Rețelele de socializare influențează bulimia și anorexia?
 

Rețelele de socializare influențează bulimia și anorexia?

Anorexia și bulimia nervoasă sunt probleme grave care afectează adesea adolescenții și adulții tineri. În ultimii ani, au existat încercări de a elucida dacă există o asociere între utilizarea rețelelor sociale și aceste tulburări de comportament alimentar.
Rețelele de socializare influențează bulimia și anorexia?
Maryel Alvarado Nieto

Scris și verificat de medicul Maryel Alvarado Nieto.

Ultima actualizare: 08 noiembrie, 2022

Cele mai frecvente tulburări de comportament alimentar (DE) sunt anorexia și bulimia nervoasă. Aceste patologii afectează în special adolescenții și adulții tineri. Din acest motiv, unii cercetători încearcă să stabilească dacă rețelele de socializare influențează bulimia și anorexia.

În general, persoanele cu anorexie nervoasă mănâncă puțin pentru a fi cât mai slabe. În bulimie, pacienții recurg la comportamente care încearcă să compenseze consumul compulsiv de alimente (binge eating).

Deși există variații, tiparul comportamental se învârte în jurul fricii de îngrășare. Fotografiile perfecte care sunt afișate pe rețelele de socializare pot să promoveze bulimia și anorexia?

Ce sunt tulburările de alimentație?

Tulburările de alimentație reprezintă o serie de modificări comportamentale legate de nutriție, care determină deteriorarea sănătății. Anorexia și bulimia sunt boli și nu trebuie considerate stiluri de viață.

Există spații virtuale care promovează aceste comportamente ca moduri de viață acceptabile. Așa-zișii influenceri le propun urmăritorilor lor practici dăunătoare care le amenință bunăstarea.

Factori de risc pentru anorexie și bulimie

Majoritatea persoanelor care dezvoltă anorexie și bulimie sunt femei tinere din societăți industrializate. O viziune simplistă a acestei situații ar da vina pe percepția culturală care susține că un corp subțire este un ideal de frumusețe. Cu toate acestea, atât anorexia, cât și bulimia sunt tulburări cu o origine multifactorială, care pot include influența rețelelor sociale.

Există factori individuali care cresc șansele ca o persoană să dezvolte un anumit tip de tulburare de alimentație. Deși interacțiunea cu mediul are o influență importantă, vulnerabilitatea acestor pacienți depinde de trăsăturile de personalitate.

Printre factorii de risc asociați cu tulburările de alimentație se numără următorii:

  • Depresie
  • Frică de respingere
  • Stimă de sine scăzută și nesiguranță
  • Obsesii și perfecționism
  • Nemulțumire față de aspectul corpului
  • Nevoia de acceptare
  • Dorința de a aparține unui grup social
  • Lipsa obiceiurilor alimentare sănătoase
Femeie care refuză mâncarea
Deși anorexia și bulimia sunt diferite, ambele sunt considerate tulburări de alimentație.

Rețelele de socializare influențează bulimia și anorexia?

Există un portal web care folosește numele Ana și Mia pentru a se referi la anorexie și, respectiv, bulimie. Acesta încearcă să promoveze modelele alimentare modificate ca mod de viață. Site-ul sugerează ideea că silueta anorexică patologică este sinonimă cu frumusețea. Prin urmare, obiectivul principal este pierderea în greutate.

Aceste locuri sunt un factor predispozant în cazul persoanelor vulnerabile. Ele încurajează utilizatorii să-și ascundă comportamentul auto-vătămator, pentru a evita alarmarea celor din jur.

Descoperirea acestui tip de pagini a dus la denunțarea și închiderea site-urilor în anumite țări. Majoritatea utilizatorilor erau minori. Totuși, încercarea de a cenzura conținutul dăunător oferit de membrii autoproclamatului grup Anorexic Nation este departe de a fi încheiată.

Promotori ai riscului pe internet

Configurația actuală a diverselor rețele sociale încearcă să blocheze conținutul care încurajează adoptarea de obiceiuri asociate cu bulimia și anorexia. Unele rețele afișează mesaje de avertizare, invitând utilizatorii să viziteze site-uri dedicate prevenirii tulburărilor de alimentație.

Merită să clarificăm faptul că aceleași rețele sociale proiectează tehnologii care le permit utilizatorilor să modifice imaginile pe care urmează să le partajeze. Scopul acestor instrumente este de a elimina imperfecțiunile corporale, generând fotografii care se încadrează în tiparele de frumusețe artificiale.

Prin urmare, încercarea de a proteja persoanele vulnerabile este umbrită de întărirea idealului de frumusețe. Este un paradox bazat pe reclamă.

Ce cred experții?

