Ce este o lobectomie pulmonară?
O lobectomie pulmonară este o procedură chirurgicală efectuată pentru a îndepărta un lob pulmonar. Lobii sunt diviziuni naturale ale unui organ. În plămânul stâng sunt doi lobi și în cel drept sunt trei.
Această intervenție chirurgicală se efectuează atunci când există un cancer sau o leziune localizată. Lobectomia pulmonară se efectuează sub anestezie generală, iar scopul este îndepărtarea țesutului bolnav.
Uneori, o lobectomie pulmonară este minim invazivă, ceea ce înseamnă că necesită doar câteva incizii. Alteori, necesită o incizie mare în lateral, numită toracotomie.
Ce este o lobectomie pulmonară?
Lobectomia pulmonară se poate face numai dacă problema afectează o zonă limitată a plămânului. Prin îndepărtarea acelei zone afectate, restul țesutului sănătos va permite plămânului să continue să funcționeze.
În majoritatea cazurilor, acest tip de intervenție se face prin toracotomie. Aceasta este o intervenție chirurgicală deschisă a toracelui, în care se face o incizie la nivelul lobului afectat.
Uneori, asistența video este utilizată pentru rezultate mai bune. Se fac trei sau patru incizii mici în loc de una mare. Cu această tehnică, medicul poate să vadă organele interne, iar îndepărtarea zonei bolnave se face cu instrumente mici care sunt introduse în cavitatea toracică.
În ce cazuri se folosește?
Lobectomia pulmonară este recomandată atunci când este detectată o problemă care este localizată într-un lob al plămânului. În multe cazuri, este utilizată pentru a trata cancerul, atât timp cât acesta nu s-a răspândit.
Pe lângă cancer, problemele care pot fi tratate printr-o lobectomie pulmonară includ următoarele:
- Tuberculoza pulmonară – Aceasta este o infecție cronică produsă de bacterii.
- Abces pulmonar – Apare atunci când se formează o zonă de puroi în plămân. Dacă nu răspunde la tratamentul conservator, va trebui îndepărtat lobul.
- Emfizemul pulmonar: Apare atunci când fibrele elastice ale plămânilor se rup. Acest lucru face respirația dificilă.
- Tumoră benignă: Apare o masă necanceroasă care poate apăsa pe un vas de sânge important și poate afecta alte organe din apropiere.
- Infecție cu drojdie: Poate duce la o afecțiune gravă.
Recomandăm: Remedii naturale pentru detoxifierea plămânilor
Pregătirea pentru operație
Poate fi paradoxal, dar efectuarea unei lobectomii pulmonare necesită ca plămânii să fie cât mai sănătoși. Pentru a se asigura că o persoană este aptă să se supună acestei intervenții chirurgicale, medicul poate prescrie unul sau mai multe dintre următoarele teste:
- Analize de laborator: sânge și urină.
- CT: pentru a explora anatomia plămânilor și boala în sine.
- Stadializarea: se face pentru a determina stadiul unui cancer. Poate include ultrasunete endobronșice, tomografie cu emisie de pozitroni sau imagistica prin rezonanță magnetică nucleară.
- Evaluare cardiacă: pentru a vedea dacă inima este capabilă să tolereze intervenția chirurgicală.
- Evaluarea funcției pulmonare: pentru a vedea dacă plămânul va suporta îndepărtarea unui lob.
Este posibil ca după efectuarea acestor teste să fie recomandat un program de reabilitare pulmonară în vederea realizării lobectomiei cu succes. De asemenea, se recomandă renunțarea la fumat cu cel puțin 3 săptămâni înainte de intervenție.
Pacientul are nevoie de ajutor la domiciliu în primele câteva săptămâni după operație. De asemenea, trebuie să adopte o dietă sănătoasă. Nu poate mânca sau bea nimic cu 8 până la 12 ore înainte de lobectomia pulmonară.
Cum se efectuează lobectomia pulmonară?
Lobectomia pulmonară necesită spitalizare. Pacientului i se cere să-și scoată îmbrăcămintea și să îmbrace un halat chirurgical. Se va întinde apoi pe o masă, unde îi va fi pusă o perfuzie.
