Ce este sindromul de vibrație fantomă și cum să îl eviți?
 

Ce este sindromul de vibrație fantomă și cum să îl eviți?

Dacă ai crezut vreodată că ai primit o notificare, dar nu aveai nimic pe telefon, a fost o vibrație fantomă. Citește mai departe și află despre ce este vorba!
Ce este sindromul de vibrație fantomă și cum să îl eviți?
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 28 decembrie, 2022

Sindromul de vibrație fantomă poate fi considerat o o consecință a utilizării excesive a tehnologiei, în acest caz a telefoanelor mobile. Poate ai simțit vreodată: telefonul mobil vibrează în buzunar sau în geantă, dar verifici și vezi că nimeni nu ai primit.

Acest lucru are de-a face cu modul în care creierul reacționează la stimulii pe care îi percepem sau credem că îi percepem. Cu toate acestea, se crede că poate fi legat de anumite tulburări. În continuare, vom afla mai multe despre vibrația fantomă și motivul pentru care apare.

Predispoziții perceptuale

Femeie cu sindromul de vibrație fantomă
Mintea poate crede că există un stimul, cum ar fi vibrația mobilului, chiar dacă nu este așa.

În orice situație, indiferent dacă există sau nu un stimul, există mai multe posibilități:

 • Stimulul este prezentat, simțurile îl percep, creierul îl prelucrează.
 • Există un stimul, dar nu îl percepem.
 • Nu există stimul, nu există percepție.
 • Nu există nici un stimul, dar creierul că este acolo.

Acest din urmă scenariu este legat de așa-numitele „predispoziții perceptive”, un concept care a fost definit pentru a înțelege procesul de dobândire și dezvoltare a limbajului la copii.

Studiile pe această temă indică faptul că oamenii se nasc cu capacitatea de a distinge posibilele sunete ale limbajului, care sunt ulterior învățate sau nu, în funcție de utilizarea lor în limba vorbită în mediu.

Deși avem capacitatea de a face acest lucru, nu avem capacitatea de a recunoaște după aromă dacă o plantă este comestibilă. Cu cât suntem mai predispuși la un stimul, cu atât avem mai multe șanse să-l percepem.

Percepția poate să apară chiar și atunci când respectivul stimul nu este prezentat, deoarece chiar și în absența acestuia receptorii senzoriali sunt activați. În mare măsură, percepția nu are loc în simțuri, ci în creier.

Toate acestea ar explica ce se întâmplă și în sindromul de vibrație fantomă. Înainte de a exista telefoanele mobile, oamenii nu trăiau fenomenul despre care vorbim.

Ce este sindromul de vibrație fantomă?

Sindromul de vibrație fantomă se numește fenomenul care apare atunci când simțim că mobilul a fost activat la primirea unei notificări, fără ca acest lucru să corespundă realității.

Desigur, ni se întâmplă pentru că suntem utilizatori de telefoane mobile, pentru că avem un telefon la noi și pentru că acesta este în contact cu corpul nostru. Așadar, am perceput stimulul (vibrația) de multe ori, iar creierul nostru îl asociază deja cu o anumită notificare.

Vibrația fantomă poate apărea oricând, dar posibilitățile cresc atunci când așteptăm un apel sau un mesaj important și suntem atenți, verificând telefonul în permanență.

Conform cercetărilor, majoritatea utilizatorilor experimentează vibrația fantomă. Aproape 90% au declarat că experimentează o vibrație fantomă la fiecare două săptămâni sau chiar mai des.

Acesta este un alt semn al dependenței de tehnologie. Deși nu este considerat o patologie sau o tulburare de conduită, poate fi legat de trăsături obsesive sau de anxietate, așa cum vom vedea mai târziu.

Cauzele sindromului de vibrație fantomă

Pot exista mai multe cauze care explică apariția sindromului de vibrație fantomă. Am menționat deja implicit una dintre ele: contactul excesiv sau dependența de tehnologie, care ne hiperstimulează.

În al doilea rând, acest fenomen poate fi legat de o componentă emoțională a utilizatorului: de exemplu, situații de stres, angoasă sau anxietate anticipativă, când așteptăm un apel important.

Asemenea situații ne pot pune într-o stare de hipervigilență, asemănătoare cu cea a unui soldat care crede că percepe permanent semne ale inamicului.

De asemenea, ni se poate întâmpla atunci când trecem printr-o perioadă dificilă și trăim un sentiment de vulnerabilitate (de exemplu, o despărțire). Căutăm în mod constant să evadăm sau să ne refugiem în telefon.

