Ce se întâmplă dacă vomiți după anticoncepționale? - Doza de Sănătate
 

Ce se întâmplă dacă vomiți după anticoncepționale?

Ce ar trebui să faci dacă verși după ce ai luat pilula contraceptivă? Află în acest articol!
Ce se întâmplă dacă vomiți după anticoncepționale?

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Pilula contraceptivă este o modalitate simplă și ușoară de a preveni sarcina. Atunci când este utilizată corect, este eficientă în proporție de 98-99%. Deși nu este dificil să iei pilula corect, trebuie să știi că eficacitatea acesteia depinde de rutină. Cu alte cuvinte, ar trebui să iei pilula la aceeași oră în fiecare zi. Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă dacă vomiți imediat după ce ai luat anticoncepționale? Ce poți face? Îți vom răspunde la aceste întrebări în rândurile de mai jos

Cum funcționează pastilele anticoncepționale

Contraceptivele orale reprezintă un medicament ce conține hormoni artificiali capabili să regleze ciclul menstrual al femeii și să prevină sarcina. Unele mărci conțin doar hormonul progestin, în timp ce altele conțin atât progestin, cât și estrogen. Acestea se numesc pilule combinate. În timp, nivelurile concentrațiilor hormonale au scăzut, îmbunătățindu-se în același timp eficacitatea acestora.

Femeie care ține în mână o folie de anticoncepționale
„Pilula” este una dintre cele mai eficiente forme de contracepție. Pastilele conțin un singur hormon sau doi hormoni combinați.

Replicarea ciclului menstrual

Pilulele contraceptive încearcă să reproducă ciclul menstrual natural al organismului. În medie, ciclul femeii variază între 21 și 28 de zile. Aproape toate mărcile de pilule oferă opțiuni de 21 sau 28 de zile. Iată care sunt diferențele:

  • Cutiile de 21 de zile au 21 de pastile active și nu au pastile inactive. Cu alte cuvinte, iei o pastilă timp de trei săptămâni, apoi iei pauză timp de o săptămână. În săptămâna următoare, vei începe o nouă folie de pastile.
  • Cutiile de 28 de zile au 21 de pastile active și 7 pastile inactive. Aceasta înseamnă că vei lua o pastilă în fiecare zi și vei începe o folie nouă imediat ce ai terminat-o pe prima.

Folosind oricare dintre opțiuni, menstruația ar trebui să apară în ultimele 7 zile ale ciclului menstrual. Adică, dacă iei un contraceptiv de 21 de zile, menstruația va apărea în timpul săptămânii de pauză. Dacă iei contraceptivul timp de 28 de zile, menstruația va apărea în timpul săptămânii cu pilule inactive.

Este foarte important să iei pilula la aceeași oră în fiecare zi, astfel încât aceasta să fie mai eficientă în reglarea menstruației și suprimarea ovulației. Când face acest lucru, corpul nu eliberează niciun ovul.

Dacă niciun ovul nu este fertilizat, sarcina nu poate apărea. Prin urmare, este esențial să iei regulat pilula pentru a te asigura că lucrurile funcționează așa cum ar trebui.

Efectele secundare ale pilulelor contraceptive

Dincolo de siguranță și eficiență, contraceptivele orale pot provoca efecte adverse la anumite femei. Chiar dacă nu sunt serioase, este important să știm despre ce este vorba:

  • Dureri de cap: Femeile cu antecedente de migrenă înainte de începerea administrării de pilule pot prezenta dureri de cap.
  • Schimbări de dispoziție: Schimbările de dispoziție sunt legate de ciclul hormonal și nu sunt periculoase.
  • Sensibilitate a sânilor: Multe femei au raportat sensibilitate la nivelul sânilor din cauza hormonilor din pilulele contraceptive.
  • Creșterea în greutate: Unele femei experimentează creșterea în greutate atunci când încep o nouă metodă de contracepție din cauza modificărilor hormonale. Este probabil ca greutatea să se regleze pe măsură ce corpul tău se obișnuiește cu hormonii.
  • Greață și vărsături: Sensibilitatea ușoară a stomacului a fost, de asemenea, raportată de unele femei la începerea tratamentului. Acest lucru ar trebui să dispară pe măsură ce corpul tău se adaptează la hormoni.

Ce se întâmplă dacă vomiți după anticoncepționale?

Tânără care află că poți să vomiți după anticoncpționale
Vărsăturile pot avea un impact serios asupra eficienței pilulei contraceptive. Trebuie să știi ce să faci în momentul în care simți că apare greața.

Studiile arată că, indiferent de motiv, vărsăturile după administrarea de contraceptive orale pot să modifice eficacitatea acestora. Situația este diferită dacă vărsăturile apar imediat după administrarea pilulei sau mai târziu în timpul zilei, la câteva ore după ingerarea acesteia.

Este important să reții faptul că expulzarea pilulei la maxim 3-4 ore după ce ai luat-o are cea mai mare probabilitate de a modifica eficacitatea medicamentului. Este nevoie de aproximativ 3-4 ore pentru a digera pilula și a activa hormonii.

Vărsăturile apărute în această perioadă de timp înseamnă că organismul nu a fost capabil să absoarbă complet hormonii contraceptivi. În acest caz, îți recomandăm să iei o altă pastilă și, în următoarele zile, să continu să iei pastila la aceeași oră în fiecare zi.

Dacă vomiți o singură dată și ai luat o altă pastilă, vei putea menține eficacitatea pilulei și vei continua să-ți reglezi ciclul. Trebuie să ai întotdeauna o cutie de pilule de rezervă în cazul în care vomiți după anticoncepționale sau se întâmplă ceva cu prima cutie. Respectă rutina de 21 sau 28 de zile.

În plus, te-ai putea îmbolnăvi din cauza intoxicațiilor alimentare sau gripei. Dacă iei anumite antibiotice sau dacă uiți să iei pilula la timp, trebuie să utilizezi o altă formă de contracepție, cum ar fi prezervativul masculin sau prezervativul feminin pentru a preveni sarcina.

În cele din urmă, este important să discuți cu medicul specialist dacă te afli în situațiile de mai sus sau dacă ai întrebări cu privire la pilula contraceptivă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • World Health Organization : Medical eligibility criteria for contraceptive use Fifth edition 2015
  • Petitti DB. Clinical practice. Combination estrogen-progestin oral contraceptives. N Engl J Med 2003; 349:1443.
  • WHO (2004). «Low-dose combined oral contraceptives». Medical Eligibility Criteria for Contraceptive Use (3rd edición). Geneva: Reproductive Health and Research, WHO.
  • Curtis KM, Tepper NK, Jatlaoui TC, et al. U.S. Medical Eligibility Criteria for Contraceptive Use, 2016. MMWR Recomm Rep 2016; 65:1.
  • Hall, KS, White, KO, Reame, N. y Westhoff, C. (2010). Estudio del uso de la anticoncepción oral: una revisión de los enfoques de medición. Revista de salud de la mujer (2002) , 19 (12), 2203–2210. https://doi.org/10.1089/jwh.2010.1963
  • IT. del Sistema Nacional de Salud. Volumen 35, Nº 3/2011. Actualización en anticonceptivo hormonal.
  • Soledad Díaz, Verónica Schiappacasse. (2017). ¿Qué y cuáles son los métodos anticonceptivos? Instituto Chileno de Medicina Reproductiva. http://www.icmer.org/documentos/anticoncepcion/Que%20y%20cuales%20son%20los%20metodos%20anticonceptivos%2001122017.pdf

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.