Ce este retrognația mandibulară și care este tratamentul acesteia?
Retrognația mandibulară este o deformare dentară și facială frecventă. Cuvântul retrognația provine din latinescul retro, care înseamnă „înapoi” și din grecescul gnathos, care înseamnă „maxilar”. Patologia constă într-o nealiniere între mandibulă și osul maxilar.
În cele mai multe cazuri, osul maxilarului nu se dezvoltă suficient. Din acest motiv, mandibula este situată posterior, mai înapoi decât în mod normal. Profilul persoanei afectate este în mod evident modificat.
Problema acestei malformații este faptul că nu afectează pacientul doar la nivel estetic, ci poate duce la o serie de complicații dentare și de sănătate. Mai jos, vă vom spune în ce constă, care sunt posibilele sale cauze și ce tratamente sunt disponibile pentru retrognația mandibulară.
Ce este retrognația mandibulară?
Retrognația mandibulară este o malformație osoasă. Există o discrepanță între dimensiunea osului maxilar și cea a osului mandibular. Prin urmare, oasele nu sunt aliniate corect.
Nici rândurile de dinți nu se potrivesc între ele. Mandibula este „în spatele” maxilarului. Potrivit unui articol publicat de Clinica dentară Everest, este unul dintre tipurile de malocluzie dentară care tinde să provoace probleme legate de mușcătură și estetica facială.
Poate apărea pentru că maxilarul se dezvoltă mai mult decât în mod normal sau, dimpotrivă, pentru că mandibula este subdezvoltată. Poate fi chiar o combinație a ambilor factori. Partea inferioară a feței are o formă concavă.
Descoperiți: Cele mai frecvente probleme dentare la adolescenți
Simptome asociate cu această patologie
Retrognația mandibulară afectează semnificativ chipul din punct de vedere estetic. După cum explică o publicație a Institutului Maxilofacial, există o relație anormală între oasele maxilare și cele mandibulare. Acest lucru face ca trăsăturile feței să nu fie armonioase.
Dinții superiori trec peste dinții inferiori și maxilar. Din profil, bărbia este deprimată și nu există proiecție mandibulară. Toate acestea pot duce la probleme la nivelul stimei și al încrederii în sine.
Printre altele, persoanele afectate au dificultăți la mestecare și probleme dentare. Afectarea articulației temporomandibulare este frecventă, așa cum vom explica mai târziu.
Care este cauza retrognației mandibulare?
Această patologie apare adesea în timpul dezvoltării sau creșterii. Cu toate acestea, poate apărea în orice moment al vieții, deși acest caz este mai rar. Pentru a înțelege de ce apare, este important să înțelegeți cum se dezvoltă în mod normal maxilarul.
Potrivit StatPearls, maxilarul începe să se osifice în timpul celei de-a șasea săptămâni de sarcină. Condilul mandibulei este partea care se unește cu craniul prin articulația temporomandibulară. Acesta se dezvoltă mai târziu, în jurul a zece săptămâni de gestație.
Treptat, mandibula crește înainte și în jos, simultan cu formarea condilului. Dezvoltarea deplină este atinsă în jurul vârstei de 17 sau 18 ani la femei. La bărbați, poate ajunge la 20 de ani.
La persoanele care au retrognație mandibulară, această creștere se oprește mult prea devreme. Din acest motiv, mandibula este deplasată înapoi și nu poate fi aliniată cu maxilarul. De asemenea, se poate întâmpla ca osul maxilarului să se dezvolte mai repede decât în mod normal.
Când patologia apare în viața adultă, cauzele sunt diferite. Traumele severe ale maxilarului sau ale articulației temporomandibulare pot restricționa creșterea. Și intervențiile chirurgicale la nivel cranian se află pe lista de cauze.
Posibile complicații
Această patologie poate genera complicații grave, dincolo de problemele estetice. De exemplu, unii bebeluși încep să se confrunte cu probleme încă de la naștere. Nealinierea dintre cele două oase împiedică prinderea corectă a mamelonului mamei. În consecință, hrănirea devine dificilă și apar probleme de malnutriție.
Faptul că oasele nu se potrivesc corespunzător înseamnă că nici rândurile dentare nu se potrivesc. Alinierea dinților permite mestecarea și zdrobirea alimentelor. Prin urmare, mușcatul și mestecatul devin dificile.
