Ce este și cum se aplică pudra bronzantă?
 

Ce este și cum se aplică pudra bronzantă?

O aplicare corectă a pudrelor bronzante poate evidenția atributele pielii. Vă spunem cum să utilizați acest produs și care sunt avantajele sale!
Ce este și cum se aplică pudra bronzantă?

Ultima actualizare: 12 martie, 2023

A avea o piele bronzată, sănătoasă și uniformă este o dorință a multor oameni la sosirea verii. Pentru a realiza acest lucru, mulți se supraexpun la razele UV sau la solar, obiceiuri asociate cu multe efecte dăunătoare. Pudrele bronzante sunt o alternativă mai sigură. Ce este și cum se aplică pudra bronzantă?

Acest produs are capacitatea de a închide culoarea pielii. Se aplică pe față, umeri și piept pentru a obține un efect de bronzare. Dacă este aplicat subtil, aspectul este foarte natural.

Ce este pudra bronzantă?

Pudrele bronzante sunt produse cosmetice menite să imite bronzul natural al pielii. Prin urmare, se folosesc în lunile de vară, când expunerea la soare este mai frecventă. Totuși, pudrele bronzante sunt un produs care poate fi aplicat în orice perioadă a anului.

În prezent, mulți optează pentru aplicații subtile, pentru a obține un efect natural și nu un ton portocaliu exagerat.

Există tehnici care pot accentua sau atenua anumite trăsături faciale. De exemplu, pudra bronzantă rafinează nasul și evidențiază pomeții sau conturul buzelor.

Acest produs are scop estetic. Nu este nevoie să folosiți metode agresive, precum solarul, pentru a obține un bronz frumos.

Pudră bronzantă
Pudrele bronzante oferă un aspect auriu fără expunerea pielii la soare sau la solar.

De ce să folosiți pudră bronzantă?

Oamenii încearcă să-și bronzeze pielea în diverse moduri. Uneori, recurg la expunerea exagerată la soare și evită îngrijirea fundamentală, cum ar fi utilizarea de protecție solară. Alteori, soluția este solarul, cu impact negativ asupra sănătății pielii.

Un studiu publicat în Costa Rican Journal of Public Health evidențiază relația directă pe care solarele o au cu cancerul de piele. În plus, indică faptul că riscul de melanom crește cu 75% la persoanele sub 30 de ani.

Pudrele bronzante au ca principal ingredient activ dihidroxiacetona sau DHA, care duce la colorarea pielii. Deși nu dăunează pielii, excesul poate provoca iritații sau alergii. Persoanele cu pielea sensibilă ar trebui să fie deosebit de atente. Nu uitați că produsele de bronzare nu au nicio funcție de protecție UV.

Cum se aplică pudra bronzantă?

Aceste pudre se aplică în primul rând pe față. Pot fi folosite și pe umeri și piept, deoarece acestea sunt adesea zone expuse privirii. Există multe moduri de a le aplica. Prin accentuarea pudrelor în anumite puncte strategice, se reușește accentuarea sau îmblânzirea anumitor trăsături ale feței.

Tipuri de pensule

Aveți nevoie de o pensulă de dimensiuni mari pentru a aplica pudra și a o distribui uniform. Se recomanda folosirea unei pensule conice și pufoase.

Alegerea nuanței potrivite

Există numeroase opțiuni pentru toate tipurile de piele. În general, obiectivul produsului este acela de a genera senzația de bronz natural și nu de strălucire artificială. Se recomandă alegerea unui ton de două ori mai închis decât culoarea pielii.

  • Piele deschisă. Pudrele de culoarea caisei sau aurii arată bine pe acest tip de ten.
  • Piele închisă la culoare. În acest caz, alegeți pudrele maro.
  • Piele palidă. Pentru tenul gălbui, se recomandă pudrele bronzante maro deschis și ocru.
  • Piele roz. Nuanțele de maro deschis favorizează tenul roz.
  • Pudre satinate. Acestea generează un efect natural și ascund ridurile.
  • Pudre mate. Nu trebuie aplicate pe pielea uscată.

Pași de bază pentru aplicarea pudrei bronzante

Distribuția corectă a acestui produs se realizează prin formarea unui „3” pe față. Începeți din partea laterală a frunții, deasupra tâmplei și aproape de scalp. Apoi, trebuie să coborâți până la pomeți, formând o linie curbă.

