întoarce în mediu fără a le polua. În același timp, conceptul promovează utilizarea materialelor durabile fără a provoca daune diverselor ecosisteme.
Pentru a face acest lucru, există cinci factori cheie:
- Materiale care pot fi refolosite
- Energie regenerabilă
- Managementul carbonului
- Managementul resurselor de apă
- Justiție socială
Moda circulară încurajează reciclarea și obținerea materiilor prime din articole de îmbrăcăminte pe care nu le mai putem folosi. Cu ajutorul lor, vom contribui la fabricarea altor produse. Așadar, deșeurile pe care le producem nu provoacă daune mediului.
Vezi și:
Care sunt beneficiile modei circulare?
Vrem să evidențiem câteva dintre beneficiile modei circulare. Indiferent dacă sunt economice, sociale sau personale, toate contribuie pozitiv la sănătatea ecosistemelor.
Achiziționăm articole de îmbrăcăminte de calitate mai bună
Pentru ca un articol de îmbrăcăminte să facă parte din moda circulară, acesta trebuie să fie proiectat și produs pentru a rezista mult mai mult decât articolele de îmbrăcăminte convenționale. Pentru aceasta, trebuie să ținem cont mai ales de materiile prime și de ciclurile de producție. Cu alte cuvinte, sunt articole de îmbrăcăminte de o calitate excepțională.
Contribuim la producția sustenabilă
Chiar și atunci când materialele utilizate sunt naturale, prelucrarea lor nu trebuie să producă poluare. De asemenea, acestea trebuie returnate și reciclate fără a afecta mediul. Exemple de astfel de procese și materiale sunt bumbacul organic, energia regenerabilă și altele. Atunci când cumpărăm îmbrăcăminte cu aceste caracteristici, investim în viitorul mediului.
Toți putem face parte din acest proiect și ne putem aduce contribuția la moda sustenabilă.
Reducem nivelurile de poluare
Nu numai pentru că nu aruncăm hainele pe care nu le mai purtăm, ci și pentru că aceste articole de îmbrăcăminte sunt realizate conform unor practici ecologice, așa cum am menționat mai sus.
Cum poți contribui?
Toată lumea poate contribui la această cauză într-o măsură mai mare sau mai mică. Deși este adevărat că mulți nu și-ar putea permite costurile achiziționării unui articol confecționat conform parametrilor modei circulare, există și alte modalități de colaborare. De exemplu, aruncă o privire la următoarele sugestii.
Upcycling sau reciclare creativă
Aceasta este o propunere în care reciclăm hainele adăugându-le o valoare suplimentară. De exemplu, putem folosi broderii, o aplicație, un imprimeu sau dantelă care schimbă complet aspectul articolului.
De asemenea, includem în acest punct actul de a modifica o haină: de exemplu, transformarea unei rochii într-un costum din două piese sau transformarea unei perechi de blugi într-o fustă. Imaginația și creativitatea sunt nelimitate în acest caz!
Cumpărarea ca investiție și nu grație tendințelor
Dacă avem ocazia să cumpărăm unul dintre aceste articole de îmbrăcăminte, trebuie să-l considerăm o investiție pe termen lung și nu o achiziție pentru un sezon, la care vom renunța ulterior.
Donarea hainelor pe care nu le mai purtăm
Odată cu schimbarea anotimpului, putem lua haine neutilizate și le putem dona către centre de caritate. Desigur, trebuie să fie în stare bună, astfel încât alte persoane să le poată purta o perioadă mai lungă. Mulți oameni vor fi fericiți să primească haine utilizate.
Revânzarea la târguri
Acesta este unul dintre cele mai populare moduri de a participa la circuitul modei circulare. Tot ce trebuie să facem este să vizităm târgurile și să revindem sau schimbăm hainele cu alte persoane cu aceleași caracteristici.
De asemenea, le putem vinde online pe platforme precum Vinted. Este distractiv, ușor și un mod minunat de a da hainelor o viață nouă! De fapt, această cumpărare și vânzare poate fi, de asemenea, foarte profitabilă.
Vezi și:
Moda circulară: un stil de viață
Acest concept a fost creat în 2014 de Anna Brismar, consultant al firmei Green Strategy, în timp ce organiza un eveniment despre moda sustenabilă. De atunci, antreprenorii, precum și producătorii și consumatorii, au fost chemați să participe la acest proces, având o atitudine mai empatică față de planetă.
Moda circulară nu ar trebui să fie doar o tendință, ci o provocare și o filozofie de viață. Dacă o practicăm cu toții, vom ajuta planeta. Ce părere ai?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Chae, Y., & Hinestroza, J. (2020). Building Circular Economy for Smart Textiles, Smart Clothing, and Future Wearables. Materials Circular Economy, 2(1), 1-4.
- Cattermole, A. (2018). How the circular economy is changing fashion. AATCC Review, 18(2), 37-42.
- Haverhals, L. M. (2021). Natural Recycled Super–Fibers: An Overview of a New Innovation to Recycle Cotton. Sustainable Textile and Fashion Value Chains, 23-34.
- Gómez Fernández, R. (2019). Waste en moda: comprometidos con el medio ambiente.
- Beltrán, B. (2019). Economía Circular, ¿ una nueva moda, o una necesidad?. Calidad: Revista mensual de la Asociación Española para la Calidad, (1), 1.
- Pastor Inchauspe, I. (2018). La sostenibilidad de la cadena de suministro de la industria textil. Hacia una teoría de aproximación a la economía circular en el sector de la moda.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.