Ce tipuri de radiografii dentare există?
Radiografiile dentare sunt adesea necesare pentru a ajunge la un diagnostic sau pentru a efectua un tratament. Este o metodă complementară care oferă date amănunțite. Ce tipuri de radiografii dentare există?
Această tehnică utilizează radiațiile X pentru a obține imagini ale structurilor dure și moi ale cavității bucale. Există diverse proceduri, care sunt alese în funcție de necesitățile fiecărui caz clinic.
Ce sunt radiografiile dentare?
Radiografiile dentare sunt imagini ale dinților și ale structurilor orale obținute cu ajutorul razelor X. Această radiație este capabilă să pătrundă și să treacă prin corp pentru a forma o imagine pe un film sau ecran. În timpul procesului, razele sunt absorbite într-o măsură mai mare sau mai mică de diferite țesuturi. În funcție de cantitatea de radiație care ajunge la filmul radiografic, culoarea diferă.
Țesuturile moi, cu un conținut organic ridicat, sunt de culoare gri, iar aerul este negru. În schimb, structurile mai dense (cum ar fi osul, smalțul dinților și umpluturile metalice) sunt albe. Acesteaă blochează majoritatea radiațiilor.
Alegerea este făcută pe baza caracteristicilor individuale ale pacientului. Cu toate acestea, radiografiile dentare sunt grupate în două mari categorii:
- Intraorale: filmul cu raze X este plasat în interiorul gurii.
- Extraorale: în afara cavității bucale.
Pentru ce se folosesc radiografiile dentare?
Radiografiile dentare sunt capabile să furnizeze date despre starea țesuturilor interne ale gurii. Astfel, se pot detecta patologii care nu pot fi văzute cu ochiul liber:
- Carii interproximale sau profunde
- Plombe inadecvate
- Abcese
- Chisturi
- Tumori
- Fracturi dentare și traume
- Pierderea de os
- Anomalii de dezvoltare
- Dinți reținuți sau dinți care încă nu au erupt
De asemenea, sunt utile înainte de efectuarea unor proceduri, deoarece dezvăluie starea dinților și a osului care îi înconjoară. De fapt, acestea sunt esențiale înainte de efectuarea intervențiilor chirurgicale și înainte de plasarea implantului.
Radiografiile se folosesc și înainte de a începe tratamentul ortodontic. Acestea permit efectuarea de măsurători și proiecții pentru a alege cel mai bun tratament în funcție de nevoile pacientului.
Printre altele, sunt utilizate în timpul efectuării anumitor terapii, deoarece permit vizualizarea zonei.
Tipuri de radiografii dentare intraorale
Radiografiile dentare intraorale sunt cele care sunt realizate prin plasarea filmului în interiorul cavității bucale. De multe ori, pacientul este cel care ține placa.
Aceste tehnici sunt realizate într-un mod tradițional, cu o cantitate minimă de radiații X. Cu toate acestea, acum există metode digitale care permit obținerea acestor imagini pe computer. Radiația utilizată este mai mică.
Radiografie dentară periapicală
Este o mică radiografie dentară care permite analiza unuia sau a două elemente dentare. Evidențiază rădăcina elementului dentar și țesuturile care o înconjoară.
Obiectivul său este de a evalua structura dentară și de a observa spațiul pulpei, canalele radiculare și țesuturile de susținere. În același timp, permite detectarea problemelor sau infecțiilor localizate în os aproape de dinte.
Filmele sunt disponibile într-o singură dimensiune pentru adulți și copii. Radiația utilizată este minimă.
În unele cazuri, pentru a efectua un studiu detaliat al stării țesuturilor dentare și osoase ale pacientului, se efectuează o serie completă sau un set complet. Implică efectuarea a 14 sau 20 de radiografii dentare periapicale individuale pentru fiecare zonă a gurii, pentru a observa cu atenție fiecare sector al cavității bucale.
