Ce este terapia cu aerosoli și cum se folosește?
Ce este terapia cu aerosoli? Aceasta este un sistem de tratament care permite administrarea de substanțe sau medicamente sub formă de aerosoli prin inhalare. Medicii folosesc nebulizatoare, care sunt dispozitive pentru administrarea unor tratamente special concepute pentru inhalare. În general, aceste dispozitive pot transforma lichidele în particule de aerosoli. Astfel, acestea creează o ceață fină pe care pacientul o poate respira.
Grație terapiei cu aerosoli, o substanță sau un medicament poate fi introdus în tractul respirator pentru a exercita o acțiune terapeutică.
Ce este terapia cu aerosoli și pentru ce este utilizată?
În general, cea mai frecventă utilizare a terapiei cu aerosoli este administrarea de medicamente bronhodilatatoare la pacienții cu astm și bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). Cu toate acestea, terapia cu aerosoli este utilizată și în tratamentul altor boli. Acestea includ fibroza chistică, infecția cu HIV și bronșiectazia.
Medicamente care pot fi administrate
Cu ajutorul terapiei cu aerosoli, cadrele medicale pot administra:
- Bronhodilatatoare sau medicamente corticosteroide
- Mucolitice care ajută la eliminarea mucusului
- Substanțe precum soluția salină care fac ca secrețiile să fie mai lichide
- Antibiotice pentru tratarea directă a infecțiilor bronșice
Îți recomandăm:
Avantajele terapiei cu aerosoli
Acum că am aflat ce este terapia cu aerosoli, vom discuta despre beneficiile utilizării acestei metode de tratament.
În general, principalul avantaj este faptul că terapia cu aerosoli permite administrarea directă de substanțe sau medicamente, astfel încât acestea să intre imediat în contact cu zonele afectate ale căilor respiratorii. Astfel, se obține un efect rapid la doze mai mici.
Mai mult, terapia cu aerosoli are mai puține efecte secundare decât administrarea sistemică a medicamentelor. La urma urmei, substanța sau medicamentul ajunge direct la nivel bronșic. Factorul care determină depunerea unei substanțe nebulizate în căile respiratorii este mărimea particulelor. În funcție de tipul de nebulizator, pot exista diferențe considerabile în ceea ce privește mărimea și viteza particulelor și dispersia aburilor.
Iată factorii care depind de pacient:
- Vârsta
- Modelul respirator al inhalării
- Afecțiunile pulmonare
Riscuri și complicații
În general, complicațiile care pot apărea includ:
- Spasm bronșic. Bronhiile devin inflamate și se contractă. Acest lucru provoacă tuse și respirație dificilă.
- Infecții cauzate de contaminarea dispozitivului folosit.
- Palpitații sau creșterea tensiunii arteriale.
- Reținerea dioxidului de carbon, care este îndepărtat, de obicei, prin expirare.
Administrarea terapiei cu aerosoli
Pacienții trebuie să utilizeze corect nebulizatoarele. În caz contrar, acestea nu vor fi eficiente. De asemenea, este foarte important ca tipul de nebulizator pe care îl folosește pacientul să fie potrivit pentru substanța sau medicamentul necesar pentru a-și trata boala.
Medicamentele pot fi administrate cu ajutorul unei măști pentru față la pacienții care suferă de oboseală extremă sau de respirație dificilă. De asemenea, acest lucru poate fi făcut și atunci când există incapacitatea de a utiliza un inhalator convențional. Adesea, acesta este cazul pacienților vârstnici sau bolnavi acut.
Pacientul sau cadrul medical trebuie să pregătească medicamentul în mod corespunzător. De asemenea, trebuie să aibă la îndemână toate materialele necesare. În plus, ar trebui să se spele foarte bine pe mâini. Pentru o aplicare corectă, este necesară respectarea instrucțiunilor dispozitivului și utilizarea dozei exacte de medicament.
Însă, dacă tratamentul include diferite medicamente sau substanțe, acestea trebuie administrare pe rând în următoarea ordine:
- Bronhodilatatoare și/sau corticosteroizi
- Substanțe pentru fluidificarea secrețiilor
- Fizioterapie respiratorie (pentru a mobiliza și expulza secrețiile)
- Antibiotice pentru tratarea infecțiilor bronșice
Consultă întotdeauna medicul specialist dacă ai orice întrebări legate de administrarea corectă a medicamentelor prin nebulizare.
Este recomandat să urmezi terapia cu aerosoli în timp ce stai jos. Fă acest lucru cu spatele drept și capul înclinat înapoi. În acest fel, vei împiedica aburii rezultați să afecteze zonele nedorite. În plus, trebuie să cureți și să dezinfectezi dispozitivul și materialele folosite după fiecare utilizare.
Îți recomandăm:
Tipuri de nebulizatoare
În general, există trei tipuri principale de nebulizatoare:
- Cu ultrasunete. Ceața este produsă prin vibrarea unui cristal piezoelectric. Aceste dispozitive sunt potrivite doar pentru a nebuliza apa și soluția salină cu diferite concentrații.
- Cu jet. Există o cameră de aburire care generează aerosoli cu ajutorul unui debit de gaz. În general, aceste dispozitive sunt potrivite pentru bronhodilatatoare, antiinflamatoare, soluții saline cu concentrații diferite, mucolitice și antibiotice.
- Cu plasă vibrantă. Aerosolii sunt generați după trecerea lichidului prin găurile unei plase vibrante. În general, acest tip de dispozitiv este perfect pentru utilizarea de antibiotice. Există pierderi mai mici de medicament și o cantitate mai mare de aburi.
Concluzie
În general, pentru un tratament eficient prin terapie cu aerosoli, trebuie să urmezi instrucțiunile oferite de medicul specialist.
Dacă ai nevoie de mai multe medicamente, trebuie să le inhalezi unul după altul cu atenție. De asemenea, trebuie să fii foarte atent și să cureți și dezinfectezi la timp nebulizatorul. În plus, la fel de important este să ai o igienă orală adecvată. Acest lucru ajută la eliminarea oricărei urme de medicamente.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Hess, D., Myers, T., & Rau, J. (2013). Una Guia De Dispositivos Para Aerosolterapia. American Association for Respiratory Care.
-
Rodríguez, G., Fuentes, M., & Perea, P. (2013). Administración Medicamentos Por Nebulización. Junta de Andalucía.
-
Moreno, M. Y. V. (2015). GUIA DE AEROSOLTERAPIA. Respira.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.