După aplicarea anesteziei generale, se introduce un tub în gât, iar pacientul este conectat la un respirator mecanic. Un cateter este, de asemenea, introdus în vezică.
Lobectomie pulmonară deschisă
Această tehnică este cunoscută și sub numele de toracotomie. Se face o incizie în partea laterală a pieptului, care variază de la 7,5 la 20 cm. Tăietura se face în spate, sub omoplat și se extinde în lateral, sub axilă. Lobul este apoi îndepărtat.
Procedura poate dura între 1,5 și 4 ore. Înainte de a închide incizia, chirurgul plasează unul sau mai multe tuburi de drenaj în cavitatea toracică, astfel încât excesul de lichid sau aer să fie expulzat.
Lobectomie pulmonară CTAV
Aceasta este cunoscută sub numele de chirurgie toracoscopică asistată video. Chirurgul face două până la patru incizii în peretele toracic, de până la 3 cm lungime. Apoi, introduce prin ele un toracoscop, care este un tub subțire, rigid, cu o cameră specială și lumină.
De asemenea, sunt introduse și alte instrumente mici pentru a îndepărta lobul. Medicul va vedea interiorul corpului pe un ecran și în acest fel va îndepărta zona afectată.
Lobectomie pulmonară asistată
Această variantă este cunoscută sub numele de chirurgie toracoscopică asistată de robot. Procedura este similară cu cea anterioară, dar, în acest caz, se folosește o cameră 3D HD.
Instrumentele chirurgicale sunt manevrate de robot. Chirurgul le dirijează printr-o consolă. Această procedură garantează o mai mare precizie.
Recuperare și îngrijire
După operație, pacientul trebuie să petreacă câteva ore într-o sală de recuperare. La trezire, primește analgezice. Uneori se face și o radiografie pentru ca medicul să se asigure că plămânii sunt în regulă.
Ulterior, pacientul trebuie să învețe să respire profund pentru ca plămânii să se extindă din nou. Acest lucru este însoțit de un aport de oxigen.
Odată ajuns acasă, va continua exercițiile de respirație și va crește treptat activitatea fizică. De asemenea, este important să evite fumul, gazele chimice, poluarea și infecțiile respiratorii.
Recomandăm: 4 remedii naturiste pentru întărirea plămânilor în mod eficient
Riscuri
Riscurile variază în funcție de vârstă, problema care dă naștere necesității intervenției chirurgicale și starea anterioară de sănătate. Principalele sunt următoarele:
- Infecții
- Sângerare
- Pneumotorax, când aerul se acumulează în spațiul pleural și duce la colapsul plămânului
- Empiem sau puroi acumulat
- Revărsat pleural, când se produce acumularea de lichid în spațiul dintre plămâni și cavitatea toracică
Recuperarea după o lobectomie pulmonară are succes numai atunci când instrucțiunile medicului sunt respectate cu exactitate. Activitatea fizică poate provoca disconfort, dar este necesară recăpătarea funcției pulmonare adecvate.
În cazuri rare, apar probleme precum ritmul neregulat al inimii, cheaguri la nivelul picioarelor sau așa-numitul sindrom posttoracotomie, care produce durere cronică în zonă. Orice anomalie trebuie comunicată medicului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Muñoz, J., Méndez, F., Misticone, S., & Ojea, S. (1999). Evaluación de la función pulmonar en adultos fumadores asintomáticos. Gac. méd. Caracas, 61-7.
- Kuzmar, I., Giraldo-Ospina, C. E., González-Ramos, D., Betancur-Pulgarin, C. L., Acevedo-Osorio, G. O., & Rua-Salas, G. R. (2017). Efectos de la rehabilitación pulmonar en pacientes con epoc/asma: una revisión sistemática.
- Soto Flores, Stubert. “Síndrome de dolor postoracotomía.” (2014).
- Tarrado, X., Castañón, M., Olivares, M., García-Núñez, B., Vancells, M., Muñoz, E., & Ribó, J. M. (2010). Lobectomía toracoscópica: experiencia inicial. Cir Pediatric, 23, 111-114.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.