Diverse grupuri de cercetători au încercat să afle dacă utilizarea rețelelor sociale de către persoanele vulnerabile poate declanșa o tulburare de alimentație. Unii autori mărturisesc că prevalența anorexiei și a bulimiei a crescut în ultimii ani.

Cenzurarea locurilor promotoare ale acestor tulburări nu a demonstrat un efect protector. De fapt, prevalența anorexiei și a bulimiei a continuat să crească. Prin urmare, controlul conținutului de pe internet nu pare a fi o metodă utilă pentru a preveni apariția tulburărilor de alimentație.

Femeie frustrată din cauza kilogramelor în plus
Prevalența TCA este în creștere. Prin urmare, este clar că măsurile preventive nu sunt suficiente.

Relația dintre anorexie, bulimie și rețelele sociale: mit sau realitate?

Încă de la sfârșitul secolului trecut, mass-media a fost propusă ca factor de risc pentru dezvoltarea tulburărilor de alimentație, deoarece promovează ideea că silueta anorexică este sinonimă cu frumusețea și succesul social.

Multe dintre modelele idealizate din publicitate au recunoscut că au o tulburare de alimentație.

Rețelele sociale sunt o nouă formă de comunicare, iar conținutul partajat poate servi drept sursă de comparație negativă. Acest lucru, la o persoană vulnerabilă, creează o buclă de feedback de nemulțumire corporală și stimă de sine scăzută. Utilizarea excesivă a rețelelor sociale este un factor de risc pentru dezvoltarea tulburărilor de alimentație.

Cum să prevenim bulimia și anorexia pe rețelele de socializare?

Au apărut o serie de recomandări pentru a evita expunerea continuă a persoanelor susceptibile la acest tip de conținut. Cu toate acestea, nu există un consens universal în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății mintale.

Influența mediului este doar un factor de condiționare. Nu ar trebui să devină centrul prevenției. Prin urmare, trebuie să evidențiem nevoia de a construi stima de sine la copii, oferindu-le siguranță și încurajând acceptarea caracteristicilor lor individuale. Acest lucru este mult mai eficient decât încercarea de a controla conținutul disponibil pe rețelele sociale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sámano, L.; ¿Influyen el Internet, las Redes Sociales y Otras Herramientas Educativas en el Desarrollo de Anorexia y Bulimia Nervosas?; Revista de Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria; 33 (1): 38 – 43; 2013.
  • Lozano, N. Borrallo, A.; Guerra, M.; Influencia de las Redes Sociales sobre la Anorexia y la Bulimia en las Adolescentes. Una Revisión Sistemática; Anales del Sistema Sanitario de Navarra; 45 (2); e1009: 2022.
  • Lladó, G.; González, R.; Blanco, M.; Anorexia y Bulimia Nerviosas; Difusión Virtual de la Enfermedad como Estilo de Vida; Nutrición Hospitalaria; 34 (3): 693 -701; 2017.
  • Asociación Americana de Psiquiatría; Manual Diagnóstico y Estadístico de los Trastornos Mentales; Quinta Edición; Editorial Médica Panamericana; 2014.
  • Mendizábal, L.; La Influencia de las Redes Sociales en la Predisposición a los Trastornos de la Conducta Alimentaria: Anorexia y/o Bulimia; Universidad Pontificia. Facultad de Ciencias Humanas y Sociales; 2021.
  • Jiménez, M.; Trastornos del Comportamiento Alimentario en Internet. De la Blogosfera a las Redes Sociales; Icono 14. Revista de Comunicación y Tecnologías Emergentes; 8 (3): 84 – 96; 2010.
  • Lewis, S. P., & Arbuthnott, A. E. (2012). Searching for thinspiration: the nature of internet searches for pro-eating disorder websites. Cyberpsychology, behavior, and social networking15(4), 200-204.
  • Lozano, Z.; La Familia y las Redes Sociales en los Trastornos Alimenticios de los Adolescentes de la Época Contemporánea; Revista Científica In Crescendo; 3 (2): 299 – 311; 2012.
  • Rosales, A.; Sotres, P.; Velázquez, G.; Villatoro, E.; Ramírez, G.; Identificando Signos de Anorexia y Depresión en Usuarios de Redes sociales; Research in Computing Science; 147 (7): 189 – 202; 2018.
  • García, I.; Trastornos de la Conducta Alimentaria y Redes Sociales. Una Perspectiva del Siglo XXI; Universidad Pontificia. Facultad de Ciencias Humanas y Sociales; 2020.
  • van Eeden, A. E., van Hoeken, D., & Hoek, H. W. (2021). Incidence, prevalence and mortality of anorexia nervosa and bulimia nervosa. Current opinion in psychiatry34(6), 515.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.