Există studii în care s-a observat faptul că notificările de pe telefon pot activa neurotransmițători precum dopamina, motiv pentru care acestea sunt legate de o dinamică a plăcerii sau a neplăcerii. Deci, sindromul de vibrație fantomă este o formă de anticipare a unei dorințe.

Posibile complicații

Fată care butonează telefonul
Dependența de telefonul mobil poate provoca apariția sindromului de vibrație fantomă.

Deși am subliniat că sindromul de vibrație fantomă nu este o patologie, acesta poate fi asociat cu anumite probleme, cum ar fi dependența crescută de utilizarea telefonului mobil și stabilitatea emoțională scăzută, așa cum s-a constatat în acest studiu.

De asemenea, o investigație efectuată în Taiwan a relevat faptul că acest fenomen apare mai frecvent la lucrătorii cu niveluri ridicate de oboseală, motiv pentru care se crede că ar putea fi un semn de stres sau sindrom de epuizare (burnout).

Un studiu realizat în India în 2017 sugerează că sindromul de vibrație fantomă, pe lângă faptul că este un simptom al dependenței de telefonul mobil, poate implica modificări psihologice sau neurologice, care pot duce la anxietate, depresie și alte tulburări afective.

În alte cercetări, se subliniază faptul că afectează chiar și calitatea somnului. De fapt, dintre subiecții participanți, mai mult de jumătate au susținut că s-au trezit noaptea crezând că telefonul vibrează.

În general, aceste alerte false nu sunt o complicație; însă, faptul că se manifestă mai des la persoanele cu trăsături de anxietate de atașament și dependență emoțională este îngrijorător.

Cum să eviți sindromul de vibrație fantomă

Deoarece este un fenomen în curs de dezvoltare, care este strâns asociat cu stilul de viață, anumite modificări ale obiceiurilor pot ajuta la gestionarea problemei și la evitarea complicațiilor.

În acest sens, ia în considerare următoarele recomandări:

 • Păstrează telefonul cu sonorul pornit, nu doar pe vibrații.
 • Oprește notificările de pe rețelele sociale, lăsând doar notificările de apel.
 • Redu durata de utilizare a telefonului mobil.
 • Activează modul Do Not Disturb când dormi sau iei masa.

Când să ceri ajutor ?

La început, sindromul de vibrație fantomă poate fi considerat o percepție greșită și chiar amuzantă. Însă, acest lucru poate deveni recurent, provocând reacții supărătoare, cum ar fi dezamăgirea sau furia.

Dacă acesta este cazul și dacă folosirea telefonului îți provoacă anxietate sau stres, este important să iei măsuri, cum ar fi mersul la psiholog și, în completare, întâlnirea cu grupuri de sprijin.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Serniclaes W. On the Invariance of Speech Percepts. ZAS Papers in Linguistics. 2005; 40: 177-194. https://doi.org/10.21248/zaspil.40.2005.265.
 • Rollman G. Perspectives on hypervigilance. Pain. 2009; 141(3): 183-184. Doi: 10.1016/j.pain.2008.12.030
 • Rothberg M, Arora A, Hermann J, et al. Phantom vibration syndrome among medical staff: a cross sectional survey. BMJ, 2010; 341: c6914. Doi:10.1136/bmj.c6914
 • Rosenberg R. An experiential account of phantom vibration syndrome. Computers in Human Behavior. 2015; 52: 124-131.
 • Alam M, Qureshi M, Sarwat A. Prevalence of phantom vibration syndrome and phantom ringing syndrome (ringxiety): risk of sleep disorders and infertility among medical students. International Journal of Advanced Research. 2014; 2(12): 688-693.
 • Drouin M, Kaiser D, Miller D. Phantom vibrations among undergraduates: Prevalence and associated psychological characteristics. Computers in Human Behavior. 2012; 28(4): 1490-1496.
 • Kruger D, Djerf J. Bad vibrations? Cell phone dependency predicts phantom communication experiences. Computers in Human Behavior. 2017; 70: 360-364.
 • Pareek S. Phantom Vibration Syndrome: An Emerging Phenomenon. Asian Journal of Nursing Education and Research. 2017; 7(4):596. DOI:10.5958/2349-2996.2017.00116.1
 • Chen C, Wu C, Chang L, Lin Y. Possible association between phantom vibration syndrome and occupational burnout. Neuropsychiatric Disease and Treatment; 2014. DOI:10.2147/NDT.S73038

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.