Logo image
Logo image

Ce sunt injecțiile intracardiace?

3 minute
Injecția intracardiacă reprezintă o tehnică medicală folosită în situații de urgență. Aceasta constă în administrarea de medicamente direct în inimă.
Ce sunt injecțiile intracardiace?
Ultima actualizare: 15 mai, 2020

Injecțiile intracardiace sunt folosite de medici și asistente în situațiile ce necesită îngrijire urgentă. Putem eticheta o situație drept „urgență” dacă sănătatea sau viața pacientului este în pericol. În asemenea cazuri, specialiștii pot administra medicamente direct în inimă, astfel încât acestea să ajungă mai repede în sânge și să acționeze imediat.

Problema care necesită cel mai frecvent administrarea de injecții intracardiace este stopul cardiac. Această tehnică este eficientă deoarece medicamentele nu mai trebuie absorbite. Acționând imediat, se sare peste etapa de așteptare, iar doza administrată este folosită în proporție de 100%.

Totodată, în absența unei perioade de așteptare, medicamentul va acționa la fel asupra persoanelor cu aceeași greutate corporală și vârstă. Astfel, medicul poate să calculeze cu exactitate doza adecvată și să o administreze rapid și corect. Acest lucru este extrem de util când pacientul este inconștient, iar specialistul nu poate solicita informații de la acesta.

Citește mai mult:

Simptomele aritmiilor cardiace

Cum se administrează injecțiile intracardiace?

Some figure

Primul pas pentru a administra o injecție intracardiacă constă în a pregăti o seringă cu un ac steril de peste 10 cm. Este important ca lungimea acului să nu fie mai mică, deoarece acesta trebuie să pătrundă în inimă.

După ce seringa a fost pregătită, specialistul o va umple cu doza pe care vrea să o administreze. Apoi, va localiza spațiile intercostale ale pacientului adică regiunile dintre coaste. Acest pas va crea probleme doar în cazul pacienților obezi, ale căror coaste sunt greu de identificat.

După ce a localizat cel de-al patrulea spațiu intercostal, specialistul va urmări linia imaginară care îl conectează de stern în partea stângă. Acolo se află inima. Apoi, medicul va insera acul în spațiul indicat și va elibera medicamentul. În ciuda dificultăților tehnice, substanța va ajunge la inimă și, dacă acest organ nu mai bate, îl va ajuta să repornească.

Ce medicamente sunt administrate pe cale intracardiacă?

Medicamentul cel mai frecvent administrat prin această metodă este, fără îndoială, adrenalina. În general, medicii folosesc adrenalina cu o concentrație de 0,1% pentru a reporni activitatea cardiacă fără reacții adverse. Nu uita, orice medicament administrat direct în inimă va acționa instant. Așadar, dozele mai mari de adrenalină ar putea duce la deces.

Citește mai mult:

Alcătuirea inimii și funcțiile fiecărei părți

Adrenalina este cunoscută și sub denumirea de epinefrină. Aceasta reprezintă unul dintre cei mai potenți activatori ai sistemului nervos simpatic. Inima începe să bată conform semnalelor primite de la acest sistem. Drept consecință, modificând activitatea sistemului nervos simpatic, putem modifica și activitatea cardiacă.

Numeroase studii au demonstrat faptul că administrarea unei injecții intracardiace cu adrenalină la cel mult cinci minute după stopul cardiac crește șansele de supraviețuire a pacientului. Însă această tehnică nu dă mereu randament. Alegerea momentului potrivit este esențială într-o asemenea urgență. Rata de supraviețuire este strâns legată de rapiditatea cu care este administrată injecția intracardiacă.

În ce situații sunt indicate injecțiile intracardiace?

Some figure

Injecțiile intracardiace nu sunt recomandate în timpul masajului cardiac. Aceste tehnici trebuie aplicate separat. Astfel, toată doza de medicament va ajunge în inimă și va reduce riscul apariției ischemiei.

Ischemia reprezintă procesul prin care celulele trec atunci când mor deoarece sângele nu poate ajunge la acestea pentru a le hrăni. Numeroase probleme cardiace pot provoca ischemie. Cea mai cunoscută cauză este infarctul miocardic (atacul de cord).

Atunci când un pacient intră în stop cardiac, inima sa nu mai pompează sânge către restul corpului, iar celulele încep să moară. Pentru a opri acest proces, medicul trebuie să administreze injecția intracardiacă. Apoi, sângele va începe să circule din nou prin corp.

Nu uita însă că doar un cadru medical poate administra injecții intracardiace.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.