Ce sunt standardele inflexibile?
 

Ce sunt standardele inflexibile?

Standardele inflexibile ne determină să aplicăm mereu aceleași rețete în situații diferite. Care sunt consecințele acestei scheme de gândire?
Ce sunt standardele inflexibile?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales.

Ultima actualizare: 14 martie, 2023

De multe ori, avem idei, credințe și chiar reguli care ne oferă un cadru de securitate și liniște sufletească. Însă, acest set poate deveni rigid. Așa ajungem să ne confruntăm cu standardele inflexibile. Aceste standarde, care par să fie respectate până la ultimele consecințe, chiar și cu prețul bunăstării, ne pot face rău.

Scheme de gândire

J. Young afirmă că, în copilărie, oamenii dezvoltă un mod de a interpreta lumea și de a explica realitatea. Schemele sunt moduri de a gândi despre sine și despre ceilalți. Sunt alcătuite din amintiri, emoții și senzații corporale. Acestea s repetă de-a lungul vieții.

Cu toate acestea, uneori devin scheme dezadaptative precoce (EPD), fiind disfuncționale. Aceste scheme apar ca răspuns la nevoi emoționale nesatisfăcute, care sunt legate de singurătate, autonomie, libertate de exprimare, spontaneitate și limite.

Young vorbește despre existența a 18 scheme, repartizate în 5 categorii. În cadrul acestor categorii, există supravigilența și inhibiția, în care se regăsesc următoarele scheme disfuncționale:

Femeie care are standardele inflexibile
Modalitățile de a ne înțelege pe noi înșine și lumea formează schemele noastre mintale.

Ce sunt standardele inflexibile?

Standardele inflexibile sunt idei rigide care răspund unor reglementări interne stricte. Adesea, ele implică sacrificarea bunăstării și fericirii doar de dragul respectării credințelor.

În plus, oamenii cu standarde inflexibile sunt cei cărora le este greu să accepte un punct de vedere diferit de al lor. Este dificil ca oamenii să se schimbe în legătură cu anumite probleme. Cu toate acestea, există un dezavantaj atunci când devin complet rigizi în modul de a gândi. Acest lucru prelungește dificultatea de a găsi o soluții.

Desigur, în aceeași situație, doi oameni pot avea idei diferite. Rezoluția depinde de mulți factori, inclusiv temperamentul și istoricul personal. De exemplu, în cazurile de perfecționism sau TOC (tulburare obsesiv-compulsivă), există o predominanță a acestui stil cognitiv rigid.

Caracteristicile persoanelor cu standarde inflexibile

Printre principalele caracteristici ale persoanelor cu standarde inflexibile găsim următoarele:

  • Au o toleranță scăzută la frustrare.
  • Au tendința de a se autocritica.
  • Respectă toate regulile.
  • Își ascund emoțiile și sentimentele.
  • Răspund la tipare solicitante. Sunt guvernați de simțul datoriei.
  • Sunt închiși, le este greu să se schimbe și să se adapteze circumstanțelor. În general, tind să rămână în zona lor de confort.

Unele studii și teze științifice au încercat să stabilească posibila relație dintre schemele disfuncționale din copilărie și adolescență (inclusiv standardele inflexibile) și comportamentele actuale și viitoare. O investigație din Peru afirmă faptul că agresivitatea este mai frecventă în rândul tinerilor cu scheme disfuncționale. În aceeași țară, la grupa de vârstă 15-17 ani, s-a constatat că standardele inflexibile au o prevalență ridicată: 66,4%.

Standardele inflexibile: consecințe

Pentru a înțelege modul în care standardele inflexibile influențează viața unei persoane, să analizăm un exemplu:

Cineva care a trecut prin anumite privațiuni economice și materiale de-a lungul copilăriei simte nevoia să economisească și să aibă bani puși deoparte, deoarece vrea să controleze viitorul. Totuși, această persoană nu se poate bucura de alte avantaje pe care le oferă banii, precum planificarea vacanțelor sau renovarea locuinței. Standardul său este inflexibil și este guvernat de o singură credință: banii puși deoparte.

Principala consecință a standardelor inflexibile este ratarea oportunităților. Nu este ușor să inovezi și să gândești „în afara cutiei”, iar creativitatea are de suferit.

Uneori, oamenii cu aceste scheme întâmpină adesea dificultăți în relațiile interpersonale. Modul lor restrictiv și rigid de a fi și de a gândi îi împiedică să își asume responsabilitatea pentru schimbarea unor lucruri sau acceptarea altora.

De asemenea, le este greu să se relaxeze. Sunt foarte critici și nu pot simți bucuria situațiilor prezente.

Schemele mintale sunt capabile să schimbe funcționarea fiziologică a organismului. La femeile cu standarde inflexibile s-a constatat o creștere a cantității de cortizol în sânge. Această creștere poate avea consecințe diferite asupra sănătății, deoarece cortizolul crescut este asociat cu tulburări de somn, risc crescut de demență, obezitate și rezistență la insulină.

Femeie care este perfecționistă
Căutarea perfecțiunii de neatins împiedică bucuria de moment și relaxarea.

Renunțați la standardele flexibile

Deciziile pe care le luăm trebuie să fie echilibrate. Rigiditatea, de multe ori, este cauza pentru care nu putem găsi o cale de a scăpa de probleme. Folosim aceleași soluții disfuncționale iar și iar.

Flexibilitatea ne permite să ne adaptăm la situații noi. Doar așa înțelegem că putem încerca și alte strategii. Este important să începem prin a pune la îndoială pseudo-adevărurile care împiedică schimbarea. Terapia cognitivă și terapia schematică ne pot ajuta în acest sens.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Caputto, Ileana, Cordero, Soledad, Keegan, Eduardo, & Arana, Fernán. (2015). PERFECCIONISMO Y ESQUEMAS DESADAPTATIVOS TEMPRANOS: UN ESTUDIO CON ESTUDIANTES UNIVERSITARIOS. Ciencias Psicológicas, 9(2), 245-257. Recuperado en 30 de diciembre de 2021, de http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1688-42212015000300003&lng=es&tlng=es.
  • Ghisio, M. S., Ludtke, L., & Seixas, C. E. (2016). Análise comparativa entre a Terapia Cognitivo-Comportamental e a Terapia do Esquema. Revista Brasileira de Psicoterapia18(3), 17-31.
  • Gomez Chagua, Y. (2020). Relación entre esquemas desadaptativos tempranos y dimensiones de dependencia emocional en adolescentes de quinto año de secundaria.
  • Osorio, L. P. C., & Calvet, M. M. (2019). Esquemas maladaptativos tempranos y agresividad en estudiantes de secundaria de Lima Metropolitana. Persona, (022 (2)), 45-66.
  • Ouanes, S., & Popp, J. (2019). High cortisol and the risk of dementia and Alzheimer’s disease: a review of the literature. Frontiers in aging neuroscience11, 43.
  • van Rossum, E. F. (2017). Obesity and cortisol: new perspectives on an old theme. Obesity25(3), 500.
  • Young, J. & Klosko, J. (2007). Terapia de esquemas. En J.M. Oldham, A.E. Skodol & D.S. Bender (Eds), Tratado de los trastornos de la personalidad (pp. 289-308). Barcelona: Elsevier Masson.
  • Zapata Yance, L. F., Parra De La Rosa, K., Barrios, D., & Rojas Santiago, M. (2016). Efecto de la Violencia y Esquemas Cognitivos en el Cortisol de Mujeres Violentadas por sus Parejas. Universitas Psychologica15(SPE5), 1-10.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.