Ce este o persoană aromantică și ce o caracterizează?
 

Ce este o persoană aromantică și ce o caracterizează?

Persoanele aromantice nu sunt interesate să stabilească o legătură emoțională cu semenii lor.
Ce este o persoană aromantică și ce o caracterizează?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales.

Ultima actualizare: 21 ianuarie, 2023

„Nu îmi pot imagina cum poți trăi fără iubire”, „A fi romantic este ceea ce condimentează o relație”acestea sunt câteva dintre expresiile cu care se confruntă zilnic o persoană aromantică.

Într-o lume în care romantismul este supraevaluat, aromanticii sunt etichetați drept „reci”, „roboți” sau „capricioși”. Este acest lucru adevărat? Desigur că nu. A fi aromantic nu are nimic de-a face cu un capriciu. Este o orientare naturală ca oricare alta.

Ce este o persoană aromantică?

Experții menționează că a fi aromantic este o orientare, dar nu legată de sexualitate. Nu are nimic de-a face cu dăruirea florilor sau ținutul de mână în lumina lunii.

Persoana aromantică este cea care nu simte nevoia sau dorința de a avea o relație romantică cu alte persoane. Revenind la exemplul anterior, este important să ținem cont de faptul că sărbătorirea Zilei Îndrăgostiților este o construcție socială și culturală care este folosită pentru a clasifica gesturile drept „romantice”.

Există și persoane demiromantice, care sunt atrase doar de legăturile anterioare și aromantice gri, care pot fi atrase de cineva în anumite condiții.

Sunt aromanticii și asexuații la fel?

Cuplu cu probleme de erecție
Atât oamenii aromantici, cât și cei asexuați pot fi forțați social să aibă relații intime fără ca acest lucru să fie în interesul lor real.

Nu. După cum am discutat, ambii termeni reprezintă orientări, dar numai unul ține de sex. O persoană asexuată nu experimentează atracție sexuală. În acest moment, trebuie să facem diferența între asexuați și abstinenți. Abstinența este o alegere, în timp ce asexualitatea nu este. Pur și simplu nu există atracție sexuală.

Mulți oameni susțin că sunt „penalizați” social doar pentru că nu sunt interesați de romantism. Chiar și în cazul asexualității, apar comentarii de tipul „Sunt sigur că va exista un medicament pentru asta”. Asexualitatea este adesea confundată cu tulburarea de dorință sexuală hipoactivă.

Începând cu anul 2001, Rețeaua pentru Educația și Vizibilitatea Asexualității (AVEN) încearcă să atragă atenția asupra acestei realități. Această împărtășește informații, experiențe și resurse.

Cum este o relație aromantică?

Se spune adesea că oamenii aromantici sunt așa pentru că au probleme de socializare. Acest lucru nu este adevărat. Un aromantic poate avea prieteni și poate fi o persoană distractivă. În ceea ce privește viața de cuplu, se pot stabili anumite reguli.

Există și squish, care este un tip de iubire fără romantism sau sex. Scopul este de a avea o relație intensă cu o altă persoană, de exemplu atunci când un aromantic simte o atracție mai puternică decât cea a unei prietenii.

Clarificări despre oamenii aromantici

A fi aromantic nu înseamnă a fi o persoană rece

De multe ori, se spune că oamenii aromantici sunt „duri ca piatra”, că nu sunt mișcați de nimic. Nu este așa.

A nu fi interesat de stabilirea unei relații romantice nu înseamnă că nu poți avea sentimente sau nu poți simți alt tip de dragoste (cum ar fi cea între frați).

Nu crede miturile iubirii romantice

Multă vreme, ni s-a spus că toți oamenii au o jumătate și că iubirea este totul. Acestea sunt așa-numitele mituri ale iubirii romantice care, de multe ori, sunt responsabile de frustrările din relații.

Dragostea este evaluată pe baza romantismului, deși lucrul esențial în orice legătură amoroasă este grija și respectul. Prin urmare, atunci când un partener sau o relație nu se potrivește cu acel ideal de „iubire roz”, mulți oameni încep să simtă disconfort.

Poți fi aromantic și să-ți placă poveștile de dragoste?

Prietene care discută despre o persoană aromantică
A crede că o persoană aromantică nu are sentimente și nu poate empatiza cu alte povești de dragoste este greșit.

Da, genul romantic în divertisment poate fi apreciat și de o persoană aromantică. A fi aromantic înseamnă că nu ești interesat să stabilești o legătură romantică cu cineva, dar poți să-ți asculți prietena când îți vorbește despre viața ei amoroasă. Totuși, nu te vezi în acea postură.

O persoană aromantică este așa pentru că are traume din copilărie?

Acest lucru este fals. Nu există nicio corelație între o copilărie fericită și a fi aromantic sau nu. Este o explicație bazată pe un mit, asemănător cu cel despre homosexualitate care spune că homosexualii au fost abuzați în copilărie.

Miturile sunt jignitoare și încurajează dezinformarea și prejudecățile. În plus, validează un singur mod de a iubi sau de a fi atras de alți oameni, când în realitate există multiple moduri de a trăi relațiile, sexualitatea și iubirea.

Aromantismul există și este firesc

Toată viața ni s-a spus cum trebuie să arate relația de dragoste perfectă. Așa au apărut miturile, frustrările și presiunea socială. Persoanele pot fi gay, lesbiene, bisexuale, pansexuale, asexuate, aromantice, homoromantice, heteroromantice, etc. Nu contează; orice orientare merită respect și propriul loc în societate.

Principalul lucru este încurajăm libertatea de exprimare. Deși conceptele ajută la clarificarea situațiilor, acestea nu sunt reguli. Tot ce contează este respectul între părțile implicate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Botell, Miguel & Bermúdez, Marieta. (2015). Asexualidad: la cuarta dimensión sexual. Revista Cubana de Medicina General Integral. 31.
  • Moral de la Rubia, José (2011). Orientación sexual en adolescentes y jóvenes mexicanos de 12 a 29 años de edad. Psicología desde el Caribe, (27),112-135.[fecha de Consulta 9 de Junio de 2021]. ISSN: 0123-417X. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=21320708006.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.