Machiajul hipoalergenic: care sunt avantajele sale?
 

Machiajul hipoalergenic: care sunt avantajele sale?

Persoanele cu pielea delicată sau care sunt alergice la unele componente ale produselor cosmetice trebuie să apeleze la machiajul hipoalergenic. Cu toate acestea, nu toate produsele care au această etichetă sunt benefice.
Machiajul hipoalergenic: care sunt avantajele sale?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 22 octombrie, 2022

Machiajul hipoalergenic este ceva comun pe piață. Este căutat de persoanele care au pielea sensibilă sau care au manifestat reacții adverse la articole fără această etichetă.

Problema este  faptul că termenul hipoalergenic este unul general. În practică, nu există reglementări specifice. Multe dintre cele mai bune mărci de cosmetice au produse de acest tip, dar în ce măsură oferă ceea ce promit?

Dacă machiajul hipoalergenic este autentic, oferă beneficii mari pentru persoanele cu pielea delicată. Componentele care pot provoca iritații sau alergii sunt eliminate sau adăugate doar în cantități reduse.

Ce este machiajul hipoalergenic?

Machiajul hipoalergenic include produse cosmetice care, în opinia producătorilor, conțin mai puține substanțe iritante sau potențial alergenice decât machiajul normal. În teorie, aceste produse sunt testate.

Cosmeticele au diferite ingrediente, precum pigmenți, emulgatori, metale, rășini, conservanți, minerale și parfumuri. Persoanele cu pielea sensibilă reacționează negativ la unul sau mai multe dintre aceste ingrediente. Apar inflamații, mâncărimi, roșeață, eczeme și lăcrimare.

Cei care produc machiaj hipoalergenic reduc sau elimină componentele care provoacă aceste probleme. Vorbim despre următoarele:

 • Alcool
 • Retinol
 • Petrol
 • Ftalați
 • Sulfați
 • Aluminiu
 • Parfumuri
 • Parabeni
 • Dietanolamină
 • Polietilen glicol
 • Coloranți sintetici

De ce să-l folosiți?

Machiajul hipoalergenic este creat pentru tenul sensibil, cu acnee sau cicatrici. De asemenea, este ideal pentru persoanele alergice la oricare dintre componentele produselor cosmetice obișnuite. În plus, oricine poate folosi aceste produse.

Este important de reținut că niciunul dintre aceste produse cosmetice nu este 100% neutru, însă riscul de iritații sau reacții alergice este semnificativ redus. Totuși, există persoane care nu tolerează acest tip de machiaj.

Acordați atenție produselor pentru ochi și buze. Acestea includ farduri, creioane, pudre de fixare, iluminatoare, rimel, etc. Asigurați-vă ca nu conțin metale grele.

Femeie care are o alergie
Alergiile la machiaj pot apărea în zona de aplicare sau în zonele apropiate.

Alegerea machiajului hipoalergenic potrivit

Nu există reglementări standardizate pentru machiajul hipoalergenic. Aceasta înseamnă că nu au fost stabiliți parametri specifici pentru a determina dacă un produs are sau nu proprietăți hipoalergenice. Prin urmare, rămâne doar să atestăm ceea ce indică fiecare producător pe etichetă.

Acestea fiind spuse, cel mai bun mod de a verifica dacă un produs este potrivit pentru pielea delicată sau sensibilă este analizarea etichetei. Este important să vedem dacă machiajul conține componente care pot provoca iritații și în ce proporție.

Cei care au reacții alergice la produsele cosmetice trebuie să știe ce ingredient produce acest efect. Dacă nu cunosc acest detaliu, trebuie să ia în considerare întreaga listă de ingrediente riscante.

Produsele cu substanțe naturale, precum aloe vera sau uleiul de migdale, sunt mai aproape de machiajul hipoalergenic și mai puțin agresive cu pielea.

Câteva sfaturi pentru a alege machiajul hipoalergenic

Cea mai bună recomandare este să citiți foarte bine eticheta înainte de achiziție. Produsele care conțin următoarele substanțe în proporție mare pot provoca reacții adverse:

 • Alcool
 • Retinol
 • Aluminiu
 • Alfa hidroxiacizi
 • Uleiuri esențiale
 • Parfum natural sau sintetic
 • Filtre solare chimice

Dacă proporția acestor elemente este mare, nu aveți în față un produs hipoalergenic.

Produse ideale pentru machiajul hipoalergenic
Etichetele pot crea confuzie. Trebuie să vă faceți pentru a le citi cu atenție și să cunoașteți toate ingredientele.

Machiajul hipoalergenic poate fi recomandat de medic

Machiajul hipoalergenic este puțin mai scump decât machiajul clasic. Cu toate acestea, diferența de preț nu trebuie să fie foarte mare.

Există companii care folosesc eticheta de machiaj hipoalergenic ca argument de vânzare, dar nu garantează siguranța ingredientelor. Prin urmare, abțineți-vă de la cumpărarea acestor produse.

Persoanele care au probleme cu pielea, mai ales dacă acestea sunt severe, trebuie să consulte un dermatolog înainte de a cumpăra produse cosmetice. Medic poate să recomande produse specifice care nu provoacă reacții negative.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Laguna, C., De la Cuadra, J., Martín-González, B., Zaragoza, V., Martínez-Casimiro, L., & Alegre, V. (2009). Dermatitis alérgica de contacto por cosméticos. Actas Dermo-Sifiliográficas, 100(1), 53-60.
 • Alay Murillo, J. P., & Macas López, M. F. (2021). Estudio comparativo de metales pesados plomo y cadmio en cosméticos sólidos (Doctoral dissertation, Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Químicas).
 • Edo, C. B. (2008). Maquillaje cosmético: Maquillaje hipoalergénico. Acofar: revista de la distribución farmacéutica cooperativista, (481), 34-36.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.