Ce este un atac ischemic tranzitoriu și cum se detectează? - Doza de Sănătate
 

Ce este un atac ischemic tranzitoriu și cum se detectează?

Mini-atacurile cerebrale nu trebuie niciodată ignorate. Ele pot constitui preludiul unei probleme mai grave, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale.
Ce este un atac ischemic tranzitoriu și cum se detectează?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Oare ce este un atac ischemic tranzitoriu (AIT)? Acesta este termenul medical pentru mini-atacurile cerebrale.

AIT-urile sunt episoade cauzate de obstrucționarea fluxului sanguin spre creier. Ele constituie semnale de alarmă care anunță probleme de sănătate mult mai grave.

Așa cum ne sugerează denumirea lor, AIT-urile sunt „tranzitorii” deoarece nu durează mult timp. Dar acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să avem grijă de noi. Atacurile ischemice tranzitorii avertizează pacienții asupra faptului că ar putea suferi un accident vascular cerebral (AVC) în viitor.

Practic, principala diferență între un AIT și un AVC este durata. Ambele sunt foarte periculoase, dar cel de-al doilea poate provoca paralizie gravă și chiar moarte.

Problema este că atât atacurile ischemice tranzitorii, cât și AVC-urile pun sănătatea pacientului în pericol dacă acesta nu obține imediat îngrijire medicală.

Ce este un atac ischemic tranzitoriu și ce simptome provoacă?

Medic explicând ce este un atac ischemic tranzitoriu
  • Dacă o persoană simte că jumătate din fața sa a „adormit” sau că unul dintre ochi este inflamat, este posibil să fi suferit un mini-atac cerebral.
  • Amețeala și durerile de cap intense ar trebui să ne pună în stare de alertă.
  • Simptomele deja menționate pot fi însoțite de o senzație de slăbiciune la nivelul extremităților și dificultăți de vorbire.

Este important să reținem faptul că simptomele atacului ischemic tranzitoriu sunt identice cu cele ale AVC-ului. Evident, ambele necesită îngrijire medicală.

Aceste anomalii temporare pot avea loc în mai puțin de o oră sau pe parcursul unei întregi zile. Dar nu există nicio durată standard. Fiecare caz este unic.

În caz de mini-atac cerebral, este important să reacționăm imediat. Ignorarea problemei ar putea duce la moarte.

Cauzele atacurilor tranzitorii ischemice

Orice factor care provoacă o întrerupere temporară a fluxului sanguin cerebral este considerat a fi o cauză probabilă a unui AIT.

  • Cheagurile de sânge pot declanșa un mini-atac cerebral. Acest lucru se întâmplă atunci când ele blochează arterele, împiedicând sângele să ajungă la cortexul cerebral.
  • Practic, are loc o scădere semnificativă a tensiunii arteriale, care poate cauza un atac ischemic tranzitoriu. Acesta este unul dintre riscurile la care suntem expuși atunci când arterele noastre se subțiază.
  • Inflamarea vaselor de sânge și boli ca diabetul și anemia constituie cauze posibile AIT-urilor.

Așadar, este important să ții cont de toți factorii care pot provoca acest tip de degradare a sistemului circulator.

Atacurile tranzitorii ischemice „tăcute”

Femeie care experimentează ce este un atac ischemic tranzitoriu

Unele persoane care suferă un mic-atac cerebral experimentează doar durere acută și tratează simptomul cu analgezice. De fapt, mulți pacienți care au suferit un AIT au prezentat doar acest simptom.

Segmentele populației predispuse la mini-atacuri cerebrale

O altă concepție greșită este ideea că doar populația vârstnică poate suferi AIT-uri.

În realitate, după vârsta de 55 de ani, fiecare dintre noi trebuie să înceapă să ia mai multe măsuri de precauție. Există și multe cazuri de tineri care au suferi AIT-uri.

Grupurile cele mai predispuse mini-atacurilor cerebrale sunt:

  • Fumătorii
  • Persoanele obeze
  • Diabeticii
  • Persoanele cu un istoric familial de AIT-uri

Astfel, putem spune că un stil de viață sănătos este esențial pentru a preveni simptomele și efectele periculoase ale mini-atacurilor cerebrale.

Prevenirea atacurilor ischemice tranzitorii

Reprezentare a ce este un atac ischemic tranzitoriu

Acum că ai aflat ce este un atac ischemic tranzitoriu, este important să știi cum poți preveni această problemă de sănătate. Majoritatea studiilor au demonstrat că, pentru a preveni atacurile ischemice tranzitorii, trebuie să urmăm o dietă săracă în grăsimi și să evităm tutunul.

Și exercițiile aerobice care stimulează circulația sanguină reprezintă o opțiune demnă de luat în calcul.

Unele studii științifice sugerează faptul că putem preveni acest tip de atac cerebral dacă luăm o pastilă de aspirină. Acest medicament are un efect preventiv rapid asupra corpului. Pacienții care au suferit un mini-atac cerebral ar trebui să ia aspirină pentru a preveni AVC-urile.

În concluzie, este important să știm ce este un atac ischemic tranzitoriu și să cunoaștem toate simptomele, riscurile și consecințele asociate. Un simplu episod de amețeală se poate transforma în ceva mult mai grav.

Dacă bănuiești că ai suferit un atac ischemic tranzitoriu, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să mergi la spital cât mai curând posibil.

Fiecare minut contează. Tratate la timp, consecințele mini-atacurilor cerebrale nu sunt semnificative.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.