Din acel punct, trebuie să coborați spre mandibulă, desenând din nou o linie curbă. În acest punct, aplicați puțin mai mult produs. Deși este o tehnică eficientă pentru majoritatea fețelor, este mai potrivită pentru formele alungite.

Greșeli frecvente la utilizarea pudrei de bronzare

Există o serie de practici care ar trebui evitate pentru a obține un bronz natural:

  • Evitați aplicarea pudrei pe toată fața. Folosiți tehnica cifrei „3” sau una dintre variantele acesteia.
  • Atenție la exces. Excesul poate genera efectul opus celui dorit, creând o strălucire artificială.
  • Piele uscată. Evitați pudrele și optați pentru alte produse bronzante, precum cremele.
  • Strălucire exagerată. Dacă folosiți prea mult sclipici, particulele creează o reflexie care nu este plăcută din punct de vedere estetic.

Cum să obțineți efectele dorite cu pudrele bronzante

Pe lângă faptul că oferă un bronz natural, aceste pudre au capacitatea de a schimba trăsăturile feței. Este vorba despre evidențierea sau ascunderea anumitor zone:

  • Pentru a scurta o față lungă, trebuie să puneți produsul pe frunte și bărbie.
  • Pentru evidențierea pomeților, puneți pudra sub zona osoasă. Dacă anumite părți sunt întunecate, celelalte sunt evidențiate.
  • Pentru a subția nasul, aplicați pudra bronzantă pe părțile laterale ale acestuia.
  • Pentru o privire expresivă, aplicați pudra în orbita ochiului.
Fată care știe cum se aplică pudra bronzantă
La aplicarea pudrei bronzante, tehnica este foarte importantă. În caz contrar, poate arăta inestetic.

Cum se aplică pudra bronzantă: modalități alternative

Există forme de aplicare ce vă permit să generați diferite efecte. De exemplu, pentru un bronz fin și elegant, pudrele bronzante trebuie aplicate în zonele feței care ies în evidență, adică pe pomeți, pe bărbie și pe nas.

Un rezultat casual se obține prin aplicarea unui produs într-un ton mat. Alternativ, se poate folosi tehnica „W”, care duce la o aplicare uniformă. Litera va trece pe frunte, pomeți și bărbie. Cu câteva linii ușoare, se obține un bronz natural.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • DURO MOTA, E. CAMPILLOS PÁEZ, M. T. y CAUSÍN SERRANO, S. (2003). El sol y los filtros solares. MEDIFAM: revista de medicina familiar y comunitaria. Vol. 13 – Núm. 3– 13: 159-165. https://scielo.isciii.es/pdf/medif/v13n3/hablemos1.pdf
  • Garone, M., Howard, J., & Fabrikant, J. (2015). A review of common tanning methods. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 8(2), 43–47. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4345932/
  • Garzona Navas, Laura, & Garzona Navas, Gloriana. (2017). Uso de cámaras de bronceado y cáncer de piel. Revista Costarricense de Salud Pública, 26(1), 22-29. Retrieved February 27, 2023, from http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-14292017000100022&lng=en&tlng=es
  • Merino Moína, M., (2005). Prevención del cáncer de piel y consejo de protección solar. Pediatría Atención Primaria, VII(26),55-77. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=366638655006
  • Mother To Baby | Fact Sheets [Internet]. (2021). Brentwood (TN): Organization of Teratology Information Specialists (OTIS); 1994-. Autobronceadores, Pastillas Bronceadoras, Salones de Bronceado. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK582953/
  • Schmidt CW. UV radiation and skin cancer: the science behind age restrictions for tanning beds. Environ Health Perspect. 2012 Aug;120(8):a308-13. doi: 10.1289/ehp.120-a308. PMID: 22854243; PMCID: PMC3440095.
  • Villegas Álvarez E. D, Castillo Menéndez M. D, Sabatés Martínez M, Curbelo Alonso M, , Ramos Viera N.  Radiación ultravioleta. Fotoenvejecimiento cutáneo. MediSur [Internet]. 2005;3(1):14-33. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=180020172002

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.