De asemenea, pe măsură ce anii trec, dinții tind să se strâmbe sau să se deplaseze. Persoanele cu retrognație mandibulară prezintă adesea tulburări ale articulației temporomandibulare. Tensiunea acumulată în maxilar și articulație provoacă spasme musculare și dureri severe de maxilar și cap.
O altă complicație frecventă este apneea obstructivă în somn. Problemele de respirație pot duce la sufocare pe timp de noapte. Aceste episoade afectează drastic odihna.
Tratamente disponibile pentru retrognația mandibulară
Retrognația mandibulară necesită tratament. Mai întâi, este necesar un diagnostic adecvat. Examenul fizic este, de obicei, suficient. Testele suplimentare sunt efectuate pentru a confirma diagnosticul.
Radiografiile sunt esențiale. Cea mai utilizată este radiografia cefalometrică laterală. Aceasta afișează craniul și dimensiunile acestuia. De asemenea, medicii studiază unghiul, lungimea și relația maxilarului cu restul scheletului facial.
Dacă este un caz ușor și puțin simptomatic, tratamentul nu este necesar.
Tratament la bebeluși și copii
Tratamentul retrognației la sugari și copii se bazează pe utilizarea ortodonției. Aceștia sunt în creșterea, așadar se încearcă oprirea creșterii maxilarului. Pentru a face acest lucru, se folosește un fel de ham care exercită presiune asupra acestuia.
Nu există nicio modalitate de a stimula creșterea mandibulei. Ortodonția poate avea rezultate foarte bune în cazurile ușoare sau moderate. Cazurile severe necesită adesea tratament suplimentar în adolescență sau la vârsta adultă.
Citiți mai mult: Ortodonția la copii: tot ce trebuie să știi
Tratament la adolescenți și adulți
Când creșterea se oprește, este foarte dificil să se obțină rezultate bune doar prin ortodonție. Această tehnică poate fi folosită atunci când problema este doar dentară. Ortodonția urmărește să corecteze alinierea sau ocluzia dinților, dar nu și forma maxilarului.
Mulți pacienți doresc să-și corecteze trăsăturile. Dacă problema dentară a fost deja corectată, se poate recurge la o mentoplastie.
Cazurile severe asociate cu probleme precum apneea în somn necesită o intervenție chirurgicală. Aceasta constă în intervenția pe osul maxilar sau mandibular. Medicii încearcă reconstrucția pentru a obține o aliniere exactă.
Retrognația mandibulară nu este doar ceva estetic
Retrognația mandibulară este o problemă care face ca mandibula să fie într-o poziție anormală. Aceasta este mai înapoi decât în mod normal. Prin urmare, profilul pacientului prezintă o bărbie înfundată cu o formă concavă.
Problema este că această afecțiune poate genera complicații. De exemplu, este asociată cu tulburări ale articulației temporomandibulare și apnee obstructivă în somn. Prin urmare, este esențial ca deformarea să fie corectată cât mai curând posibil.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- A Beginners Guide to Lateral Cephalometric Radiographs. (2015). Dental Protection. https://www.dentalprotection.org/uk/articles/a-beginners-guide-to-lateral-cephalometric-radiographs
- Clase II o Retrognatia Mandibular» Cirugía Ortognática – Instituto Maxilofacial. (2021, 1 marzo). Instituto Maxilofacial. https://www.institutomaxilofacial.com/es/tratamiento/cirugia-ortognatica-retrognatia-mandibular-clase-2/#:~:text=La%20retrognatia%2C%20del%20lat%C3%ADn%20retro,hacia%20la%20parte%20posterior%20de
- Harris, W. C. (2022, 1 mayo). Facial Chin Augmentation. StatPearls – NCBI Bookshelf. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554506/
- Jenzer, A. C. (2023, 20 enero). Retrognathia. StatPearls – NCBI Bookshelf. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538303/
- VAsquez, C., & VAsquez, C. (2022). Mandíbula retraída o retrognatismo. Clínica Dental Everest. https://clinicaeverest.cl/mandibula-retraida-o-retrognatismo-causas-y-tratamientos/
- Sanz-Cortes, M., Gómez, O., & Puerto, B. (2018). Micrognathia and Retrognathia. En Obstetric Imaging: Fetal Diagnosis and Care (Second Edition). https://doi.org/10.1016/b978-0-323-44548-1.00068-1
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.