Ce este rotația jucăriilor? 5 sfaturi despre cum să o faci
 

Ce este rotația jucăriilor? 5 sfaturi despre cum să o faci

Rotația jucăriilor îi ajută pe copii să se familiarizeze cu mai multe obiecte și să le prețuiască. De asemenea, promovează mai multe abilități, cum ar fi atenția și creativitatea.
Ce este rotația jucăriilor? 5 sfaturi despre cum să o faci
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 31 ianuarie, 2023

Rotația jucăriilor presupune ca acestea să fie oferite copilului periodic. Acest lucru îi permite să aibă acces parțial la elementele preferate, facilitându-i deciziile și promovând ordinea.

Această strategie este potrivită pentru copiii care au un număr mare de elemente de joacă. Uneori au atât de multe, încât își pierd interesul foarte repede și nimic nu îi satisface cu adevărat. Prin rotirea jucăriilor, copilul experimentează mai des sentimentul de noutate.

Copiii își pierd adesea interesul pentru jucării. Le folosesc o vreme și apoi spun că sunt plictisitoare. Acest lucru duce la noi achiziții, dar nu împiedică repetarea ciclului. Grație rotației jucăriilor, această situație este gestionată mai inteligent.

Rotația jucăriilor: ce este?

Copil care se joacă cu un lego
Strategia de rotație a jucăriilor ajută la prevenirea apariției plictiselii.

Rotația jucăriilor este o strategie educațională care constă în limitarea numărului de jucării la care copilul are acces într-o anumită perioadă de timp. În acest fel, copilul poate să profite la maxim de perioada de joacă.

Universitatea din Toledo a realizat un studiu care arată importanța rotației jucăriilor. Cercetătorii au ales un grup de 36 de copii. Aceștia s-au jucat într-o cameră timp de o jumătate de oră. Unii dintre ei au primit 4 jucării, iar alții au primit 16.

Copiii cu mai puține jucării au dat dovadă de mai multă creativitate și concentrare și au petrecut de două ori mai mult timp căutând noi moduri de a interacționa cu fiecare jucărie. Copiii cu mai multe articole de joacă au fost mai distrași în timpul activității. Concluzia? Adesea, mai puțin înseamnă mai mult.

5 sfaturi pentru a implementa cu succes rotația jucăriilor

Rotația jucăriilor se bazează pe ideea că pe măsură ce numărul de jucării scade, atenția crește. De asemenea, acest lucru generează o mai mare ordine materială și mintală. Deci, cum poți aplica această strategie?

1. Observă

Acest prim sfat se bazează pe îndrumările Mariei Montessori. Observația este de mare importanță. Înainte de a începe rotația jucăriilor, observă atent comportamentul copilului.

Vezi care sunt jucăriile care atrag cel mai mult copilul și cele care nu trezesc interes. De asemenea, analizează modul în care copilul interacționează cu mediul său și abilitățile pe care le dezvoltă. Acest lucru va fi o bază solidă pentru alegerea jucăriilor.

2. Organizează spațiul

În funcție de nevoile și interesele copilului, trebuie să existe un spațiu curat pentru jucării. Cel mai bine este să aduni mai întâi toate obiectele de joacă ale copilului într-un singur loc. Apoi, aruncă-le pe cele care sunt incomplete sau nu mai sunt utile.

De asemenea, lasă deoparte acele jucării pe care copilul nu le mai folosește, fie pentru că nu-i plac, fie pentru că nu mai sunt potrivite vârstei lui. Următorul pas este să aloci un spațiu specific pentru elementele de joacă la care va avea acces copilul. Este și mai bine dacă acesta este împărțit în compartimente.

3. Selectează

Al treilea sfat pentru rotația jucăriilor este unul dintre cele mai importante. Constă în realizarea unei selecții a jucăriilor care vor fi lăsate la îndemâna copilului. Cel mai bine este să le clasifici pe categorii: cărți, jucării de construcție, puzzle-uri, jocuri de mișcare, instrumente muzicale, etc.

Redu fiecare grup la minim. De câte puzzle-uri are nevoie cu adevărat copilul? Câte jocuri de mișcare folosește? Cel mai bine este să le lași doar pe cele care îi plac cel mai mult copilului sau pe cele care sunt utile în fiecare categorie. Celelalte jucării trebuie depozitate într-un mod ordonat.

4. Prezintă modificările

Când totul este sortat și ordonat, este timpul să prezenți rezultatele copilului. Este o idee bună să-i spui unde se află fiecare dintre jucăriile sale și să-i spui să le pună înapoi la locul lor după ce le folosește.

Jucăriile rămase trebuie puse într-un loc la care copilul nu are acces. Daca le vede continuu, le va cere din nou. Dacă nu le vede, va uita de ele. Când le va primi din nou, va fi surprins.

5. Creează un program

Ideea este de a crea un program de rotație a jucăriilor. Stabilește cât de des vei face o schimbare a elementelor de joc. Asta înseamnă că jucăriile care i-au rămas micuțului vor fi schimbate cu unele dintre cele depozitate.

Care este frecvența potrivită? La copiii mai mici, cel mai bine este să se rotească în fiecare lună. La copiii mai mari, la fiecare două sau trei luni. În orice caz, dacă trec mai multe săptămâni fără ca cel mic să folosească o jucărie, schimbați-o cu un articol mai atractiv.

Beneficii și recomandări

Copil care este de acord cu rotația jucăriilor
Rotația jucăriilor poate ajuta copilul să-și dezvolte concentrarea și creativitatea.

Este important ca părinții să fie foarte flexibili atunci când vine vorba de aplicarea rotației jucăriilor. Nu este vorba de a priva copilul de ceea ce îi place sau de a-l forța să fie disciplinat.

Dacă trebuie să modifici selecția mai devreme decât era planificat sau să reduci perioada de rotație, nu este nicio problemă. Fiecare copil își stabilește propriul ritm. Ceea ce nu este recomandat este să faci schimbări prea des, deoarece acest lucru este contraproductiv.

Unele dintre beneficiile rotației jucăriilor sunt următoarele:

  • Crește concentrarea.
  • Crește potențialul de atenție susținută.
  • Încurajează imaginația.
  • Stimulează creativitatea.
  • Oferă un sentiment de noutate în mod regulat.
  • Promovează ordinea.
  • Facilitează colectarea și depozitarea jucăriilor.

Rotirea jucăriilor ajută copilul să aibă o experiență de joc mai plăcută

Rotația jucăriilor este o strategie excelentă pentru a ajuta copilul să aibă o experiență de joc mai profundă și mai satisfăcătoare. Această strategie poate fi completată cu un schimb de jucării o dată sau de două ori pe an. Părinții pot să schimbe aceste obiecte de joc cu alți părinți, temporar sau permanent. Acest lucru va spori sentimentul de noutate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Spino, C. (2017, 14 diciembre). Fewer toys lead to richer play experiences, UT researchers find | UToledo News. UToledo News | The University of Toledo News. Recuperado 25 de septiembre de 2022, de https://news.utoledo.edu/index.php/12_18_2017/fewer-toys-lead-to-richer-play-experiences-ut-researchers-find.
  • Migliorini, L., Cardinali, P., & Rania, N. (2011). La cotidianidad de lo familiar y las habilidades de los niños. Psicoperspectivas, 10(2), 183-201.
  • Ramos, Y. H. T., Villena, V. R., & Fernández, S. F. T. (2016). Los juguetes como medio de desarrollo del niño de la primera infancia. Atenas, 1(33).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.