Citiți mai mult: Durerea provocată de dinții sensibili
Radiografie Bitewing
Această tehnică, numită și „interproximală” sau bitewings, este utilizată pentru a obține o imagine completă a coroanelor dentare superioare și inferioare ale pacientului. Pacientul este pus să muște un mic lambou atașat la filmul radiografic.
Prin acest studiu, este posibil să se observe linia mușcăturii dinților și relația proximală a coroanelor. Prin urmare, este util pentru diagnosticarea cariilor proximale.
Radiografie ocluzală
Radiografiile ocluzale sau palatine folosesc o placă mai mare. Filmul este plasat între arcurile superioare și inferioare. Reușește să surprindă poziția dinților în arcadă. În același mod, permite observarea dinților care nu au erupt în maxilare.
Radiografiile ocluzale sunt utilizate mai rar și pot fi înlocuite acum cu alte studii mai noi și mai confortabile pentru pacient.
Tipuri de radiografii dentare extraorale
După cum am menționat deja, acestea sunt acele radiografii dentare în care filmul radiografic este plasat în afara gurii pacientului.
Ortopantomografie
Ortopantomografia, numită și „radiografie panoramică”, este una dintre cele mai utilizate tehnici în stomatologie. Surprinde întreaga gură, fălcile și dinții
Oferă o cantitate mare de date cu radiații minime și o procedură simplă. Pentru realizarea sa, se folosește un dispozitiv special care se rotește în jurul capului pacientului. Filmul este plasat în afara cavității bucale, fiind o tehnică foarte confortabilă și simplă.
Cu acest test, medicii stomatologi pot identifica patologii și anomalii situate în os sau în rădăcinile dentare. De asemenea , se pot vedea dinții care nu au erupt și se poate evalua starea maxilarelor și a articulațiilor.
Teleradiografie
Teleradiografia, cunoscută și sub denumirea de „cefalometrie” sau „radiografie laterală a craniului”, este un tip de studiu utilizat înainte de începerea tratamentelor ortodontice. Arată profilul feței, cea ce permite o observare exactă a relației intermaxilare.
Ajută și la evaluarea stării oaselor craniului, a creșterii acestora, a proporțiilor și a relațiilor dintre structurile osoase.
CT dentar
Tomografia computerizată dentară (CT) este similară cu cea utilizată în medicina generală. Constă în realizarea a sute de imagini din diferite unghiuri ale gurii pacientului. Acestea sunt procesate pe computer, unde se generează o imagine virtuală în cele 3 dimensiuni ale gurii. Dentistul poate realiza secțiuni, marca puncte specifice și studia în detaliu cavitatea bucală.
Impactul radiațiilor radiografiei dentare
Când dozele de radiații X depășesc anumite niveluri, pot apărea daune acute. Arsurile cutanate sau sindromul de radiație acută sunt câteva exemple.
Dar acest lucru nu se întâmplă în cazul radiografiilor dentare, deoarece se utilizează o cantitate minimă de radiații, fără niciun impact imediat asupra sănătății. Dozele mici utilizate pentru plombele dentare se acumulează în țesuturi.
Radiațiile acumulate în tot corpul pot provoca efecte pe termen lung. Cu toate acestea, cu tehnologia modernă, acest risc este minim. Aceste teste trebuie efectuate numai în cazul în care utilizarea este justificată. În acest fel, se evită supunerea pacientului la radiații în mod inutil.
Dentistul este profesionistul care știe ce situații justifică utilizarea radiografiei. În plus, se cere protejarea pacienților, în special a copiilor și a adolescenților, cu șorțuri cu plumb care acoperă zone foarte sensibile, cum ar fi glanda tiroidă și organele de reproducere.
În cazul pacientelor însărcinate, utilizarea radiografiilor nu este recomandată, mai ales în primele săptămâni de gestație, în timpul formării organelor bebelușului. Medicul dentist va lua măsurile necesare pentru a avea grijă de mamă și copil.
