Ce sunt hemangioamele infantile?
Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte
În general, hemangioamele infantile sunt tumori benigne. Acestea se caracterizează printr-o proliferare anormală a vaselor de sânge. Deși sunt, de obicei, localizate pe piele, ele pot fi găsite și la nivelul altor organe. În acest articol, îți explicăm în ce constau și ce trebuie să faci dacă apar.
Ce sunt hemangioamele infantile?
După cum am menționat mai sus, acestea sunt tumori benigne care afectează adesea pielea. Aceasta este una dintre cele mai frecvente afecțiuni maligne la bebeluși și copii. În plus, hemangioamele afectează de trei ori mai multe fete decât băieți. De obicei, sunt localizate pe față sau scalp.
Deși majoritatea hemangioamelor infantile sunt benigne, unele dintre ele duc la complicații. Acestea sunt tumori roșiatice plate sau în relief, care nu sunt estetic plăcute. În plus, pot comprima structurile învecinate, cum ar fi ochii, nasul, gura, etc.
Hemangioamele infantile evoluează. Au o primă fază în care există o creștere rapidă. În această fază, își măresc rapid volumul și dimensiunea. Apoi, există o fază de stagnare, în care hemangiomul se schimbă foarte puțin. În cele din urmă, există o fază de involuție în care încep să dispară în mod natural. Cu toate acestea, trebuie să intervii dacă hemagioanele sunt mari sau cauzează complicații.
Citește mai mult:
De ce apar hemangioamele infantile?
Nu se cunosc exact motivele formării lor. Cu toate acestea, au fost descoperiți o serie de factori de risc care ar putea fi legați de dezvoltarea hemangioamelor în copilărie.
În acest sens, cercetătorii spanioli de la Hospital Universitario La Paz din Madrid afirmă că lipsa de oxigen din placentă în primele luni de gestație ar putea produce modificări ale circulației placentare. Această modificare ar putea fi legată de hemangioame.
Alte studii corelează hemangioamele infantile cu vârsta avansată a mamei și gestațiile multiple. În mod similar, sunt corelate cu placenta praevia și preeclampsia. La copiii prematuri, riscul dezvoltării unui hemangiom este mai ridicat. Prin urmare, cercetătorii asociază lipsa de oxigen cu apariția hemangioamelor.
Tipuri de hemangioame infantile
Hemangioamele infantile pot fi cutanate sau interne. În general, experții le clasifică în funcție de:
- Adâncimea vaselor afectate. Pot fi superficiale, profunde sau mixte. Cele superficiale sunt papule roșu aprins. În schimb, cele adânci sunt bulgări albăstrui sau de culoarea pielii.
- Forma și distribuția lor. Pot fi focale, segmentare sau multiple.
Diagnostic
Majoritatea hemangioamelor sunt diagnosticate printr-un examen fizic. Profesioniștii din domeniul medical au nevoie de un istoric medical complet pentru a face acest lucru. În acest sens, trebuie să cunoască detaliile sarcinii și ale perioadei perinatale și evoluția leziunii. Majoritatea hemangioamelor infantile debutează ca pete roz sau crem. Prin urmare, ele pot fi confundate cu nevi, traume sau malformații.
În plus, medicii pot recurge la tehnici complementare de diagnostic. Acestea includ ultrasunete, imagistica prin rezonanță magnetică și biopsia pielii. Biopsia cutanată este cea mai bună metodă pentru a diferenția hemangioamele de alte leziuni.
Complicații
Cele mai frecvente complicații sunt la nivel local. Hemangiomul infantil cutanat poate deveni un ulcer. Acest lucru crește riscul de infecție, pe lângă faptul că provoacă durere. Atunci când hemangioamele apar aproape de ochi, pot perturba vederea, provocând astigmatism, strabism și chiar pierderea acesteia.
Cea mai importantă complicație este posibilul impact psihologic. Hemangioamele infantile din zonele vizibile afectează stima de sine a copilului. Hemangioamele sunt inestetice. De fapt, unele dintre ele au tendința de a se cicatriza.
Citește mai mult:
Tratament pentru hemangioamele infantile
Nu toate hemangioamele infantile trebuie tratate. Tratamentul este complex. Medicii indică tratamente atunci când hemangioamele pun viața în pericol, atunci când există ulcerații și durere sau atunci când există riscul unei cicatrici permanente.
Tratamentul clasic este propranololul oral. Este un medicament beta-blocant care, deși este eficient, are multe efecte secundare. Acestea includ bradicardie, hipoglicemie, tulburări de dispoziție și somn, etc.
Un alt tratament posibil este interferonul alfa. Însă el poate genera complicații grave la sugari. Tratamentul cu laser poate fi, de asemenea, de ajutor. Intervențiile chirurgicale sunt indicate în tratamentul efectelor secundare. Totuși, utilizarea propranololului reduce semnificativ efectele secundare.
Concluzie
Hemangioamele infantile sunt o problemă de sănătate relativ frecventă. Adresează-te întotdeauna medicului dacă ai întrebări. În mod similar, ar trebui să iei în considerare impactul psihologic pe care îl pot avea asupra copilului pentru a-i îmbunătăți tratamentul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Acta pediátrica española. (n.d.). Ediciones Mayo S.A. Retrieved from http://www.actapediatrica.com/index.php/secciones/cartas-al-director/30-tratamiento-del-hemangioma-de-la-infancia-con-propranolol-precauciones#.XL31fegzbIU
- Conducta Obstétrica, L. (n.d.). TESIS DOCTORAL: AMENAZA DE PARTO PRETÉRMINO Y ROTURA PREMATURA DE MEMBRANAS PRETÉRMINO. IMPACTO DE LA AMNIOCENTESIS DIAGNÓSTICA EN. Retrieved from https://repositorio.uam.es/bitstream/handle/10486/10306/52382_Abehsera_davó_daniel.pdf?sequence=1
- Baselga Torres, E., Bernabéu Wittel, J., van Esso Arbolave, D. L., Febrer Bosch, M. I., Carrasco Sanz, Á., de Lucas Laguna, R., … Vicente Villa, M. A. (2016). Consenso español sobre el hemangioma infantil. Anales de Pediatría, 85(5), 256–265. https://doi.org/10.1016/j.anpedi.2015.10.004
- Balma-Mena, A., & Lara-Corrales, I. (n.d.). Clasificación, manejo y complicaciones de los Hemangiomas de la infancia (Classification, treatment and complications of infantile Hemangiomas). Retrieved from http://www.binasss.sa.cr/revistas/apc/v22n1/art2.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.