Logo image
Logo image

Ce sunt toxinele și cum acționează în corp?

4 minute
Pentru a elimina toxinele din organism, este important să adopți o dietă sănătoasă și să te hidratezi corespunzător. Ficatul și rinichii sunt cei mai mari aliați ai tăi.
Ce sunt toxinele și cum acționează în corp?
Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

În ultimii ani, mass-media ne-a tot vorbit despre toxine, celebrele diete de detoxifiere sau despre cel mai bun mod de a face mișcare pentru a le elimina. Cu toate acestea, puțini oameni știu cu adevărat ce sunt toxinele și de ce ar trebui să ne detoxifiem corpul.

Toxinele sunt substanțe nocive produse de celule, indiferent că este vorba de plante, animale sau bacterii. În cazul nostru, ele pot fi produse de corp sau pot proveni din exterior.

Atunci când toxinele se acumulează în organism, ele provoacă daune celulelor și țesuturilor. Prin urmare, în acest articol, îți vom explica de unde provin aceste substanțe și ce putem face pentru a le elimina.

Ce sunt toxinele?

După cum am menționat, toxinele sunt substanțe care pot fi dăunătoare pentru celule și țesuturi. Ele pot fi molecule mici, proteine ​​sau alte elemente care provin atât din exteriorul, cât și din interiorul corpului.

În primul rând, trebuie să menționăm faptul că organismul produce toxine tot timpul, datorită proceselor metabolice de care avem nevoie pentru a supraviețui. De exemplu, mecanismul prin care celulele obțin energie produce radicali liberi.

Radicalii liberi sunt molecule instabile care sunt considerate toxine, deoarece pot provoca daune celulelor atunci când se acumulează. De asemenea, producem numeroase toxine atunci când mâncăm, respirăm sau consumăm substanțe precum tutunul.

Însă avem mecanisme care ne permit să neutralizăm toate aceste toxine sau să le eliminăm. Atunci când sunt neutralizate, toxinele nu pot atinge niveluri foarte ridicate, ceea ce ar fi foarte dăunător pentru țesuturi.

Cele mai importante două organe în neutralizarea și eliminarea toxinelor sunt ficatul și rinichiul. Prin urină și fecale, expulzăm o mare parte din toxine.

Este esențial ca aceste organe să funcționeze așa cum ar trebui, pentru ca ele să purifice corect corpul. Bolile renale și hepatice modifică procesul de detoxifiere și întârzie eliminarea radicalilor liberi, afectând, de exemplu, procesul de îmbătrânire.

Citește mai mult:

Supraîncărcarea cu toxine a ficatului – 8 simptome

Some figure
Ficatul este un organ cheie pentru detoxifierea corpului uman.

Alte toxine importante

După cum am menționat mai sus, alimentele sunt o sursă importantă de toxine, nu numai din cauza reacțiilor care au loc în interiorul corpului la procesarea acestora, ci și pentru că pot conține aceste substanțe nocive.

De fapt, alimentele bogate în aditivi și grăsimi conțin un procent mai mare de toxine. Același lucru este valabil și pentru alimentele prăjite sau alimentele procesate la temperaturi ridicate. De asemenea, substanțe precum tutunul sau alcoolul sunt extrem de dăunătoare.

Poluanții, cum ar fi metalele grele, care sunt prezenți la unele animale pe care le consumăm, sunt, de asemenea, o sursă de toxine. Otrăvurile animalelor precum șerpii sau insectele sunt și ele toxice.

Alimentele ultraprelucrate, tot mai întâlnite în industria alimentară actuală, accelerează procesul de eliberare a toxinelor din cauza numărului de pași întreprinși pentru a le fabrica. Când mergi la magazinul alimentar, ar trebui să alegi cu grijă mâncarea pe care o cumperi pentru a reduce riscurile pentru sănătate.

Cum poți elimina toxinele din corp?

Some figure
Nu există dovezi clare despre eficacitatea „dietelor de detoxifiere”.

Deși există numeroase diete și formule de detoxifiere, nu există încă dovezi științifice ale beneficiilor acestora. Însă este adevărat că, pentru a elimina substanțele nocive din corp, este nevoie ca organele să funcționeze corect, mai ales ficatul și rinichii.

Prin urmare, este foarte important să te hidratezi bine și să bei între 1,5 și 2 litri (6-8 căni) de apă pe zi. Acest lucru ajută rinichii să producă mai multă urină și să se curețe mai des.

În mod logic, dacă reduci substanțele nocive pe care le ingerezi, te vei bucura de o sănătate mai bună. Poți face acest lucru, de exemplu, eliminând alcoolul, tutunul sau alimentele procesate și bogate în grăsimi. În plus, ar trebui să adăugi mai multe fructe și legume în dietă.

Îți recomandăm:

4 shake-uri care stimulează eliminarea toxinelor

Dietele nu sunt singura modalitate de detoxifiere

Îți recomandăm să duci o viață activă și să faci exerciții moderate de mai multe ori pe săptămână. Prin sport, vei elimina substanțele nocive și, în plus, îți vei reduce nivelul de stres. Aceste două aspecte par a fi corelate.

Ce ar trebui să-ți amintești este faptul că toxinele sunt substanțe nocive pentru țesuturi. Cu toate acestea, înainte de a începe orice dietă sau de a lua produse de detoxifiere, este important să te informezi și să consulți un profesionist în domeniul sănătății.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rodríguez Perón, José Miguel, José Rogelio Menéndez López, and Yoel Trujillo López. “Radicales libres en la biomedicina y estrés oxidativo.” Revista cubana de medicina militar 30.1 (2001): 15-20.
  • Sánchez-Valle, Vicente, and Nahum Méndez-Sánchez. “Estrés oxidativo, antioxidantes y enfermedad.” Médica Sur 20.3 (2018): 161-168.
  • Saavedra, Octavio Maldonado, et al. “Radicales libres y su papel en las enfermedades crónico-degenerativas.” (2010).
  • Cogollos Ortega, Marcos. “Antinutrientes en las dietas detox.” (2019).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.