Este necesar să se protejeze zona abdomenului și a gâtului cu șorțuri și gulere cu plumb pentru a reduce cantitatea de radiații care pătrunde în corp. Dacă este posibil, se recomandă folosirea echipamentelor digitale pentru a reduce semnificativ expunerea.
Vă recomandăm: 5 metode naturale pentru albirea dinților
Ce ar trebui să știți înainte de a face diverse tipuri de radiografii dentare
După cum ați văzut, radiografiile dentare sunt utile atât pentru diagnostic cât și pentru efectuarea unor tratamente. Radiațiile X sunt minime și nu prezintă un risc pentru sănătate. În plus, realizarea lor este simplă și confortabilă.
În orice caz, utilizarea ar trebui limitată numai în cazurile de necesitate. Și, deși nu este necesară o pregătire specială, medicul dentist poate solicita îndepărtarea obiectelor metalice prezente în zona iradiată, cum ar fi cerceii sau piercingurile.
Dacă femeia este însărcinată sau suspectează că poate fi însărcinată, este esențial să anunțe profesionistul pentru a lua măsurile de protecție corespunzătoare. Dacă este posibil, mergeți la clinici cu echipamente moderne, deoarece dispozitivele de radiologie digitală reduc expunerea la radiații.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Whaites, E., & Drage, N. (2021). Fundamentos de radiología dental. Elsevier Health Sciences.
- Soffia, P., Fleitas, I., Cruces, R. R., Nader, A., Ovares, P., Bolado, P. A., … & Perez11, M. R. (2017). Sesión “Radiodiagnóstico médico y radiología dental”. RADIOPROTECCIÓN, 19.
- Macias Vinces, G. D. (2018). Manual de procesos para el Centro Radiológico Dental CRD SA (Bachelor’s thesis, Guayaquil: ULVR, 2018.).
- Visbal, J. H. W., Pedraza, M. C. C., & Khoury, H. J. (2021). Protección Radiológica en Radiología Dental. CES Odontología, 34(1), 75-90.
- Ubeda, C., Nocetti, D., & Aragón, M. (2018). Seguridad y protección radiológica en procedimientos imagenológicos dentales. International journal of odontostomatology, 12(3), 246-251.
- Curiel Álvarez, A., & Dorta, D. (2019). Abordaje clínico odontológico de la mujer embarazada. Revisión de la literatura.
- Tirado-Amador, L. R., González-Martínez, F. D., & Sir-Mendoza, F. J. (2015). Uso controlado de los rayos X en la práctica odontológica. Revista Ciencias de la Salud, 13(1), 99-112.
- Raffaeli, N., Zanelli, C., Ricciardi, N., & Ojeda, P. (2020). Radiología oral y maxilofacial hospitalaria. In V Jornada Internacional y IV Jornada Estudiantil de Endodoncia” A”(FOLP, 16 de septiembre de 2020).
- CORBERTO, M. M. (2015). Analisis Facial en Ortodoncia. Revista KIRU, 1(1).
- Schulz-Rosales, R., Núñez-Guerrero, M., Cerda-Peralta, B., Rivera-Rothgaenger, M., Ponce de León, E., López-Garrido, J., … & Romo-Ormazábal, F. (2018). Características esqueletales para la determinación cualitativa del biotipo facial en telerradiografía lateral: Estudio Piloto. Revista clínica de periodoncia, implantología y rehabilitación oral, 11(3), 164-166.
- Pereyra, L. (2017). Radiografías panorámicas aplicadas a la implantología oral. In II Jornadas de Actualización en Prácticas Odontológicas Integradas (SEPOI-PPS)(La Plata, 2017).
- Rodney Alberto, D. M., Elizabeth, V. B., & Ismara, Z. L. (2021, July). LA ORTOPANTOMOGRAFÍA COMO MEDIO ÚTIL EN LAS AFECCIONES DENTOMAXILOFACIALES. In cibamanz2021.