Dietele de pe TikTok: de ce pot fi dăunătoare?
 

Dietele de pe TikTok: de ce pot fi dăunătoare?

TikTok este una dintre cele mai populare rețele sociale. Cu toate acestea, dietele prezentate în videoclipuri pot fi dăunătoare. De ce?
Dietele de pe TikTok: de ce pot fi dăunătoare?
Maria Patricia Pinero Corredor

Verificat și aprobat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 26 mai, 2022

Rețelele sociale au o influență mare asupra oamenilor. La urma urmei, sunt mass-media. De aceea, videoclipurile cu dietele de pe TikTok nu fac excepție. Într-un experiment derulat de Wall Street Journal cu privire la rețeaua de socializare, s-au făcut constatări care au dus la o schimbare a politicilor acestei platforme din cauza riscurilor de sănătate.

Mai exact, ziarul a creat peste 100 de boți pentru a naviga pe rețeaua de socializare. Unii s-au înregistrat ca având mai puțin de 13 ani. S-a observat că acestor conturi li s-a recomandat o mare varietate de videoclipuri cu slăbire, jocuri de noroc și băuturi alcoolice. În plus, aproximativ 32.000 de elemente au fost etichetate drept „scădere în greutate”, iar aproximativ 11.000 au fost etichetate drept „tulburări de alimentație”.

Ce este TikTok?

TikTok este o rețea de socializare de origine chineză pe care sunt partajate videoclipuri scurte în format vertical. A fost lansat în 2016, dar a obținut cel mai mare succes în timpul pandemiei, în special în rândul publicului tânăr.

Ca orice rețea de socializare, are „influenceri”, adică persoane care au un număr mare de urmăritori și care exercită influență asupra comportamentului lor. Astfel, tot ceea ce fac sau spun ei poate fi repetat de mii de ori.

Dezavantajul este că algoritmul acestei platforme înregistrează datele utilizatorilor individuali și le oferă videoclipuri care le atrag atenția. În acest fel, în sugestii apar videoclipuri de la oricine, nu numai de la conturile urmărite.

Prin urmare, dacă un utilizator vede un videoclip cu anorexie la început și caută videoclipuri similare, algoritmul continuă să-i arate acest tip de conținut. Majoritatea influencerilor nu au criterii profesionale și răspândesc informații dăunătoare.

Aplicația TikTok pentru mobil

Influența rețelelor de socializare asupra tinerilor

Mass-media a avut întotdeauna o mare influență asupra imaginii corpului. De la televiziune, la rețelele sociale, societății i-a fost vândută imaginea unui „corp ideal”.

Astăzi, în mijlocul erei digitale, internetul este principalul mijloc de comunicare, divertisment și interacțiune. În acest sens, un studiu din International Journal of Developmental and Educational Psychology a raportat că din 2.371 de tineri, 96% au folosit rețelele de socializare pentru a comunica.

Ceea ce este îngrijorător este că rețelele sociale au devenit principalul mijloc de difuzare a informațiilor eronate sau false, în special în ceea ce privește sănătatea și alimentația. Mulți influenți împărtășesc diete „miracol”, planuri de exerciții fizice și produse care promit să vă ajute să vă atingeți greutatea ideală.

Totuși, este lăsat deoparte faptul că fiecare proces trebuie adaptat la caracteristicile individuale și că necesită acceptul unor profesioniști calificați. Ca să nu mai vorbim de faptul că publicitatea este un mecanism psihologic care acționează ca o influență externă asupra alimentației și obiceiurilor alimentare.

În multe cazuri, oamenii au obiceiuri sănătoase, chiar sugerate de nutriționistul lor, dar le schimbă după ce urmăresc un videoclip pe rețelele de socializare. De asemenea, unii tineri ajung să adopte comportamente care îi apropie de tulburările de alimentație, precum bulimia, anorexia sau tulburările de alimentație excesivă.

De ce pot fi dăunătoare dietele de pe TikTok?

Videoclipurile cu diete abundă pe TikTok. Deși unele sunt făcute de profesioniști în domeniu, altele sunt pur și simplu sfaturi date de influenceri care știu puțin sau nimic despre nutriție. Care este marea problemă? Multe dintre recomandări nu au o bază științifică și pun sănătatea în pericol.

Într-un studiu efectuat pe 881 de persoane, 82% au spus că urmăresc conturile de nutriție. 65,70% și-au exprimat interesul pentru obținerea de rețete, în timp ce 71% au acordat valoare ridicată sfaturilor oferite de profesioniști. S-a stabilit însă că cele mai populare erau acele conturi care nu erau ale unor profesioniști în nutriție.

Într-un alt studiu recent, în care au fost aplicate anchete virtuale, s-a constatat că există o asociere puternică între frecvența de utilizare a rețelelor sociale și riscul de a suferi de tulburări de alimentație.

În plus, s-a observat că rețelele de socializare cele mai expuse riscului de a influența aceste probleme sunt cele care nu au un control riguros al publicațiilor. Acest lucru s-a întâmplat cu TikTok înainte de crea filtrul pentru videoclipuri.

Fată ce urmărește dietele de pe TikTok

Cum să folosiți rețelele sociale în siguranță?

Pentru a evita problemele generate de dietele de pe TikTok și alte rețele sociale, există câteva recomandări:

  • Investigați ce apare în videoclipurile de pe TikTok.
  • Aflați cine a creat clipul. Aflați ce profesie are persoana care a recomandat dieta și dacă este specializată în nutriție. Căutați profilul pe alte rețele sociale.
  • Cereți sfatul unui nutriționist. Fiecare proces este diferit.
  • Dacă aveți simptome sau suspiciunea că aveți o tulburare de alimentație, cel mai bine este să căutați ajutor profesional.

Nu este vorba despre demonizarea tuturor videoclipurilor cu dietele de pe TikTok. Unele conțin informații interesante. Cu toate acestea, este necesar să știm cine sunt persoanele care dau astfel de sfaturi și dacă dietele prezintă vreun risc.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ojeda A. Uso de redes sociales y riesgo de padecer TCA en jóvenes. Volumen 6 Numero 10 pp 1289-1307. OCTUBRE 2021. DOI: 10.19230/jonnpr.4322
  • Lemos M. EL USO ACTUAL DE LAS REDES SOCIALES COMO HERRAMIENTA PARA LA EDUCACION ALIMENTARIA-NUTRICIONAL. Ciudad Autónoma de Buenos Aires, NOVIEMBRE 2016
  • Del Barrio A. LOS ADOLESCENTES Y EL USO DE LAS REDES SOCIALES.  International Journal of Developmental and Educational Psychology, vol. 3, núm. 1, 2014, pp. 571-576

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.