Ce este o ecografie testiculară și când este necesară?
Scris și verificat de medicul Mariel Mendoza
O ecografie testiculară este un test medical utilizat pentru a obține imagini ale testiculelor și ale țesuturilor înconjurătoare. Se mai numește ultrasunet sau sonografie, deoarece folosește unde sonore de înaltă frecvență. Este o metodă imagistică sigură, simplă, nedureroasă, non-invazivă, care nu necesită o pregătire prealabilă. De asemenea, nu are complicații sau riscuri.
Anatomia zonei
Testiculele fac parte din sistemul reproducător masculin. Funcția lor este de a produce spermă și testosteron, care este hormonul sexual masculin.
Există două testicule situate în scrot, o pungă de țesut care se află sub penis. De obicei, stângul este mai mică decât dreptul. Dimensiunea variază între 4 și 5 cm lungime și 2 până la 3 cm lățime. Volumul normal este de 30 ml.
În zona posterioară a testiculelor, există un tub numit epididim, care este responsabil de depozitarea și transportul spermei. Testiculele sunt conectate la restul corpului prin cordonul spermatic, care conține o arteră, o venă și canalul deferent, prin care sperma circulă de la testicule la uretră.
Ecografia testiculară
Ecografia este o metodă de studiu care utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a produce imagini ale organelor. Sistemul de ultrasunete este format din 3 părți: traductor, unitate de procesare și ecran. Traductorul este un dispozitiv portabil capabil să trimită unde sonore de înaltă frecvență în corp.
Traductorul emite unde sonore și captează reflexia produsă de țesuturi. Acest lucru permite unității de procesare să producă o imagine pe ecran.
În funcție de caracteristicile undelor, imaginea va fi mai mult sau mai puțin strălucitoare. În plus, există opțiunea de a furniza imagini statice sau în mișcare.
Citiți mai mult: Torsiunea testiculară: cauze și simptome
Când se recomandă ecografia testiculară
Medicul poate recomanda o ecografie testiculară din diferite motive. Cele mai importante sunt următoarele:
- O masă din scrot sau testicule este solidă (tumorală) sau plină de lichid (chist)
- Traumă directă asupra scrotului sau testiculului
- Durere sau inflamație a testiculelor
- Infertilitate
- Testicul care nu a coborât
- Circulația sângelui testicular
Procedura cu ultrasunete
Ecografia testiculară nu necesită nicio pregătire prealabilă. Nu există alimente sau lichide interzise înainte de procedură, nici nu este necesară suspendarea administrării vreunui medicament.
În timpul procedurii
Procedura va fi efectuată de un medic specialist sau radiolog. Se face în cabinet sau în secția de radiologie. Durează 20-30 de minute. Pacientul va intra într-o cameră întunecată pentru o mai bună vizualizare a imaginilor. I se va cere să-și scoată îmbrăcămintea din talie în jos.
Pacientul stă întins pe spate, cu picioarele depărtate. În cazul ultrasunetelor testiculare, scrotul trebuie să fie ușor ridicat. Uneori este plasat un prosop în zona inferioară. Ulterior, se aplică un gel pe bază de apă caldă care îi permite traductorului să alunece.
Alunecarea se face cu mișcări înapoi și înainte, variind unghiul. Nu este nimic dureros, dar poate apărea o senzație de presiune. În unele cazuri, există disconfort.
Post procedură
Pacientul poate reveni la activitățile sale obișnuite. Nu necesită timp de recuperare. Rezultatele vor fi observate și analizate de medicul ce a efectuat procedura. Apoi, vor fi trimise trimise medicului curant.
Rezultate posibile ale ecografiei testiculare
Anomaliile constatate pot varia. Este posibil să se detecteze o infecție testiculară, un chist benign, o torsiune testiculară, o tumoră, un hidrocel, o epididimită sau un spermatocel.
În cazul prezenței unei mase testiculare, dacă aceasta are un conținut lichid (chist), este benignă. În cazul conținutului solid (tumoare), trebuie excluse procesele maligne.
Torsiunea testiculară apare atunci când cordonul spermatic se răsucește și nu permite curgerea sângelui către testicule, creând o afecțiune medicală urgentă care poate provoca moartea țesuturilor. Se manifestă prin dureri de intensitate puternică și se tratează chirurgical.
Epididimita sau inflamația epididimului poate provoca o masă testiculară, durere și inflamație. Hidrocelul este cauzat de acumularea de lichid în țesutul care acoperă testiculul. Spermatocelul generează o masă testiculară nedureroasă, plină cu lichid seminal.
Testiculele necoborâte se găsesc la bebeluși după vârsta de 6 luni. În general, ele nu manifestă alte simptome decât absența testiculului în punga scrotală.
Dilatarea venelor testiculare se numește varicocel. Apar dureri testiculare, atrofie sau sterilitate.
Ecografie testiculară: limitări
Ecografia testiculară este utilă pentru găsirea anomaliilor, cum ar fi masele scrotale sau testiculare. Dar nu permite întotdeauna un diagnostic exact, deoarece nu arată care este tipul de țesut al masei.
Imaginile fluxului sanguin nu sunt întotdeauna fiabile. În cazul testiculelor absente, acestea nu pot fi găsite dacă sunt intra-abdominale, deoarece gazele intestinale blochează vederea.
În orice caz, ecografia testiculară este o metodă de analiză nedureroasă, non-invazivă, ușor accesibilă și fără riscuri. Acest lucru justifică utilizarea ei în diagnosticul anomaliilor din testicule și țesuturile adiacente.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Rodríguez, R. Mayayo, T. Lennie, A. Sanz, E. Arias, F. García, R. Ecografía testicular. Arc. Esp. Urol., 59,4(441-454), 2006.
- Tovar, M. Parlorio, E. Hernández, L. Carrillo, M. Solano, A. et al. La física en la ecografía.: Aplicaciones. Seram, 2018. Disponible en: https://piper.espacio-seram.com/index.php/seram/article/view/1578.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.