Ce este și care sunt utilizările lipoterapiei? - Doza de Sănătate
 

Ce este și care sunt utilizările lipoterapiei?

Ce este lipoterapia și la ce servește? Mulți au noțiuni preconcepute eronate despre această tehnică. De fapt, lipoterapia nu înseamnă pierderea în greutate, ci mai degrabă reducerea grăsimii corporale. Îți vom spune mai multe în articolul de mai jos.
Ce este și care sunt utilizările lipoterapiei?
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ce este și care sunt utilizările lipoterapiei? Lipoterapia este un tratament care a fost descoperit pentru prima dată la începutul anilor 1980 în Italia. De-a lungul anilor, tehnica s-a îmbunătățit foarte mult și este acum o opțiune pentru reducerea grăsimii corporale la nivel local fără intervenție chirurgicală.

Lipoterapia are sprijinul studiilor clinice, iar oamenii de știință i-au urmărit efectele. Nu există însă o mulțime de studii științifice despre lipoterapie, în special despre efectele sale pe termen lung.

Unul dintre studiile existente pe această temă este o investigație publicată de Dermatologic Surgery. Acest studiu subliniază că, în funcție de componentele pe care tehnicienii le injectează, această tehnică poate avea rezultate pozitive. Cu toate acestea, articolul afirmă, de asemenea, că sunt necesare mai multe cercetări pe subiect.

În același timp, un alt studiu apărut în Jurnalul European de Medicină Estetică și Dermatologie oferă asigurări că lipoterapia este sigură și eficientă. De aceea, tehnica este utilizată adesea, deși ar trebui efectuată doar de medicii specializați.

Ce este și care sunt utilizările lipoterapiei?

Femeie care își măsoară talia

Această tehnică implică microinjectarea unei soluții care slăbește și dizolvă grăsimea treptat. Ideea este de a o transforma în substanțe mai mici și mai puțin complexe. În acest fel, se poate dizolva prin mecanismele naturale ale corpului, iar sistemul limfatic o poate elimina treptat.

Obiectivul lipoterapiei nu este pierderea în greutate. Mai degrabă, scopul este de a acționa direct asupra grăsimilor acumulate, pe care organismul nu le poate elimina altfel. Odată ce un tehnician aplică injecțiile și întotdeauna cu aprobarea medicului, pacienții trebuie să facă mișcare și să adopte o dietă echilibrată. Acest lucru va facilita dizolvarea și eliminarea grăsimilor.

Câte ședințe de lipoterapie sunt necesare?

Numărul de sesiuni necesare va depinde de fiecare pacient. Cu toate acestea, în medie, pacienții vor avea nevoie de trei până la cinci ședințe. Mai mult, este important să se ia în considerare ce zone ale corpului vor fi supuse tratamentului și cât de multă grăsime s-a acumulat pe acestea.

Efecte secundare

Efectele secundare sunt minime atunci când vine vorba de lipoterapie. Cu toate acestea, sunt posibile următoarele reacții adverse:

  • Umflături și vânătăi: Aplicarea injecțiilor produce o reacție la nivelul pielii. În funcție de sensibilitatea fiecărui pacient, vânătăile pot fi mai mici sau mai mari.
  • Durere: În mod logic, injecțiile provoacă durere. Cu toate acestea, durerea este temporară și poate scădea la sesiunile ulterioare.

În cazul femeilor, experții nu recomandă acest tratament chiar înainte sau după menstruație, deoarece poate produce un mare sentiment de disconfort.

Deci, este sigură?

Lipoterapia este un proces relativ „nou”, iar experții nu pot vorbi încă despre efectele sale pe termen lung. Este considerată o procedură estetică sigură. Produsele pe care le folosește reprezintă o combinație de enzime, vitamine și o doză foarte mică de medicamente.

Este posibilă dezvoltarea unei reacții alergice la aceste medicamente, ca în orice alt tratament. De aceea, pacienții trebuie să informeze specialistul dacă au alergii cunoscute la medicamente. Același lucru este valabil dacă suferă de orice tulburări metabolice.

Utilizările lipoterapiei: ce părți ale corpului poate trata

În general, acest tratament este eficient pentru eliminarea grăsimilor acumulate în următoarele zone:

  • Șolduri și coapse
  • Abdomenul superior și inferior
  • Brațe și antebrațe
  • Spate
  • Bărbie dublă și gât
  • Genunchi și picioare

Mai mult, lipoterapia poate ajuta și la tratarea următoarelor afecțiuni:

  • Adipomastie: Determină creșterea glandelor mamare din cauza grăsimii acumulate la bărbații obezi.
  • Celulită: Utilizarea acestei tehnici pentru tratarea celulitei poate fi deranjantă. Este posibil ca acest disconfort să scadă prin aplicarea unei creme anestezice înainte de injecții.
  • Retracția pielii.
  • Diformități în aspectul pielii după liposucție. În anumite situații, lipoterapia poate fi folosită după o intervenție chirurgicală plastică pentru a mobiliza grăsimea.

Când pot pacienții să-și reia activitatea normală?

În funcție de zona corpului supusă tratamentului, pacienții își pot relua activitatea normală imediat după ședința de tratament. Desigur, acest lucru trebuie discutat cu profesionistul responsabil de tratament.

Pacienții cu tratamente faciale pot prezenta umflături, ceea ce înseamnă că vor fi nevoiți să petreacă trei sau patru zile acasă. În mod normal, durerea și umflăturile dispar după aproximativ o săptămână, dar inflamația poate dura mai mult.

Dacă ai întrebări, discută cu medicul specialist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Carvajal, C. (2015). Tejido adiposo y obesidad. Medicina Legal de Costa Rica.
  • Miguelsanz, J. P., Parra, W. C., Moreiras, G. V., & Garaulet, M. (2010). Distribución regional de la grasa corporal. Uso de técnicas de imagen como herramienta de diagnóstico nutricional. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/nh.2010.25.2.4406
  • Arriagada S., J. (2016). Buenas prácticas en cirugía estética: algunas consideraciones desde la bioética. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2016.01.014
  • Nassab, R. (2015). The evidence behind noninvasive body contouring devices. Aesthetic Surgery Journal. https://doi.org/10.1093/asj/sju063
  • ROTUNDA, A.M. and KOLODNEY, M.S. (2006), Mesotherapy and Phosphatidylcholine Injections: Historical Clarification and Review. Dermatologic Surgery, 32: 465-480. doi:10.1111/j.1524-4725.2006.32100.x

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.